Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   06-02-15 14:43

Онези с четките и боите, освен (и преди) фотоапаратите. И към изкуствоведите или просто любителите на приложната графика:

Някой разпознавали по 'почерка' автора на този плакат? 'Школата' е ясна, но в нея има образци и учители, може би това е някое от по-големите имена от не-толкова-далечното минало?

https://farm8.staticflickr.com/7308/16454627351_75bc1022b5_z.jpgВидян е тези дни в Ню Йорк. Мен скиорските атрибути ме ориентират към датата на оригинала почти колкото изобразителния език [smilie3] И ме кефи като цяло, но е любопитно знае ли се?

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Lycan   
Дата:   06-02-15 16:03

Bulgarian Ski Travel Poster 1971


Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Marten   
Дата:   06-02-15 16:08

"Every Day is A Holiday" Bulgarian Vintage Ski Travel Poster 1971


Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Lycan   
Дата:   06-02-15 16:24

май излиза да е словашки? http://bit.ly/1DHihny
Публикацията е редактирана (06-02-15 16:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Twingo   
Дата:   06-02-15 16:50

Долу вляво има надписи, погледна ли ги?

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   06-02-15 21:00

На сайта на Дейвид Полак се продава за 900 долара (но не се знае купува ли се за толкова). На френския сайт реално се е продал за 220 евро - жалко, че така неграмотно са го определили за 'словашки' (няма нищо общо, поне да бяха проверили кои диваци от Изтока ползват кирилица)...

И не, не мога да прочета текста в долния ъгъл (иначе нямаше да питам тук). Снимчицата е от телефон с лоша резолюция. И на намерените в Интернет снимки (като горните линкове), макар да няма перспективна деформация и грешен вят, размерът е твърде малък да се чете този текст.

Въпросът, обаче беше за художника - някой разпознава ли го по почерка. Или поне 'в стила на...'
[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: e-mil   
Дата:   07-02-15 02:30

Съмнявам се някой да го познае, освен ако не е научил по друг начин кой е авторът (познат, роднина, учител и т.н.) На мен ми прилича на обикновена халтура каквито държавата бълваше със стотици, да не кажа хиляди.

Редки са плакатните художници, които си позволяват да творят в един и същ стил и те обикновено са много, ама много изявени имена. Дълбаенето в една и съща посока е по-скоро характерно за илюстраторите. Например винаги можех да позная коя книжка е рисувана от Любен Зидаров (въпреки, че не го харесвах), както и сега бих могъл (евентуално) да позная рисунки на Явор Гюзелев. То проявата на ярък стил в този случай е спорна удача, защото илюстрациите на книги се явяват спомагателно средство и не е добре да надскачат по внушение труда на писателя... ама това е тема на друг разговор.

Плакатистът е по-отворен към възприемане на проблема пред себе си. На него му се налага по-точно да определи къде е конфликтът, кое е есенцията за да може да я изрази на само един лист. Ако въобще можем да направим някаква груба аналогия, то илюстраторите разказват истории, снимат филми, докато плакатистът прави моментна снимка. Всичко, което иска да каже трябва да се събере в един кадър. Затова най-често един стил не му стига - той подбира най-подходящия израз за конкретната идея. За един сюжет може да му трябва тежка драма, за друг - карикатура. Същото е и с техниките. За един сюжет може да е графика, за друг - гваш, за трети може и въобще да не е рисуване, а примерно колаж.

Ето да кажем това е на Людмил Чехларов...

http://stanislavstratiev.org/_images/p070000m.jpg


... и това е на Людмил Чехларов.

http://stanislavstratiev.org/_images/p110000m.jpgТова е на Асен Старейшински...

http://socmus.com/past/tea/18.jpg... и това е на Асен Старейшински

http://socmus.com/past/tea/19.jpgТова е на Васил Докев...

http://socmus.com/past/tea/63.jpg... и това е на Васил Докев.

http://socmus.com/past/tea/61.jpgВърви ги познай, ако си нямаш работа!

Сега, има го и това, че илюстраторите трябва да избарат примерно 10-12 илюстрации за една книга и нямат много време да се мотаят с неусвоени техники. Може да направят 2-3 успешни илюстрации и на четвъртата да усетят, че работата не върви на добре. Трудът по поправката хич не е малко, пък си имат срокове хората. Докато при плаката срокът е по-къс, но пък и грешката може да се хване още в началото.
Не че и плакатистът си няма стил - има си. То всеки творец си има любим стил, с който работи по-леко. Но е много трудно по една единствена реклама да отгатнеш дали това е някой или само ти прилича на него. Работата е там, че в живописта художниците обикновено търсят себе си, а плакатистът търси другите и се проектира през тях.

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   07-02-15 12:20

Хубава подборка - помня ги всичките, някои от авторите много уважавам и харесвам. Едно две имена и сега бих разпознал по 'почерка', а в предишния живот разпознавах по-уверено и повече от тях.

Добре спомена и другите приложно-графични жанрове, особено илюстрацията. Сега се сещам откъде ми идва усещането за 'школа'. Далече съм от софийската си библиотека - там между десетките хиляди книги (толкова са!) бих намерил немалко корици, също и вътрешни илюстрации в подобен стил. Може дори да открия автора на тоя плакат :) Конкретният плакат е от 1971, но като стил го датирам малко по-рано - целия период от края на 50-те до въпросната година. В началото на 70-те у нас вече се налагаше друга визия (повлияна от поп-арт и psychedelic стиловете в чуждата графика), както и от ярки оригинални почерци, които естествено бяха 'поемани' (не казвам имитирани) от други.

Имам смътното усещане, че е стила на мастит наш художник, възприет и от студентите му в Академията и станал за периода нещо като 'норма' (ако има такова нещо в изкуството, но в комбинацията от двете думи 'приложно' и 'соиалистическо' изкуство - има такова нещо)...

Някъде през 90-те, попадайки за пръв път в една държава с католическа култура и наследство и много различна от нашата образност, видях на една стена огромно пано (стенопис) на историчска тема. Незабавно си казах "Това само ще да е рисувано от българин!" Така се и оказа, след разговор със собственика на сградата. Просто 'школата' на родното рисувално училище недвусмислено избиваше през тематиката и контекста... Та сега пак имам такова 'deja vu' [smilie8]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: viktorio009   
Дата:   08-02-15 20:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: valek   
Дата:   04-01-21 17:53

Виждам, че запитването Ви е преди почти 6 години. Но по-добре късно отколкото никога! Стилът на рисуване много напомня на Борис Ангелушев. Не знам дали е негов продукт или на някой възприел маниера му на рисуване.
https://alba-books.com/image/cache/data/demo/BOANN3-1000x1000.jpgПубликацията е редактирана (04-01-21 17:54)

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Raffito   
Дата:   04-01-21 18:56

https://alba-books.com/image/cache/data/demo/BOANN3-1000x1000.jpgОтговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   04-01-21 21:26

Благодаря за идеята, но не мисля да е той. Него по-скоро съм го запомнил с черно-бели графики в стил "скици с туш", малко като карикатури (даже не правеше ли и карикатури в Стършел?) Плакати не се сещам, но корици на книги (като поредицате 'Избрани Романи' на издателство Култура - дори да не са всички корици негови, това е стилът, с който го свързвам)...

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: asahi   
Дата:   04-01-21 22:24

Кво да ти кажа? В казармата имахме един ефрейтор художник. Бяха го приютили в щаба и рисуваше ей такива картинки плюс голи тела за простолюдието. Намирам го за занаятчийска работа, но ако е от "наше момче" можело е да се котира и тиражира.

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: mihalo   
Дата:   05-01-21 03:42

Националсоциалистическа концепция "Kraft durch Freude" (Сила чрез Радост) преминала през плакатите на Маяковски... та да оплоди музата на...

Това не значи, че отричам таланта на нашите плакатисти. Просто имам малко вътрешна непиязън към подражателната страна на "българските" "теми"... та, който и да е художника ми е не особено любопитно. Предпочитам да разбера по-общата картинка и да не ме препъват детайлите. Просто опитвам, нямам представа дали съм на прав път [smilie11]

Редакция: Истината обаче е, че съм любопитен как ще продължи темата [smile]Публикацията е редактирана (05-01-21 03:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: valek   
Дата:   05-01-21 08:58

Кой с какво е запомнил и с какво свързва името на Борис Ангелушев е предмет на личен поглед. Не случайно прикачих линк за съпоставка.

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: bogdanov   
Дата:   05-01-21 18:53

Много интересен плакат, прилича на соц Pin-up, но като гледам ставите още има да едрее![smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   05-01-21 18:58

@valek - Признавам ти най-точното и единствено (засега) попадение. Оставям темата отворена, защото Борис Ангелушев не е категоричн и неоспорим отговор, само една вероятност.

Освен това, по-скоро ме интересува школата, отколкото конкретният автор. Освобожденският плакат на Ангелушев е толкова рядък (като стил) в иначе огромното му графично творчество, че едва ли той е създател на стила (и е учил студенти на него или породил последователи и имитатори). И той от някого е видял и заимствал такъв плакатен (и илоютраторски) стил. От кого?

Преди години, когато зададох въпроса, бях попаднал в една друга задънена улица заради детска книжка, която имам под ръка. Книжка за Майстора, рисувана от Симеон Венов - него също познаваме със съвсем различен графичен почерк, а в тая книжка отива в посока близка на плакатите по-горе. Той има и друга книжка - за Крали Марко - илюстрирана в подобен стил. Тогава реших, че НЕ Е той, защото (а)книжките са все пак малко различни от скиорката (дори не толкова близка прилика като 1878) и (б) са такова рядко отклонение от познатия му стил, че едва ли е бил подражаван или основал 'школа'...

Пък и 'школата' може да не е роден наш патент, сигурно не е. Инaче откъде този стил е влязъл дори във фотографските процеси с термина "постеризация"?..

Нищо ново под слънцето:


https://live.staticflickr.com/65535/50803298358_e3a3096776_o.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50803285733_3ce5661786_o.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50804175012_1f479f8d01_o.jpg

Публикацията е редактирана (05-01-21 19:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: mihalo   
Дата:   07-01-21 03:07

№ nyamago

Да, точно за парадигмите е въпросът, не за частните случаи.

bogdanov със сигурност има какво още да каже, дано да сподели, че ми е трудно да вляза в чужди обувки... форум е нали така?!


Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: Raffito   
Дата:   07-01-21 20:45

https://scontent.fpdv1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/135232748_902170943853288_2739726610456601694_n.jpg?...Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: мара   
Дата:   18-01-21 12:40

така... и аз сега виждам тая древна тема и ме заинтригува.
познавам много добре това лице! почти съм убедена, че е на някой от илюстраторите на учебници, защото веднага ми изплува като вариации...
в началото реших, че може би е на стоян александров - "чичо пейо"
или иван кирков - "косе-босе"
обаче след малко гледане - не мисля, че е някой от тях.
не изключвам да е Васил Вълчев. той е график и правеше илюстрации на учебници. правил е и плакати.

https://alba-books.com/image/cache/data/A./GOIR-1000x1000.jpg


изобщо - предвид самото лице, което ми е адски познато - вероятно трябва да се търси между илюстраторите на учебници.

Отговори на това съобщение
 Re: Към художниците
Автор: nyamago   
Дата:   18-01-21 12:56

^ Има нещо [smilie24] Сега като гледам примера ти - и на списание 'Славейче' [smilie5] И на визуалната култура изхранила цяло 'поколение', израсло в много широките граници от моето детство до това на децата ми...

Затова мисля за 'школа' (и я споменах няколко пъти), защото не е само един художник, но в мнозината с такива работи едни са ученици или 'ученици' на други (или буквално са им били преподаватели в академията, или са повлияни от доминиращ стил и са му станали неволни подражатели)... Няма лошо: история на изкуството си е [smilie8]
[beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »