Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 линеен PL vs CPL , предимства и недостатъци.
Автор: ioana-foto   
Дата:   01-04-15 16:58

Ако може бихте ли разяснили на разбираем език разликата между тези филтри и с какво единия е по добър от другия.

Някъде прочетох че линейния не може да се ползва с ДСЛР , вярно ли е и защо е така ?
Мисля да купя един линеен за Sony R1 , ще имам ли проблем с ползването му ?
При CPL можеш да регулираш степента на поляризация , про линейния възможно ли е това ?

Отговори на това съобщение
 Re: линеен PL vs CPL , предимства и недостатъци.
Автор: jivkojj   
Дата:   01-04-15 17:12

с какво единия е по добър от другия.
линейния поляризатор има по-силен поляризиращ ефект, т.е. в тоя смисъл е "по-добър"

Някъде прочетох че линейния не може да се ползва с ДСЛР , вярно ли е и защо е така ?
Не непременно. Проблема е свързан с фокусирането и при някой модели ДСЛР-и автофокуса прави въртели.

Мисля да купя един линеен за Sony R1 , ще имам ли проблем с ползването му ?
Ако ползва контраст-детектиращ автофокус не би трябвало да има проблеми.

При CPL можеш да регулираш степента на поляризация , про линейния възможно ли е това ?
И при 2-та може да се регулира като се върти филтъра. Това е и идеята - да спира светлина с определена поляризация.
Тя степента си е винаги една и съща, просто чрез въртенето се филтрират вълните с определена посока на разпространение.

Автор: ioana-foto   
Дата:   01-04-15 17:54

До колкото разбрах линейния се състои от едно стъкло а CPL от два ..... това би трябвало да се отразява на остротата на снимките.

Автор: kvakioh   
Дата:   01-04-15 17:57

ЗА това Сони, и един от 20лв поляризатор ще му е достатъчен. Малко му е да се мисли какво толкова може да се купи. Един хубав поляризиращ филтър сигурно струва колкото апарата.
CPL по-добре в случая.

Автор: razorjack   
Дата:   02-04-15 11:33

аз лично понеже пазарувам от ибей само и съм сравнявал noname поляризационен филтър за 5$ със Hoya за 25$ и не очаквах че ще има голяма разлика но такава има и като цяло си струват парите за по добър поляризационен филтър.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »