Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Търся под вола теле - фронт/бек или сайт фокус?
Автор: PhotoBo   
Дата:   12-03-15 20:05

[smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Търся под вола теле - фронт/бек или сайт фокус?
Дата:   12-03-15 20:05

Дайте по едно мнение, според вас дали забелязвате някакви аномалии при въпросното изображение за тест на фокуса? Не съм правил микро аджъсмънт, директно от статив, само оправих малко бялото и кропнах излишното от кадъра. Въпроса ми е провокиран от това, че трябва да взема решение днес или утре дали да връщам обектива (85/1.8G), защото го получих без гаранционна карта (бях писал в една друга тема за проблема). В смисъл в пълното право съм си да го върна идните два дни, чудя се само да се занимавам ли с подобни гимнастики и за това търся причина за това...може би във фокуса, освен неналичието на гаранционна карта. Какво мислите и за долу описания проблем... или май нещо съм се вкиснал и си търся боя...от жената напразно? [smilie6]

ПП: Ето какво бях написал в другата тема за гаранцията:

Миналата седмица си поръчах Nikkor 85/1.8G от Амазон, по-скоро от партньор на Амазон, за който те гарантират. Обектива дойде, работи, няма ядовеядове, нищо, че е китайски, обаче с него не ми дойде гаранционна карта. Дойде само инструкция, която казва, че в случай на проблем трябва да изпратя или посетя оторизиран сервиз на Никон, където да представя гаранционна карта и касова бележка за покупката, за да бъде отстранен проблема безплатно. Писах в чата на Амазон и те ми казаха, че мога спокойно да върна обектива или да пиша на продавача за съдействие. Е писах му, но вече 5-ти ден нямам отговор. Та въпроса ми е какво да правя - да връщам ли обектива или да го тествам за фронт и бек фокус например и в случай на допустими граници или лек микро аджъсмънт да го задържа и да си снимам спокойно с него? Какво бихте направили вие и бихте ме посъветвали?
Купувал съм и друг път обективи от BH например, като приятели са ми ги носили от Щатите и никога не се е стигало до гаранция, ама кой знае, сега пък ако се наложи ще бера ядове и се чудя какво да правя?!?

Автор: Pavlov   
Дата:   12-03-15 20:07

Така като гледам - направо кове фокуса.

Автор: imitev   
Дата:   12-03-15 20:10

2 мм фронт фокус.

Пробвай да снимаш на най-често употребяваното му предметно разстояние. Това май е доста от близо...

Но ако няма гаранционна карта - аз бих го върнал.

Публикацията е редактирана (12-03-15 20:11)

Автор: alext   
Дата:   12-03-15 20:14

Вижда ми се лек фронт фокус. Долната 6ца е изцяло ясно, докато половината от горната е замазана. Има ли повтаряемост на резултата, като всичко е нагласено точно? Дай на -1, или -2 аджъстмента, то го запомня за конкретния обектив тялото. Такова нещо като side фокус няма.

Автор: Slivenski   
Дата:   12-03-15 20:16

Автор: imitev
Дата: 12-03-15 20:10

2 мм фронт фокус.

----------------------------

Дори 1 мм. [smilie24]

От какво разстояние е снимано? [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (12-03-15 20:18)

Дата:   12-03-15 20:21

side наричам това, ако да кажем не е равномерен фокуса по цялата равнина. Написах го защото на мен лично ми се струва, че там където завършва думата focus отляво на центъра сякаш е малко по замазано, за разлика от дясната страна, където започва думата This. Същото ми се струва за дясната 2-ка на 2mm, където може би виждате фронт фокуса, за разлика от дясната двойка, където тази отгоре в дясно е по-фокусирана от тази отдолу. Ама не искам да накланям везните с моите разсъждения, за това ми се искаше да видя повече мнения и тук.

Автор: Pavlov   
Дата:   12-03-15 20:24

Няма такова нещо като фронт-фокус само от едната страна [smile] . Просто не си снимал точно перпендикулярно на линията.

Автор: alext   
Дата:   12-03-15 20:28

Тове вече си е до остротата на обектива в центъра на кадъра и към крайщата. Просто дясното This е по- към центъра на кадъра, където е най- ясно попринцип. Фокусът така работи, че всичко в една равнина е на фокус, не може отделни части от равнината да са нефокусирани. 2ките за мен са еднакви отдясно [beer]

Публикацията е редактирана (12-03-15 20:29)

Автор: джъмбо   
Дата:   12-03-15 20:34

да не говорим този тест колко е "реален" [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   12-03-15 20:47

Наистина май, за да е съвсем коректен тестът, равнината, в която се фокусира, трябва да е напълно перпендикулярна на апарата/сензора. А скалата вече да е на 45 градуса. Има такива тест чартове - то прилича повече да устройство всъщност. Защото така има вероятност автофокусът да се излъже.

[beer]

Дата:   12-03-15 20:49

това с 45 те градуса е интернет булшит...

обяснявал съм неведнъж с пример защо [smilie18]

Автор: gbdesign   
Дата:   12-03-15 20:53

Полето на фокус пред и зад фокусната равнина изначало не е симетрично и на него влияе "дължината" на обектива. Също така дефокусът изглежда по различен начин от двете страни на фокусната равнина. Както си направил тест с фазово мерене, без да пипаш разстановката направи и с контрастно, през лайв вюто и сравни резултата. Според мен обектива си е 100% ОК.

Дата:   12-03-15 20:54

Аз си правя такива тестове с монети от 1 лев.

Нареждам ги ПРАВИ една зад друга, леко разминати, на около сантиметър в дълбочина.

Поставям апарата на масата пред тях, на съответното разстояние според обектива.

фокусирам в средната монета, снимам и гледам дали и колко е разминаването.

Това ми се струва по-реално, защото ми дава по-яста представа, ако снимам обект, къде ще отиде фокусът.

И съответно да го коригирам.

[beer] [beer]

Публикацията е редактирана (12-03-15 20:56)

Дата:   12-03-15 20:55

Имате право! Сега погледнах по обстойно, с половин мм се разминават двете страни, т.е. чарта е повдигнат с около половин мм от дясната страна. Това ме навежда на мисълта, че май няма фронт фокус отляво, защото поне аз само отляво го виждам, където може да предположим, че на листа е бил с 1мм по-надолу в лявата част. Или греша, вие виждате ли фронт фокус в дясната част?
Ако някой знае по-сполучлив тест, който мога да направя в домашни условия, може да ме посъветва, благодаря!

Дата:   12-03-15 21:01

Другото, което виждам на снимката от теста е, че е на 1/15 секунда... При 1.8 бленда, с приоритет на блендата??? Това е бавна скорост. Особено, ако се снима без дистанционен спусък. [smilie8]

Такъв тест според мен трябва да се направи на много добра светлина, което май не е случаят.

Освен това - sharpness hard! [smilie5]

Публикацията е редактирана (12-03-15 21:03)

Дата:   12-03-15 21:02

Ще наравя и теста с монетите, наистина ще е по-истински в реални условия. Този по-скоро е да оборя себе си дали има за какво да се захвана и да връщам ли иначе чудесния обектив. Не съм чел обясненията на Джъмбо за 45-те градуса, но реално се замислих - защот трябва да е направен теста точно под 45? Аз го знам това и се постарах да снимам в случая следвайки това правило, но чудничко е защо това трябва да е така. Когато снимаме обект, да не би винаги да гледаме да е под 45 градуса,...и какво ако не е - това трябва да означава, че ще имаме силна проява на фронт или бек фокус ли...или трябва да снимаме портрети под 45 градуса само [smilie5]

ПП: Да не беше в добри светлинни условия, здрачаваше се, а исках да направя теста с естествена светлина. Скоростта едва ли се е отразила много, снимах от статив. Имам още няколко кадъра, снимах с приоритет на блендата, като направих тестови на ф1.8, 2, 2.8, 4, 5.6, но понеже ме топли най-много 1.8 за това този кадър качих. Ако трябва и други ще кача???
Това за шарпнес-а не съм го забелязал, може би трябваше да снимам в роу [smilie2]

Публикацията е редактирана (12-03-15 21:06)

Дата:   12-03-15 21:08

Тия 45 градуса са, за да се вижда по-ясно на скалата колко бяга фокусът.

При реално снимане камерата никога не фокусира в идеални условия. Там не можеш да се съобразяваш с градуси.

Това все пак е тест. :-))

[smilie5] [beer]

Дата:   12-03-15 21:39

хайде пак да почетем

да не говорим, че на новата ми скала наклона е вече 20 градуса.. що ли...

Автор: demiman   
Дата:   12-03-15 22:18

... за това време колко убави девойки е могло да наснимаш ... ;)

Автор: MarinY   
Дата:   12-03-15 23:10

Защо си разваляш кефа от новата играчка с тъпи тестове. Обективът е чудесен. Утрепаните неврони, чакането за нов и липсата в чантата ти на този обектив, не покриват вероятността 1/10000 да имаш заводски проблем.
Ако трошиш орехи, гаранцията не го покрива.
[smile]

Автор: aleksander   
Дата:   12-03-15 23:15

Вместо тоя тип тест си могъл да използваш времето да се замозаразиш със сифилис напимер, еднакво е полезно.

Автор: Daniel_P   
Дата:   12-03-15 23:34

[smilie10] aleksandar [smilie5]
По добре си пръй теста Боби :D
Обектива е оk слагай го в чантата и забравяй! Работи си от тук на татък божа работа и яки кадри ;)

Публикацията е редактирана (12-03-15 23:36)

Дата:   13-03-15 01:08

Така ще е, с гаранция, без гаранция чисто нов е в крайна сметка, ама и да не беше ... няма значение, важното е, че работи и си е добре. Няма да го връщам, това е! Благодаря на всички за мненията и препоръките! [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »