Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Гъби обектив
Автор: swan_   
Дата:   02-02-15 12:05

Струва ли си да се занимавам за 200-300 лева по-ниска цена?
снимка
снимка
снимка

Отговори на това съобщение
 Re: Гъби обектив
Автор: fraction   
Дата:   02-02-15 12:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: rx   
Дата:   02-02-15 13:27

fraction е прав. Освен това, дори да ги спреш - примерно да ги убиеш с УВ светлина, мястото, където са прояли лещата винаги ще е податливо на нови "нашествия" и трябва много да го пазиш от влага...

Автор: batsali   
Дата:   02-02-15 13:31

Наистина, ако са само на челната леща и само там, където се вижда, няма да дават никакво отражение на снимките. Взимай го.

Автор: marves   
Дата:   02-02-15 13:40

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: desmes   
Дата:   02-02-15 13:41

От личен опит съм установил, че пораженията от гъбички са твърде специфични ... Зависят от вида на гъбичките, степента на разрастването им върху покритието и устойчивостта на покритието.
Понякога могат , буквално , да се избършат , без да останат забележими следи, но има случаи и на трайни следи, в следствие на унищожено покритие.
Нужна в пълна профилактика на обектива, тъй като гъбичките не са само по видимо засегнатите участъци. Непълното почистване би могло да доведе до следващото им появяване .

Автор: fraction   
Дата:   02-02-15 13:43

Автор: aldygreen   
Дата:   02-02-15 13:52

Из Нетя има описания как се премахват гъбичките със смес от перхидрол и амоняк. А повредата на антирефлексното покритие не винаги е фатална. Гледал съм снимка на обектив, който преди обработката изглежда почти матов и после става като нов. Всичко зависи от нанесените поражения.

Ето как чистят хората

Автор: deerstalker   
Дата:   03-02-15 01:50

Върху стъклото има фабрично нанесен метален окис, именно той се уврежда и окислява, причините са много - влага, въздух, органични замърсители. Да ли си заслужава да даваш пари?

Автор: fotorafi   
Дата:   03-02-15 17:27

Техникът Наско, Бог да го прости, разглобяваше всеки обектив с гъбички. Всяка леща да е свободна от двете страни.Имаше специален спрей, пръскаше лещите, изчакваше 5-10 секунди и с микро фибърна кърпичка избърсваше лещите. Почистваше и гривните на лещите, после сглобяваше обектива.
Отиде си Наско и надали в България ще се намери друг такъв специалист. Тръгнали ли са гъбичките, няма спиране...

Автор: ZENON   
Дата:   03-02-15 17:33

По отношение гъбичките - има спиране и оправия, стига да не са изяли много от покритието. Аз си правя сам стъклата и до сега нещо което съм правил не е гъбясвало отново.
По въпроса за обектива. Ако ще се купува, лично аз бих го изстискал до край продавача. Не знам къде и колко гъби има още по стъкларията и ако се наложи да го развържа после стъклото поне да не съм на загуба.

Дата:   03-02-15 17:37

Дата:   03-02-15 18:38

Покупката на този обектив на колкото и ниска цена да бъде - си е таралеж в гащите. Ако са правили опит да го отварят, сто процента не са наместили лещите в правилната позиция както са били поставени в завода. Все нещо ще има, я хроматични аберация, фокус сочещ на никъде. Оптиката след като се разглоби - сглобяването се прави на стенд, за да се опреди точното положение на лупите. [smile]

Публикацията е редактирана (04-02-15 03:25)

Автор: swan_   
Дата:   03-02-15 23:12

Ясно! Отказах се :)

Дата:   03-02-15 23:50

"Оптиката след като се разглоби - сглобяването се прави на стенд, за да се опреди точното положение на лупите"

Нещо малко ме съмнява. Имаш ли пример за това? Те лещите няма къде да ходят, няма какво да им се настройва при сглобяването. Единствено съм виждал шайби с различна дебелина сложени, за да преместят всички елементи заедно напред или назад, за да се напасне безкрайността. Това обаче се прави само веднъж като сглобяват обектива за пръв път.

Автор: GZS   
Дата:   04-02-15 11:31

deerstalker е прав няма идеална леща. Всички трябва да се напаснат идеално чрез завъртане и други микро корекции. На подобен стенд като на снимката която е постнал.[smile]

Дата:   04-02-15 12:17

Автор: paolo_n1   
Дата:   04-02-15 13:42

Да е.а , отворих горе опоменатите кадри и се накачих и аз със гъби.Дано само да са Fungi Porcini ,че другите не ги ям :))))

Дата:   04-02-15 19:07

Не съм професионалист в тая област, съмнява ме и deerstalker да е, но лещите са вече приведени в правилната геометрия преди да бъдат сложени в обектив. Оптичната им ос е определена и са ошлайфани, така че като легнат в гнездата си да няма какво да се размести.

deerstalker, да беше написал това тука в темата, а не да ми го пращаш на лични:

"Лупата се върти около оста си в гнездото,.. "

Замисли се какво би означавало това. Заводът прави лещи с неравномерна кривина, центрират оптичните оси на всички лещи в системата и после ги въртят с надеждата да намерят комбинации от лещи, които като се завъртят по определен начин една спрямо друга, ще си оправят взаимно дефектите.

Такова взаимно оправяне на дефектите се търси на съвсем друг етап от проектирането на една оптична система, другото е некадърно производство и силно ме съмнява някой производител да си прави тоя труд постфактум, вместо да си вдигне качеството на изработка, което ще е определено по-евтиния и качествен вариант.

Публикацията е редактирана (04-02-15 19:14)

Дата:   04-02-15 19:24

батали, няма що да го пиша тука, след като знам, че ти и без това ще се похвалиш ко са ти писали на лични - рано или късно,

Дата:   04-02-15 21:19

Ами ще се похваля, щото заблуждаваш хората. Може ние да сме в грешка, затова те помолих за разяснение, че да се научим.

Автор: Петрос   
Дата:   06-02-15 02:38

Автор: zookig   
Дата:   17-05-15 04:11

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »