Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Радиация от стари обективи?
Автор: koev   
Дата:   29-03-15 20:31

Здравейте, скоро в базара нимаше един Yashica 50 1.7 и като го гугълнах ми излезе линка за радиоактивна леща:
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses

От руските само зенитар 50 1.7 е споменат във въпросната статия, но и него си бях набелязал за евентуална покупка. Като поразтърсих из нета има писани доста противоречиви мнения...
Та сблъсквал си се е някой с проблема? [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Радиация от стари обективи?
Автор: batsali   
Дата:   29-03-15 20:40

Имам и аз един радиоактивен SMC Takumar 50mm f/1.4

И аз четох доста и умувах, стигнах до заключението, че вредата клони към нула имайки предвид колко време прекарвам в непосредствена близост до обектива. Когато не го ползвам го държа възможно най-далече от мене за всеки случай. Бях правил и груби сметки колко ми облъчва лицето докато се зверя през камерата, по-късно мога да ги намеря. Не беше много.

Даже потвърдих, че е радиоактивен. Освен че беше станал кафяв през годините (с облъчване със слънчева светлина се изчисти), го засякох с камерата на таблета [smilie5]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rdklein.radioactivity&hl=en

Не се притеснявам особено, но просто за всеки случай гледам да минимизирам дозата, която получавам от обектива.

Автор: BOZO   
Дата:   29-03-15 20:48

Lol, засякъл си радиоактивност с камерата на таблета? [cool] [cool] [smilie18]

Автор: simbon4o   
Дата:   29-03-15 20:52

радиация

Като цяло проблема е с ползването на тории. Почти всички светлосилни японски обективи от едно време имат ториеви лещи и са радиоактивни, въпросната радиация се разсейва след 10-15см от обектива. Имаше скоро пак тема по въпроса.

Зенитар 50 1.7 е вместо с тории с лантан, който е пъти по-малко радиоактивен. Дефакто не е понеже в ежедневието има много по-опасни предмети от него.

И да тория пожълтява с времето, ако не се излага на UV светлина.

Автор: Stoi2   
Дата:   29-03-15 21:06

BOZO, има разни програмки за телефони и таблети които твърдят че засичат радиация. Камерата се закрива с нещо плътно, да речем изолирбанд. Радиацията преминава през плътни материали за разлика от светлината. Написаната програма засича по някакъв алгоритъм възбуждането на сензора от преминалите алфа или бета лъчи през плътния изолирбанд и така...това е принципа.

Публикацията е редактирана (29-03-15 21:07)

Дата:   30-03-15 00:08

Най-вече засича май гама и по-енергични бета лъчи. Алфа няма как да стигне до сензора. Нямаше калибровъчни данни в сайта на програмката за моя модел, та не знам колко точно лъчи, но при фон 17-20 CPM като лепнах задната леща точно върху камерата скочи на 800-1000 CPM. Определено е радиоактивен тоя обектив. Проверих щателно и другите в инвертара, нямаше други кандидати. Имах съмнения за един Fujinon, но се оказа, че не е радиоактивната версия, както преди си мислех.

По много груби сметки от 5 до 15uSv/h лъчи от повърхността на задния капак на камерата, когато е закачен подобен обектив. До това заключение стигнах след четене на интернета и моделиране на източника като сфера с диаметър 3см намираща се на мястото на задния елемент. За справка гама фонът в България е между 0.10 и 0.15uSv/h.

http://imgs.xkcd.com/blag/radiation.png

Какво е Sievert

Публикацията е редактирана (30-03-15 00:16)

Автор: Ghost4o   
Дата:   30-03-15 00:44

Инсталирах си тая програма Radioactivity counter и като си обикалям с тела ми показва 6000-5000 ми качва? Като дам до обективитите предната камера към лещата отива към 40-50? Залепил сам изолирблант отпред син - 2 ката че през 1 минава светлината?

Дата:   30-03-15 00:56

Налагаш изолирбанд, най-добре черен, докато спре да засича повишение, когато си доближил камерата баш до крушката на абажуро. Предполагам, че през твоя филтър влиза светлина и затова показва толкова.

http://www.hotray-info.de/html/radioactivity.html

А тука стойности за калибрация, за да ти мери реално лъчение и доза.

http://www.hotray-info.de/html/radioa_data.html

Автор: Ghost4o   
Дата:   30-03-15 02:09

Тествах го на Jupiter 37a и Helios 44m, нищо не повишава на тях нито на предна или задна леща :)

Автор: Lycan   
Дата:   30-03-15 02:53

Аз подарих на тъщата един такумар, за да си го сложи под възлавницата ..имаше оплаквания от шипове жената. Сега търчи като 12 годишна

Автор: simbon4o   
Дата:   30-03-15 07:56

юпитер 37 и хелиос 44м нямат тории до колкото знам [smilie5]

Автор: quazimodo   
Дата:   30-03-15 08:09

Аз винаги съм се чудел защо японците са с дръпнати очи а то било от радиацията[smilie10] [smilie5]!!!
А бре момци, вие по 2-3 часа не си сваляте телефоните от ушите и това не ви притеснява, но сте седнали да се тюхкате за половин час прекаран с "радиоактивен" обектив, като пътьом дъвчете поредния "ужасно вкусен" дюнер [smilie18][smilie18][smilie18] !

Автор: simfoncho   
Дата:   30-03-15 08:43

quazimodo [smilie24]

Дата:   30-03-15 09:46

Има море разлика между йонизираща (обектив) и нейонизираща (телефон) радиация.

Автор: icikonti   
Дата:   30-03-15 13:09

И аз имам един на Мамия 250/5, но какво от това?

Автор: Altrntv   
Дата:   30-03-15 13:52

Я да си признавате - на някой почна ли да му расте член от челото?

Дата:   30-03-15 19:03

Даже два. Единият расте навътре...

Автор: mmjm   
Дата:   30-03-15 19:12

Дай Боже всекиму по два!https://photo-forum.net/joro/emoticons/original/smiley_161016.gif

Автор: icikonti   
Дата:   30-03-15 20:05

Моите за 32, само, че двете кофи с мъди се чудя как да ги нося.[smilie18]

Дата:   30-03-15 20:22

Както се пее - ляво мъду на гърба му, дясно ...

Автор: bongo128   
Дата:   31-03-15 12:52

Лъчението от обективите с торий е в алфа спектъра и в зависимост от обектива може да е значително в близост до повърхността на задната леща. На няколко сантиметра от нея алфа частиците биват спирани от въздуха. Не препоръчвам да се държи дълго време в близост до тялото и още повече до окото. Монтиран на фотоапарат няма реална опасност.

Автор: lamerko   
Дата:   31-03-15 14:31

Странно. Щом има алфа и гама лъчение - това не се ли отразява на фотолентите? Ако нивата са наистина такива, то трябва да има известно експонация на светочувствитлния слой...

Автор: axlastro   
Дата:   31-03-15 18:35

Аз не бих рискувал и тези с торий ги подминавам. Не ми стига Чернобил (тогава бях много малък и това е един от най-първите ми спомени. Спомням си как вкъщи всички бяха не притеснени, а направо ужасени).
Имаш някъде писано по въпроса с обективите и ставаше дума, че на теория, прахта, която попада върху стъклото е опасна при вдишване.

Автор: asahi   
Дата:   31-03-15 19:04

Откакто има интернет радиация струи отвсякъде. Една от причините е, че в руския език "радиация" означава радиоактивно излъчване, а в английския radiation е какво да е излъчване/отделяне.

Пробвайте с тази апликацийка. Може да откриете още неща.

Дата:   31-03-15 19:12

[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: