Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Панели за Студио
Автор: CaracolStudio   
Дата:   15-03-15 00:53

Здравейте

Имам два въпроса ,първият е от къде мога да си взема черни панели а и може от едната страна черно от другата бяло които се слагат от двете страни на модела и зат тях са светкавиците които осветяват фона .Реално те пречат светкавиците да не светят в модела а само към фона .Пфууу голямо обяснение направих :)
Вторият ми въпрос е от къде мога да си взема такива кубчета дето ги има по студиата има и правоъгълни такива .

Отговори на това съобщение
 Re: Панели за Студио
Автор: tbby   
Дата:   15-03-15 01:31

Вика се v-flat. "Правоъгълниците" са apple box :)

Дата:   15-03-15 03:07

Да apple box ги намерих лесно в google ама в щатско само :) Някой нещо за БГ да знае ?

Автор: MarinY   
Дата:   15-03-15 07:24

"Белите панели" не съм виждал да се продават. Всеки си ги прави, купувайки листа от двустранно каширан стиропор. Свързваш ги с текстилен скоч и имаш V-flat. Спрей с матова черна боя от другата страна и си готов. [beer]

Автор: tbby   
Дата:   15-03-15 08:58

В момента издирвам и аз материал за v-flat.
Даже съм намерил! Сега се чудя как да го боядисам черно.
Иначе материала е reboard или плоскост от рециклиран картон. Има още много имена, виж в гугъл.
Има го във Васкони и print.bg
Цената е около 12 лв за лист 3х1.6 м на дебелина 1 см.
За залепването по проучване се ползва гафер лента или хоби лента (май е едно и също).

Публикацията е редактирана (15-03-15 09:41)

Автор: tzl   
Дата:   15-03-15 11:57

Няма нужда да копирате американците буквално, защото навсякъде си има материали, които са по-широко разпространени. Не материалът прави работата в случая, а цвета на повърхността.

Тези v-flats могат да се правят от фазер, от фибран, от стиропор, от картон и т.н. Просто повърхност, която е бяла или черна. Ако искате ползвайте фибран и отгоре залепете бяла хартия или черна хартия или си я боядисайте със спрей. Няма значение. Ако знаете принципа на това нещо, ще ползвате и черен плат на линеен метър дори, опънат в импровизирана рамка. Има много варианти.

А тези apple box са просто дървени кутии. Дървени кутии може да си сковете и сами. Може да си ги направите в различни цветове ако искате. Дори може да си ги направите от ПДЧ, което да ви изрежат някъде, стига да умеете да държите бормашина и отверка.

Аз досега не съм видял кой знае колко нужда някой да ползва applebox точно, но ако смятате, че това ще ви подобри снимките и сте готови на всичко, за да ги имате, поръчайте ги на дърводелска фирма.

Дата:   15-03-15 12:34

tzl

Не държа да е точно същото като кутийките а относно фибрана или стериопор съм си мислил проблема е,че няма толкова големи панели и трябва да снаждам два .Знам ,че може от всичко да се направи просто търся да е леко и сравнително компактно доколкото може да се каже .А ако направя кутийка от ПДЧ ще стане супер тежка

Дата:   15-03-15 12:41

Вземаш 2 панела и ги слагаш един до друго по дългата страна и слагаш хоризонтална тънка летва с лепило. Хем леко, хем имаш дръжка, хем ги снажда. Аз съм виждал достатъчно големи панели, а и снаждането няма да ти развали снимката. Фазер също работи, а и има доста по-големи от това, което ти е нужно. Просто не си търсил.

Кутийките не са направени, за да са леки, а за да се стъпва на тях и да не се огънат или подхлъзнат лесно.

Можеш да ги направиш от 2см шперплат (може от този за кофражи, че е най-разпространен). Американските са правени от шперплат (половин или 1 инч) и познай дали са леки.

Автор: asahi   
Дата:   15-03-15 12:49

отверТка
стиропор

Дата:   15-03-15 13:00

ОтверТката е дискусия от дълго време. Аз лично ползвам думата от правописния речник, която е без "т".

Публикацията е редактирана (15-03-15 13:00)

Дата:   15-03-15 13:07

Ако тръгнеш по произхода и етимологията ще стигнеш до Т-то. Провери и в Официален правописен речник на българския език. БАН, Просвета/2012

Автор: imitev   
Дата:   15-03-15 13:12

Долбисърраундпор, квадропор, стереопор, монопор...

Дата:   15-03-15 13:31

Точно така си мисля и да ги снадя с летвичка относно фазера даже имам голям но той се огъва .Като цяло май разбрах има и опция в Микроасу 10мм пенокартон ,,2Х1,2 на добра цена мисля че това ще избера :)

Дата:   15-03-15 13:42

Най-евтино е да вземеш 2см. стиропор за изолация и флакон черен спрей за едната страна. Евтино, леко, добре се лепи, бялото ти е гарантирано.

Автор: justalittlesign   
Дата:   15-03-15 14:42

Предполагам говориш за звукоизилация тип Ауралекс? Виж в гугъл сайта на фирма Dtrade. Аз от тях съм си купил изолацията за звукозаписното студио

Автор: imitev   
Дата:   15-03-15 14:54

Имай предвид, че пенокартона много лесно се чупи и цапа.

Автор: Шанс   
Дата:   15-03-15 17:14

имай предвид и че стериопора (или както се пише) се "разяжда" от по-силно нанасяне на боя/спрей.. зависи на каква основа е спрея.

Автор: kvakioh   
Дата:   15-03-15 19:47

Koматекс панелчета в различни размери има, твърда и трудноогъваща се, но лесна за рязане и формоване пластмаса. Вид пенолатексни плоскости са, в различни дебелини. Има варианти в бяло и без отблясъци, виждал съм ги като основи за маси за предметна фотография, че и цели кубове. След това едно черно мат фолио да лепне здраво, че коматекса се ползва и за табелки из болници и други учреждения. В студиото, което ползвам са направили поне 10 различни размери платна с фолиа и чисто бели, според случая. От 20х20см до 1х2м. Може и да се мие, ако е бяло, дори с препарати. Фолиата също се мият, като се изцапат.
Всичко зависи от размерите. И се реже лесно материала, закачват се летви, дъски и всичко друго. Може и разни отблясъчни тънки платове, като човек се позанимае, нещата може да станат по-удобни, красиви и лесни за преправяне според желанията и случая.
Спрейовете реагират различно върху повърхностите. Не е добра идеята спрей върху какъвто и да е стиропор (полистирен е всъщност, и е доста разяждащ се от разредители, лакове, бои и др.). А и се гънат такива плоскости.

Автор: s_l   
Дата:   16-03-15 10:28

Е, нека и аз да споделя малкото опит който изглежда съм натрупал, като вече бивш съсобственик на едно от добрите студиа в София. Пробвал съм какво ли не за материали и накрая просто направих каквото правят кинаджиите - смятам че функционално те са много по-ориентирани но това е друга тема.
Та какво правят те - ползват "стиропор" 2x1м. От едната страна се боядисва чер а канта се облепя с много здрав "гафер" - сив или чер мат. Дебелината е 4-5 см. Не се използзва обикновен стиропор а такъв с по голяма плътност кг/м3. Тук в България няма кой знае какъв избор по отношение на плътности, но има поне един разред по-плътен, от този който ползват за изолация например. Боядисва се с латекс. Ако е нужна по голяма площ, се ползват свързващи "вилици". Манфрото имат различни модели според нуждата. Имат двойна, двойна с променлив ъгъл, единична с "пишперлик" и още но аз ползвам само тези. С тях може да се направи конструкция от няколко "foam bords" в различни геометрии, и размери.
За някои по-големи и относително постоянни конструкции, стигнах до извода, че най-практични са дървени рамки с такерован чер плат от едната страна, а бял винил от другата. Имат си своите недостатъци, но са лесни за изработка, не са скъпи и са лесни за диспозиране, когато това се наложи.
Дано съм бил полезен.

Дата:   16-03-15 11:59

Гафер или ducttape в България качествен и дълговечен, здрав истински НЕ се продава или пласира, това от спецове и опитни хора в рекламата и други подобни е доказано и проверено. След време се разлепва или изсъхва и остава точно нищо. Изпробвано точно с такива стериопорени/ полистиренови плоскости, след 2-3-5 месеца се отлепят. Освен ако не са 4 и нагоре см, и много плътни, съответно скъпи, тежки и неудобни плоскости. Чупят се, стават трошливи, защото са изложени на въздуха и влагата. Виждал съм и експерименти с фолио за готвене, облепено върху плоскостите, не става работата. Ако панелите са от разпенен полистирен, т.е. с балончетата, нещата стават още по-зле.
Коматексът, който дадох като пример и се продава масово и дори 1мм дебелина е доста гъвкав и здрав върши по-добра работа. Имам лично аз поне няколко панелчета на 7-8 години, с или без фолио, не са мръднали.
Ползването на стериопор/полистиренови плоскости го оприличавам на ползването на хартиените фонове в или извън студиото. Една стъпка с мръсна обувка или мръсотийка и става неизлечимо. Точно затова ги продават с голям метраж и са скъпи.
Някои експерименти са веднъж и са успешни- вариант 1. Изискват повече средства и мислене, но се получават и са дълговечни. Други са недоизпипани и бързи, което води до преправяне, преиначаване и бавно стигане до вариант 1.

Дата:   16-03-15 14:04

"Гаферът", който сложих преди 7 (седем) години не е мръднал още, при все че аз и още хора забиват "вилици" в него често…

Дата:   16-03-15 14:12

Щом добрите студиа в Бг използват стериопорени панели и гафер за забиване на вилици, значи докъде сме стигнали. Да, преди 7 години се продаваше гафер като хората. Сега и за 50лв няма готина ролка.

Дата:   16-03-15 14:24

Сложете и цялата кино-индустрия в кюпа, като правя уточнение, че се ползват и още различни средства където е необходимо, както и че не всички забиват "вилици". За сцени под-открито небе се ползват скоби, които като стяга захващат "foam bord"-a.

Дата:   16-03-15 19:29

ТОчно и аз така мислех да си взема стериопор и да го хвана с този скоч сивия .Оказа се ,че няма толкова големи листове някакви идеи от къде мога да си намеря?

Дата:   16-03-15 19:35

Наставят се няколко платна за външна изолация на сгради. Нарича се екструдиран полистирен.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »