Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Снимане чрез преекспониране?
Автор: stanislav_terzziev   
Дата:   15-02-15 13:43

Здравейте. Помня че в интернет пространството, не веднъж съм срещал някаква техника на "преекспониране" с половин-един стоп, за да може след това, да се извадят повече детайли от снимката.
Според вас, по този начин ли се правят подобни снимки

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/10928950_865567910132735_895754929293

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10974208_920233264673766_110614903897

Мой приятел ми изпрати двата линка на този предполагам руски или украински фотограф, като ми написа, че подобни снимки, могат да се направят само с никон (наша си заигравка), порази високия динамичен обхват.
Аз обаче предположих, че подобни снимки, се правят именно като се преекспонира снимката, след това се елиминират сенките, намали се хайлайд и се увеличи насищането на цветовете. Не вярвам да се снимат със светкавица и каквото и да било допълнително осветление.
Вие, какво смятате? Някаква специфична техника за обработване, или специфична техника за осветяване?

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане чрез преекспониране?
Автор: pachok   
Дата:   15-02-15 13:52

Аз доколкото знам повече детайл можеш да извадиш от недоекспонирана снимка, а не от преекспонирана. Щото като ти стане чисто бяло небето, върви, че вади нещо от там, а от сенчестите участаъци на недоекспонираната, макар и с много шум и лошо качество все нещо ще ти остане.
Виждал съм една БГ авторка, която използва някаква техника с преекспониране и имаше доста ефектни и читави кадри, но не и помня името и със сигурност не качва снимки тук.

Автор: Simbon4o   
Дата:   15-02-15 14:37

Конкретно примерните кадри от най-горе в темата не ме впечатляват особено, седят неестествени и с особени цветове...

Иначе начина за извличане на динамика от кадър е различен за всяка камера(на някои се преекспонира, на други недоекспонира...). Принципа е един и същ обаче - снима се на ръба на преекспонирането(изгаряне) и после в конвертора се наглася експонацията на вкус. По този начин се получава минимално количество шум и се вади повече материал от сенките.

Дата:   15-02-15 14:52

И аз така помислих, защото във въпросните кадри като чели липсват контраст и сенки. До колкото зная, при канон от недоекспонирана снимка, нищо не може да се извади, затова канонци преекспонират. При СОНИ, нямам проблеми [smilie5]
Зная, че легендарното фуджи S5 pro има матрица, която позволява подобни груби манипулации, но не зная какви са ефектите от тях.
Като цяло и на мен цветовете не ми стоят реални, някак са като измити - има ги, не са наситени, приятна си, но не са реални. Това вече, може би е свързано с ползването на всякакви плъгини, филтри, крос процеси и прочие...
А иначе, наистина това фуджи е много добро

https://c2.staticflickr.com/4/3733/8922400296_d116607353_b.jpg

Автор: imitev   
Дата:   15-02-15 14:54

Фуджито е страхотно в светлите зони, бавно, с ниска резолюция, големи файлове и шум на високо исо...

Автор: asahi   
Дата:   15-02-15 15:03

Да вадим детайл откъде?
За да вадим детайл от светлите места е необходимо недоекспониране, т.е. корекция с минус на експонацията.
За да вадим детайл от тъмните места е необходимо преекспониране, т.е. корекция с плюс на експонацията.
И в двата случая е необходимо да се гледа хистограмата, за да се определи в коя област какво да очакваме.

Колкото до Никон/Канон е необходимо първо да научим какво е динамичен обхват на сцената и фотоапарата, после как това се отразява на снимката и чак след това, ако има нужда, да сравняваме конкретни модели от конкретни марки.

Автор: nyamago   
Дата:   15-02-15 15:32

Няма рецепта - може с 'пре-', може с 'недо-' . Зависи от сюжета, светлинната ситуация и изобразителната цел. Наред с това - от възможностите (и ограниченията) на техниката.

Ако има едно задължително правило, то е да не се излиза с хистограмата извън диапазона на матрицата - особено в светлия край. Но и това има причини понякога да се нарушава.

А примерите са лоши.

Автор: kollev3   
Дата:   15-02-15 18:01

Не виждам нищо преекспонирано...представям си го преекспонирането по друг начин[smilie21]

Автор: dekov   
Дата:   15-02-15 18:43

Най-много детайл се вади от ПРАВИЛНО експонираната снимка,
а кое е правилната експонация знае ЗАУ то.
Как се снима бял заек в снега и черна котка на купчина въглища пак става с правилно експониране.

Автор: aldygreen   
Дата:   15-02-15 18:46

За да се използва максимално динамичният диапазон на матрицата хората са измислили метода ETTR, с максимално използване на светлите участъци, но без допускане на преекспониране. За правилното експониране е необходимо да се ползва хистограма, но не jpeg, а RAW хистограма. Това няма как да стане със стандартния фърмуер, при който ще има чувствителни грешки. За Canon най-добре е да се ползват възможностите на Magic Lantern.
За ПРАВИЛНОТО експониране тъкмо ETTR ще помогне за случая на бял заек върху купчина въглища или черна котка на сняг.
[shtrak]

Публикацията е редактирана (15-02-15 18:53)

Автор: piknik   
Дата:   15-02-15 19:54

stanislav_terzziev
Вероятно търсиш това, но то е частен случай:

"How to Photograph the Milky Way in Really Heavy Light Pollution"

https://www.youtube.com/watch?v=J1Kfr8RG3zM

Автор: Omnia   
Дата:   15-02-15 20:28

Фотографа е от България, снима с Canon 5d mark III + Sigma 35/1.4 art до колкото съм запознат, скоро и аз си взех 3ка, обаче нещо не ми се получават нещата като на него.. Наистина добър автор!

Автор: daosa   
Дата:   15-02-15 21:15

Максим Буковски от Казанлък.Добър е[smilie24]

Автор: Gecata   
Дата:   15-02-15 21:37

От недоекспонирания файл може да извадиш само шум и парцали в тъмните части! За да използваш максимума от матрицата трябва да снимаш на ръба на прегарянето на светлите части. Разбира се в RAW. После преекспонираните части лесно се "възвръщат" в лайтрума, в тъмните има достатъчно детайл.

Автор: aldygreen   
Дата:   15-02-15 22:44

Защо правилното експониране на светлите части на кадъра е важно?
Не е петък, но все пак, съвсем накратко...
Сензорът е практически линеен преобразувател, за разлика от фотографската лента. В повечето съвременни камери имаме 14 бита АЦП. Това отговаря на 14 стопа. Най-много информация има в най-светлия стоп, 16384 нива. Всеки следващ е с два пъти по-малко нива, 8192, 4096, 2048 и т.н. до последния най-тъмен стоп, имащ само две нива. Това показва, че ако съумеем да използваме пълноценно нивата в най-светлата част на кадъра, изображението ще има повече полезни нива и повече детайл, отколкото ако се стремим да вадим детайл от тъмните части. Това е и начинът да се използва максимално реалният динамичен диапазон на сензора. Практическата реализация е с метода ETTR.
[shtrak]

Дата:   15-02-15 23:33

Благодаря на включилите се за обясненията.
Едно не можах да разбера, как при по високо исо и при по дълга експозиция, чрез този непознат за мен метод, се постига по-малко шум?

http://cdn.picturecorrect.com/wp-content/uploads/2014/10/ettr-comparison.jpg

Това е против всички правила, които зная. За 30 секунди, матрицата ще генерира повече топлина и същевременно повече шум. При 6400 исо би трябвало да има много повече шум, отколкото при 1600.
Някак не мога да я разбера тази работа...
Другото което е, отворих сайта на въпросния фотограф и там видях доста сходни на обработка (може би и на снимане) кадри. Явно, че съм се подвел от името Максим и затова реших, че е руснак, ще ме извинява.
На всичките кадри, не липсва светлина, но не се виждат и тъмни участъци. Това със светкавица, няма как да бъде постигнато. Това ли е въпросният ETTR модел, или нещо бъркам.
Наистина ми е интересно, как може да се постигне такава хомогенна картинка, в която всеки детайл е толкова добре осветен и оцветен. Не вярвам, всяка снимка по отделно да я отваря в RAW, след това от шопа в jpeg и там допълнително, всяка по отделно да обработва с безброй плъгини. В руски сайтове, също съм срещал такъв вид портрети, но мислех, че всичко е плод на студийно осветление. сега обаче виждам, че и навън могат да се правят такива снимки.

Дата:   15-02-15 23:51

Сега се замислих, че може би при такива снимки се ползва точково мерене върху лицата, защото в повечето случаи на заден фон разработката е доста прегоряла.

Автор: KiIIeR   
Дата:   16-02-15 14:09

:) поласкан съм, че обсъждат мои снимки тук:) разбирам, че всички имат различни вкусове и не на всеки може да му хареса моя. Имам си мои стил и се старая да се придържам към него, като всяка година се старая да подобря и да махна лошите неща от предната..

За втората снимка, няма нищо такова:) просто имаше хубава светлина. Още тогава при снимането се виждаше, че ще има хубав детайл и фон:) По принцип няма голяма обработка.

За първата.. снимка, като снимка:)

Да 5д марк 3 е не е НИКОН:) не ги харесвам.. [cool]
но конкретно тези снимки са със 135 ф2 л

От горе посочените ми гражданства, само украинец не съм:) И никога не бих искал да съм особено от западна Украйна.

Публикацията е редактирана (16-02-15 14:13)

Автор: MikeDimit   
Дата:   16-02-15 14:45

А на първата снимка запълваща от вградената?

Дата:   16-02-15 14:47

:) mark3 няма светкавица

Автор: lamerko   
Дата:   16-02-15 15:27

Апарата ти значи не е "про". Поне така се изказаха за моя 6D, като разбраха, че няма светкавица [smilie18]

Автор: MikeDimit   
Дата:   16-02-15 15:34

Ей циции са тия японци! 3-та версия и все без светка :-(

Ок. А да си подсветнал с нещо?[smile]

Дата:   16-02-15 15:39

MikeDimit написа:

> Ей циции са тия японци! 3-та версия
> и все без светка :-(
>
> Ок. А да си подсветнал с нещо?[smile]

Няма друга светлина освен слънцето :) Мнооооого рядко използвам светкавица. Обичам естественото.

Автор: h_bio   
Дата:   16-02-15 15:49

KiIIeR написа:

> От горе посочените ми гражданства,
> само украинец не съм:) И никога не
> бих искал да съм особено от
> западна Украйна.
>

>
Нужно ли беше да политизираш темата така??

Автор: georgioiv   
Дата:   16-02-15 15:56

Украинците от западна Украйна са много добри и приятни хора и много по-близки до нас като манталитет, отколкото тия от източната част :) Който твърди противното, значи нито е ходил там, нито си има представа, а черпи информация от измишльотините на проруски псевдоизточници :)

По темата: един напълно недоекспониран кадър на децата. На дисплея на апарата и на монитора е напълно черно. В камера рав успях да изкарам картинка, шумът не е чистен :) Друг път да не съм чул, че Канон имали калпави матрици.. :)

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/1399284_10204095067245163_7244778287505993664

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »