Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Photo book - въпроси относно оборудване и изпълнение
Автор: pdimitrov   
Дата:   11-03-15 13:45

Здравейте!
Започвам проект (за мен си е цял проект, тъй като съм аматьор), който смятам да завърши с една добре направена книга със снимки (photo book). Моделът ще бъде приятелката ми, продължителността ще е няколко месеца (максимум до есента, тъй като искам да събера 30-тина снимки, които да ми харесват), а типът на снимките ще е портрет/акт, което всъщност обяснява продължителността, понеже в тази насока не съм снимал нещо различно от портет от кръста нагоре. Моля за помощ, тъй като търсачката не ми помогна кой знае колко :)

- Разполагам с Nikon D90 + 50mm 1.8 D и Yongnuo YN568EX (китовия 18-105 въобще не го броя в случая). Знам, че много хора не харесват обектива заради шумния мотор, нервното боке и загубата на контраст при насрещна светлина. Проблемът е, че към момента не мога да си позволя 85mm 1.8G (примерно) и се чудя към кой ръчнофокусен да се насоча. Видях темата на @Pd от 2009-та , но там мненията бяха противоречиви, доста коментари липсват, тъй като потребителите вече не съществуват, а и доста хумор се е излял към края :) Та, кой евтин ръчнофокусен обектив бихте препоръчали за конкретната цел. Не е проблем, ако няма мерене. Да речем, че таванът е 300лв.
При планирани снимки на закрито ще използвам импровизирани светлинни източници, тъй като липсва бюджета за студийни светкавици :) Фонове и рефлектори ще си набавя.

- Казвам си едно "Честито" за новия лаптоп, но с него идва проблемът с калибрирането (старият светеше като кандило, правилните цветове ми бяха най-малкият проблем, затова не съм си играл :) ). Доколкото разбрах, най-добре е да се направи калибриране с уред, тъй като така се взема предвид и яркостта. Правилно ли е това ? И къде бихте препоръчали да се направи това калибриране? Живея във Виена, но съм от Варна, така че моля за предложения в София и Варна. Екранът е 3K IPS.

- В една от темите за калибриране видях, че @asahi е споменал правилна подготовка на файл за печат. Какво значи това?

- За печата смятам да използвам услугите на Blurb или Funbook. Искам да поръчам книга с качествена хартия (като че ли мат ми допада повече от гланц), в ориентировъчен размер А4 (не знам точно какви размери се предлагат) и с възможно най-добре направена твърда корица, обвързана с кожа. Кой сайт бихте препоръчали или кое е по-добре - да поръчам кожената подвързия от сайта или да търся занаятчия, който се занимава с това ?

- Да препоръчате хубави локации по Черноморието ? :) Става въпрос за относително затънтени места (все пак ще снимам посред лято, нищо не е усамотено през този сезон), както и за хотели с хубави като обзавеждане двойни стаи. Морско чедо съм, на море не ходя много :D

Благодаря на всички, отделили време за прочитането на този роман :) За заглавието нищо по-конкретно не можах да измисля :D

Отговори на това съобщение
 Re: Photo book - въпроси относно оборудване и изпълнение
Автор: evga   
Дата:   11-03-15 14:58

Здравейте, аз изработвам от няколко години фотокниги, но не ползвам готовите софтуери. Ако сте се насочили към тях исках да вметна, че резолюцията им не е на 300 Dpi. стават, пробвала съм веднъж, лично на мен не ми хареса, но ако не сте прекалено критичен добре е.
Относно подготовка на файл за печат, с готов софтуер това не Ви се налага :)
Най-добре става, когато Вие си направите як дизайн, тъй като готовия софтуер няма кой знае каква свобода в избор на оформление, рамката е или правоъгълна или квадратна или снимката е на цяла страница.
Ако Вие се заемете с изработване на проектите си за страниците, тогава вече е нужно да знаете мястото на което ще печатате в какви размери печата за да направите проектите на страниците в техния, а относно кориците им, там е малко по-сложно, по формула се изчислява размера, според броя разгъви.

http://evgabook.com/wp-content/uploads/2014/01/700x360.jpg

http://evgabook.com/wp-content/uploads/2014/01/lovebook2_plovdiv.jpg

Относно кожените корици - доста скъпи са самите корици, а ако се безпокоите че другите, които са твърди се износват, не е така, супер здрави са и предимството на тях е пък, че може да си сложите една или няколко снимки на предна корица, както и на задната.
Ако представлява интерес за Вас, може да разгледате в сайта ми - http://evgabook.com/
или във фейсбук страницата https://www.facebook.com/evgabook

P.S.
Между другото влезнах във форума за да потърся някой продава ли обектив за Sony А58 - 50мм/F1.8 твърд на приемлива цена. Също се интересувам и от светкавица за този модел /втора употреба може, но да е функционираща все пак :) и в добро състояние/

Публикацията е редактирана (11-03-15 15:21)

Автор: asahi   
Дата:   12-03-15 09:35

Подготовка на файла за печат:
- съобразяване на цветното пространство на файла с цветното пространство на печатната система;
- съобразяване на тоналния обхват - най-тъмни и най-светли тонове, гама, цвят на медията с особеностите на печатната система;
- съобразяване на размера на страницата с размера на печатната медия;
- съобразяване на размера на изображението с дизайна на страницата;
- съобразяване на размера на страницата с особеностите на довършителните работи.

В примерите на колегата еvga второто условие не е изпълнено. В следствие на това изображенията изглеждат с различен контраст и гама, въпреки че са правени в еднакви светлинни условия.

Автор: MixMike   
Дата:   12-03-15 10:33

Asahi, кой ти ги гледа тия работи...Важното е да има як дизайн[smilie5] [smilie10]

Автор: EvaJor   
Дата:   12-03-15 11:11

Аз за локацията, ако мога да помогна - мисля, че к.к. Русалка ще свърши работа -особено рано сутрин -има интересни места, камъни по плажа, в самата гора наоколо също според мен, може да се получат добри кадри.

Автор: pdimitrov   
Дата:   12-03-15 12:06

Русалка не е ли затворен комплекс ?

Автор: EvaJor   
Дата:   12-03-15 17:42

Какво означава затворен?

http://www.visit.bg/hoteli/vk-rusalka-elit-rusalka-159

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »