Автор: pdimitrov
Дата: 11-03-15 13:45
Здравейте!
Започвам проект (за мен си е цял проект, тъй като съм аматьор), който смятам да завърши с една добре направена книга със снимки (photo book). Моделът ще бъде приятелката ми, продължителността ще е няколко месеца (максимум до есента, тъй като искам да събера 30-тина снимки, които да ми харесват), а типът на снимките ще е портрет/акт, което всъщност обяснява продължителността, понеже в тази насока не съм снимал нещо различно от портет от кръста нагоре. Моля за помощ, тъй като търсачката не ми помогна кой знае колко :)
- Разполагам с Nikon D90 + 50mm 1.8 D и Yongnuo YN568EX (китовия 18-105 въобще не го броя в случая). Знам, че много хора не харесват обектива заради шумния мотор, нервното боке и загубата на контраст при насрещна светлина. Проблемът е, че към момента не мога да си позволя 85mm 1.8G (примерно) и се чудя към кой ръчнофокусен да се насоча. Видях темата на @Pd от 2009-та , но там мненията бяха противоречиви, доста коментари липсват, тъй като потребителите вече не съществуват, а и доста хумор се е излял към края :) Та, кой евтин ръчнофокусен обектив бихте препоръчали за конкретната цел. Не е проблем, ако няма мерене. Да речем, че таванът е 300лв.
При планирани снимки на закрито ще използвам импровизирани светлинни източници, тъй като липсва бюджета за студийни светкавици :) Фонове и рефлектори ще си набавя.
- Казвам си едно "Честито" за новия лаптоп, но с него идва проблемът с калибрирането (старият светеше като кандило, правилните цветове ми бяха най-малкият проблем, затова не съм си играл :) ). Доколкото разбрах, най-добре е да се направи калибриране с уред, тъй като така се взема предвид и яркостта. Правилно ли е това ? И къде бихте препоръчали да се направи това калибриране? Живея във Виена, но съм от Варна, така че моля за предложения в София и Варна. Екранът е 3K IPS.
- В една от темите за калибриране видях, че @asahi е споменал правилна подготовка на файл за печат. Какво значи това?
- За печата смятам да използвам услугите на Blurb или Funbook. Искам да поръчам книга с качествена хартия (като че ли мат ми допада повече от гланц), в ориентировъчен размер А4 (не знам точно какви размери се предлагат) и с възможно най-добре направена твърда корица, обвързана с кожа. Кой сайт бихте препоръчали или кое е по-добре - да поръчам кожената подвързия от сайта или да търся занаятчия, който се занимава с това ?
- Да препоръчате хубави локации по Черноморието ? :) Става въпрос за относително затънтени места (все пак ще снимам посред лято, нищо не е усамотено през този сезон), както и за хотели с хубави като обзавеждане двойни стаи. Морско чедо съм, на море не ходя много :D
Благодаря на всички, отделили време за прочитането на този роман :) За заглавието нищо по-конкретно не можах да измисля :D
|
|