Автор: tzl
Дата: 02-02-15 11:54
Проблемът е, че в наши дни се смята, че софтуерите са достатъчно добри, че да разбират повече от хората и да могат да правят ретуш сами и това нещо да стане като се платят $50 или $100.
Аз да попитам дали някой знае софтуер, който да разбира какво е вашето отношение към добър ретуш и какво трябва да се остави по кожата, както и какво трябва да се премахне. Ако знае такъв софтуер, значи техниката чете мисли, а аз още не съм го разбрал това.
Примерно правите ретуш на мъж на 20. Има определени неща, които трябва да се оставят, а други — да се премахнат. Или пък жена на 21 — при нея също има неща, които трябва да се оставят, а други да се премахнат. Ами ако е жена на 40 и вие я направите като извънземно на 18? А фактът, че всяко лице и всяка кожа е различна?
Добрият ретушор взема доста пари за една снимка. Причината явно не е това, че си е купил плъгин за $100 и за 2 минути прави снимка.
При ретушорите не се дават 2000 снимки от фотосесия, за да им се направи ретуш. Дават им се 5-20 снимки и те ги връщат след няколко дни.
Пиша само, защото авторът на темата е решил да си плати човека за такова нещо, което е похвално. Но опитвам да го насоча да се постави на мястото на хората в индустрията и да разбере защо ретушът е скъпо нещо и как така купуването на инструмент (като фотошоп) не прави ретуш, точно както купуването на скъп фотоапарат не прави хубави снимки.
Няма short cut тук. Същото е като да се научиш да свириш на пиано. Ако ще да си вземеш бял роял на стейнуей, трябва пак да започнеш от научаването на нотите. Просто живеем в свят, където независимо от технологиите занаятът се учи с време и отнема време.
Много време.
Публикацията е редактирана (02-02-15 11:58)
|
|