Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Безплатни снимки за рисуване... От къде?
Автор: adorable   
Дата:   21-02-15 09:43

Добро утро на всички! Може ли някой от вас да ми каже от къде мога да си взема снимки, които да прерисувам! Знам, че много от вас веднага ще предложат Гугъл и интернет, но въпроса е по-различен. Снимките ми трябват за КОМЕРСИАЛНИ цели, т.е. ще ги прерисувам и след това ще продавам рисунките! Знам, че много голяма част от българските художници точно по този начин си изкарват прехраната...

Но въпроса е принципен... Аз се занимавам както с рисуване, така и с фотография. Много добре знам колко е трудно един фотограф да направи снимка, която да бъде достатъчно впечатляваща. Тук визирам абсолютно всички компоненти включени в процеса на създаване на една снимка - опит и знания на фотографа, цена на фототехника, вложено време, уловен момент и т.н.

Изключително много уважавам АВТОРСКОТО ПРАВО от чисто морална гледна точка и не желая да крада снимки, така да се каже! А и не желая да ме осъдят за кражба на снимки! Въпроса е от къде мога да взема снимки, които са безплатни, освободени от авторски права! Има ли такива места в интернет - уебсайтове, галерии.

Ако се питате защо сам не си снимам нещата... Защото искам да прерисувам пейзажи като начало, а аз се опитвам да снимам предимно птици. Не съм пейзажист, така да се каже...

Всякакви коментери ПО ТЕМАТА са добре дошли. Ако има сред вас художници, моля споделете как вие процедирате в подобни случаи! А ако има и такива, които биха предоставили снимките си безплатно, за мен ще бъде удоволствие и чест да ги прерисувам! Благодаря! :) [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Безплатни снимки за рисуване... От къде?
Автор: мара   
Дата:   21-02-15 12:43

за жалост нямам почти никакви пейзажи...
но ако нещо все пак си харесаш в профила ми - чувствай се свободно да го прерисуваш. може някъде все пак да ми споменеш името :)[smilie5] [beer]

Автор: J0R0   
Дата:   21-02-15 13:19

Ако прерисуваш, мисля че не би имало проблем да ползваш като основа за идеята която и да снимка. Картината няма как да стане 1:1 със снимката. Винаги можеш да смениш цветове и детайли, мащаби, перспектива - и това ще е добре за теб, защото нещата няма да стоят като снимки, а като картини.
Освен ако не си решил да рисуваш по лесния начин. ФШ филтър, принт върху акварелна хартия и на ти готов акварел. Принт върху канава, две три мазки с четката отгоре за релеф и ей ти маслена катрина.
Това обаче си е вече тиражиране, а не рисуване.
Аз ако трябва да правя нещата бих опитал върху основа от снимка да сътворя нещо различно. Примерно да изчистя пейзажа от детайл и да го сведа до крупни петна. Нещо в стил Гоген. Не е необходимо да е фотореалистично, защото избива на евтинджос, на принт.
Бих сменил цветовете, защото природата не реди хармонии.
И тогава не е необходимо да питаш никого.

Автор: e-mil   
Дата:   21-02-15 13:32

За начало трябва да си изясниш основните положения, щото не са така, както си ги представяш.

Снимки освободени от авторски права няма. В момента, в който авторът създаде произведение той автоматично придобива тези права и те са негови доживот, че и по-нататък. Авторът може да отстъпи някои права на ползване, но това не означава, че ги губи. По-скоро е нещо като даване назаем. Законът му позволява във всеки един момент да спре разпространението на своето произведение, при известни условия разбира се - ако си подписал договор с него за някакъв период, той не може да бъде разтрогнат току-така.

Има свободни лицензи (Creative Commons), които са няколко вида. Вземаш безплатно, но всички те задължават да посочиш оригиналния автор, като някои обаче не позволяват производни (прерисуването е точно такъв производен продукт); други не позволяват комерсиално разпространие, или и двете заедно.

Има публични лицензи, за произведения чиито автори са починали преди доста време, като там зависи кога точно е станало. Срокът е различен за различни държави. Ако си харесаш кадър от филм е още по-тегаво, защото там авторите са повече и срокът тръгва след смъртта на последния от творческия екип.

Мисля, че е невъзможно да намериш такова съкровище, каквото търсиш - хем много снимки накуп, хем впечатляващи, хем безплатни, хем да позволяват комерсиална употреба, хем не прекалено известни за да има смисъл да ги предлагаш.
Щом ще изкарваш пари купувай от сток-сайтове! Всички позволяват производни продукти на сравнително ниска цена. Пък щом става дума за пейзажи, какво ти пречи да крадеш идеи, вместо готови композиции? Вкарай малко творчество!

Дата:   21-02-15 16:46

Мара благодаря за позволението да използвам твои снимки. Аз при всички положения ще напиша под всяка една творба (ако е споделена в интернет) и на оригинала (на задната страна на картината, рисунката) кой е автора на снимката и дори бих написал и негови координати (например уеб страница, фейсбук страница, профил някъде из сайтовете за фотография). Аз не искам да крия кой е автора, дори мисля, че бих му направил услуга (вид реклама)!

JORO благодаря за съветите! Аз дори и да искам не мога да нарисувам каквото и да било 1:1! ;) Просто не съм чак толкова добър... [smilie18] А за принт въобще не си и помислям дори! Аз искам да рисувам, а не да "оцветявам" готови принтове... А с фотошопа не съм много на "ти"... Та и той отпада като вариант. [smilie5] Напълно осъзнавам каква е разликата между живописта и снимката. Учил съм и доста време история на изкуството. За мен снимката си е снимка и си въздейства като такава. Картината си е картина и си въздейства като такава. Въобще целта ми не е да е напълно фотореалистична творбата... По-скоро искам да използвам снимката като образец, основа! Естесвено то няма как мине без личната ми интерпретация, така да се каже...

e-mil благодаря за разяснението! По-скоро става въпрос точно за този тип лиценз Creative Commons. Аз не желая да са някакви кой знае какви впечатляващи снимките... Аз ще преценя по-скоро според техниката която използвам. Все си мисля за акварел или сух пастел, въглен... Такива материали, с които в общи линии се работи бързо! За маслени бои за сега нито имам къде да работя, нито пък имам чак такова търпение... Може би лятото като се стопли и мога да използвам ателието си (че е много студено сега) :D!

А за идеите, честно казано аз идеи си имам в изобилие и не искам да крада ничии идеи. Но за съжаление всичките ми идеи са скъпи за реализиране. Много скъпи за реализиране... Аз и за това искам да започна с нещо по-евтинко, да изкарам някой стотинка... ;)

Автор: chefo111   
Дата:   21-02-15 17:18

Ако си харесаш нещо от моя профил - рисувай! Ще ми е любопитно да видя резултата евентуално. :)
Един въпрос-защо няма снимки в твоя профил?
Успех!!!

Дата:   21-02-15 17:25

Споделете, моля какви са вариантите за сток сайтовете... И аз се сетих за тоизи вариант, само че предпочитам да е някакъв български сайта. Честно казано никога не съм купувал снимки! Предполагам, че за да купя от сток сайт ще трябва да имам някаква дебитна карта с която да плащам... А аз много не обичам да плащам по този начин... (Някаква параноя ме гони все, че някой някъде може да ми открадне парите...) :D Обичам да плащам кеш винаги, дори когато пазарувам онлайн - винаги плащам с наложен платеж на куриера! Няма проблем в това да платя някаква сума... Но кажете колко струва и всички снимки ли от сток сайт мога да прерисувам без да имам проблеми след това... Благодаря!

Дата:   21-02-15 17:37

chefo111 Благодаря за позволението да прерисувам твои снимки!
В моя профил няма снимки, защото снимам на филм, нямам скенер и според личната ми самооценка все още не съм направил снимка, която да е достатъчно добра за тук! Също така нямам и свестен цифров фотоапарат! Както бяха казали съфорумците, няма нужда да тъпча сърварите със снимки подходящи за фейсбук! ;) Аматьор съм, така да се каже!

Ако все пак си любопитен ето профила ми в суратя: https://www.facebook.com/original.image.89/photos_albums

:)

Публикацията е редактирана (21-02-15 17:45)

Дата:   21-02-15 18:14

Вариантът със сток сайтовете е прост: избираш си един или няколко сайта и четеш лицензните споразумения. За различните сайтове са с почти едни и същи условия, но различните снимки може да са с различен лиценз или различна сума. В български сток сайтове има чудесни снимки, но вероятно цената няма да те устрои.

Щом те е страх да не ти откраднат парите си отвори разплащателна сметка с малка сума. Като свърши я зареждаш с нова малка сума.
Впрочем все по някое време ще продадеш нещо навън и тогава пак ще имаш нужда от банкова сметка. Така че ако те е страх търговията ще е доста ограничена.

Публикацията е редактирана (21-02-15 18:17)

Автор: sherbit   
Дата:   21-02-15 21:09

художник фалшификатор 1:1 рисува пари :)

Автор: sherbit   
Дата:   21-02-15 21:16

живота му е като роман

Автор: viktorio009   
Дата:   21-02-15 21:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: bg2014   
Дата:   21-02-15 22:48

Прекрасно е, че питаш. Показва морал и уважение към другите творци и към самият теб. Рядкост...
Вероятно не съм запознат, но мога да предположа нещо:
Рисуването на каквото и да било не подлежи на авторско право ( в смисъл художникът да купува авторско право от собственика на сюжета на картината). Художникът има права върху рисунката, картината, но не и фотографът на снимката.Освен морални евентуално. Художникът не продава снимката, нито я разпостранява безплатно.
Той твори собствена творба. Тя е различна от снимката, макар на същия сюжет. Ако я снима и продава снимката е друго.
Ако аз греша в тези предположения (което е възможно) то тогава всеки архитект на сграда, собственик на сграда ще иска авторско право от художниците, дръзнали да рисуват сградата, постройката и т.н.
Собственик на градина или ваза с цветя ще иска авторско право .
Собственик на кола,кораб ще иска авторско право, ако нарисувате колата му.
Собственик на животно, дете и т.н. до безкрай.
Няма такъв филм според мен.
Разсъжденията ми изключват посочения по-рано вариант на поточност и пресъздаване на снимката чрез печат или щампа. Тогава е друго. Няма творба.
Моите снимки нямат фотографска стойност, но ако ти харесват - твори на воля.
Желая ти успех от сърце!
Просто после ни позволи да видим творбите ти, моля!

Публикацията е редактирана (21-02-15 22:59)

Дата:   21-02-15 23:37

Автор: bg2014
Дата: 21-02-15 22:48
"Вероятно не съм запознат, но мога да предположа нещо:
Рисуването на каквото и да било не подлежи на авторско право ( в смисъл художникът да купува авторско право от собственика на сюжета на картината)..."

Тая работа не става с предположения, ами чрез поне елементарно запознаване със законите. За бизнес пък даже е по-добре човек да се консултира с адвокат, вместо да се четат съвети по форумите.

В нашия закон ясно е посочено, че авторът има изключителното право да разрешава създаването на ново производно произведение. Даже подробно е обяснено какво означава "производно".
В щатския и британския закон положението е същото - почети малко за "derivative work".

Освен това изобщо не говорим за собственост върху сюжета - той е идея, която не подлежи на патентоване.

Автор: bg2014   
Дата:   22-02-15 00:58

Благодаря за съвета!
Четох и разбрах...."грешката е вярна". Художникът ще има авторска защита върху рисунката си, картината си. Да преснима снимката е едно. Да я нарисува е съвсем друго.
Аз излизам от този безсмислен спор. Съмнявам се да има еднозначен отговор.

Дата:   22-02-15 01:55

Дата: 22-02-15 00:58
"Четох и разбрах... Да преснима снимката е едно. Да я нарисува е съвсем друго."

Нищо не си разбрал - от гледна точка на спазването на правата е едно и също.
Закон за авторското право и сродните му права.
"Чл. 18. (1) Авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица...
(2) За използване по смисъла на ал. 1 се смятат действия като:
1. възпроизвеждането на произведението;
...
8. преработката и синхронизацията на произведението. Преработка е и приспособяването и внасянето на всякакъв вид промени в произведението, както и използването на произведението за създаване на ново, производно от него произведение;"

The UK Copyright Service
- What is a derivative work?
- A derivative work is a work that is based on (derived from) another work; for example a painting based on a photograph...
Legally only the copyright owner has the right to authorise adaptations and reproductions of their work - this includes the making of a derivative work.

United States Copyright OFfice
Copyright in Derivative Works and Compilations
"Only the owner of copyright in a work has the right to prepare, or to authorize someone else to create, an adaptation of that work...
... The following are examples of the many different types of derivative works:
• A motion picture based on a play or novel
• A translation of an novel written in English into another language
• A revision of a previously published book
• A sculpture based on a drawing
A drawing based on a photograph
• A lithograph based on a painting
• A drama about John Doe based on the letters and journal entries of John Doe
• A musical arrangement of a preexisting musical work
• A new version of an existing computer program
• An adaptation of a dramatic work
• A revision of a website"

* * *
Дата: 22-02-15 00:58
"Аз излизам от този безсмислен спор. Съмнявам се да има еднозначен отговор."

Добре е, че излизаш. А дали се съмняваш - няма никакво значение. Законът го казва ясно и за разлика от други казуси в случая няма място за свободно тълкуване.

Публикацията е редактирана (22-02-15 01:58)

Автор: mihalo   
Дата:   22-02-15 02:41

Диляне, ако намериш нещо смислено в профила ми, направо ти го подарявам.
Много интересна тема си отворил!

П.П. Мисля, че ще ти е полезно да видиш този филм.

Who the #$&% Is Jackson Pollock?

Да, изводите са по-скоро гадни :(( Ама, кой е 100% прав?

Дата:   22-02-15 04:47

e-mil благодаря за съвета!
sherbit на този художник много, много отдавна съм му разглеждал сайта. Благодаря, че ме подсети за него!
mihalo филма ще го погледна когато имам време... Между другото бил си на места, на които аз най-вероятно никога няма да отида! [smilie24]

Автор: houngan   
Дата:   22-02-15 07:50

А снимките над 50 години имат ли авторски права или е както при музиката например?

Публикацията е редактирана (22-02-15 08:00)

Автор: elmago   
Дата:   22-02-15 09:12

Снимам пейзажи и нямам против да ползваш каквото си харесаш от сайта ми: bisseryordanov.com - има пейзажна страничка, която не е много обновена или каквото харесаш в блога. Ползвай IE, че от известно време имам проблеми с другите браузъри и още не съм ги решил...
Успех!

Автор: r0shaf   
Дата:   22-02-15 15:03

Аз не мога да се впиша сред добрите, но все пак ако харесаш нещо от моят профил бих се радвал :)

Дата:   22-02-15 15:50

"Автор: houngan
Дата: 22-02-15 07:50
"А снимките над 50 години имат ли авторски права или е както при музиката например?"

Не са 50 години и не винаги сроковете текат от датата на създаване. Ако си беше дал труд да чукнеш на линковете и да прочетеш малко въпросът щеше да е излишен.

При музиката е малко по-сложно защото освен правата на създателя има и продуцентски права върху някой аранжимент, съответно върху даден звукозапис, така че зависи какво точно ползваш.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »