Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Може би гъбички
Автор: laldo   
Дата:   01-01-15 15:27

Здравейте и ЧНГ на всички,нов съм в форума като потребител . От доста време чета форума като гост . Имам един въпрос към по разбиращите . На ползвания от мен обектив Canon 75-300 му се е появило нещо от вътрешната страна на лещата-може да е гъбичка. Не ми се чака да видя дали расте,малко е но бих искал докато е по рано да се почисти. Не знам обаче дали ще се справя сам. Качвам снимка ако може да се види и някой по разбиращ да каже мнение.
http://media.snimka.bg/s1/4186/034615612.jpg?r=0

Отговори на това съобщение
 Re: Може би гъбички по обектива
Автор: mihail_radkov   
Дата:   01-01-15 15:36

И какъв е въпросът?

Автор: deerstalker   
Дата:   01-01-15 15:47

Мнението е следното, направи няколко снимки под различен ъгъл и място, снимай стъклото отгоре. Покажи снимките, като файловете трябва да бъдат с по голяма резолюция, и след това вече може да се обсъжда проблема.
Посочи марката и модела на обектива.

Публикацията е редактирана (01-01-15 15:49)

Дата:   01-01-15 17:18

Въпроса ми е дали са прословутите гъбички. Снимката от телефона е кофти,та ще направя по хубави снимки за да се види по добре.

Автор: ZENON   
Дата:   01-01-15 19:23

Направи по-добра снимка от няколко ъгъла. Иначе няма как да се разбере какво е.

Дата:   01-01-15 22:05

http://prikachi.com/images.php?images/806/7820806K.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/819/7820819N.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/822/7820822G.jpg

Автор: b0bb0   
Дата:   01-01-15 22:36

Не личи много от снимките, но на мен ми прилича на локално отлепване на лещите, ако челната е двойна... че даже и на отчупване на люспичка стъкло (което не знам как може да стане без обективът да е чукнат). Но изчакай знаещите да кажат.

Дата:   02-01-15 02:44

То е много кофти за снимане, това от може би 30 снимки са най-хубавите.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   02-01-15 07:47

Снимай си спокойно с обектива - тези "гъбички" няма да ти попречат изобщо на кадрите. Ако държиш много да се провери от майстор ще звъниш на Зентекс след празниците.

Автор: Pavlov   
Дата:   02-01-15 07:54

Това не са гъбички. Те изглеждат по-скоро ТАКА .
Най-вероятно си чукнал обектива някъде или си го изтървал. Ако не се отразява на изображението - не се занимавай, снимай си така. Все пак говорим за евтин обектив, който спокойно се намира за около 200 лв. Не си заслужава да даваш пари за ремонт.

Дата:   02-01-15 11:02

Ами не съм забелязал проблем при снимките. Може да съм го чукнал някъде,но не съм усетил. Освен да гледам ако почнат да се увеличава като размер,да потърся мнение и на майстор. Само на едно място го има това чудо,ако са гъбички все си мисля че ще са на повече места.

Автор: zeromx   
Дата:   02-01-15 11:30

На мен за жалост ми приличат на гъби.Препоръчвам ти,,ако държиш обектива в чанта с други обиктиви да го махнеш веднага от там и да почестиш чантата.Въпреки много малката вероятност,но все пак съществуваща,могат да плъзнат и по другите обективи.Отиди в Зентекс след празниците,защото,ако се окажа прав след време ще плъзнат по цялата челна леща,а после и по другите лещи......

Дата:   02-01-15 11:37

И все пак,понеже снимките са ти лоши,огледай хубаво,ако имаш лупа,ако не с просто око.Ако около това плътното бяло петно,което се вижда на снимката има дребни тънки нишки,нещо като паяжина,то значи 100% имаш гъби.

Дата:   02-01-15 12:22

Има вероятност между лещите да е проникнала влага. Това е група от две или три лещи, който са слепени една с друга. В краищата винаги остават места, където лепилото не покрива 100% от повърхността. С течение на времето навлиза (години) прониква влага в тези микро отвори.
Лещата за да е повредена от удар - трябва да има видими следи по корпуса на обектива или по самото стъкло. Тези следи от механична намеса не могат да бъдат заличени и са видими, ако въобще е имало подобно събитие. И в такива случай ще има отчупване на част от стъклото - във вид на люспа, което на твой те снимки не се забелязва.

Дата:   02-01-15 13:02

Ами няма видим удар, а и ако съм го чукнал някъде ще е било доста леко ,понеже по корпуса няма никакви следи. Ще намеря лупа и ще видя дали има такива нишки. В Зентекс най вероятно се занимават с такива проблеми,нали така? И за цената те ще трябва да си кажат думата.

Автор: teototi   
Дата:   02-01-15 15:33

Мое скромно мнение,е че плесен има там където има влага.Там където има влага има конденз.Обектива е не е влаго и прахоустойчив. Видимо от снимките е доста "мърляв" - съдейки по външното замърсяване в ъглите на челната леща.Кондензните петна по матрицата се чистят,но ако предположим за наличието по вътрешната страна на челната леща....

Дата:   03-01-15 14:14

http://prikachi.com/images.php?images/223/7824223M.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/220/7824220s.jpg

Автор: kukumichin   
Дата:   03-01-15 15:09

Въздух между отлепени лещи. Гъби и тем подобни трево животни немаш. Сменяй лещата и снима й на воля.

Дата:   03-01-15 16:58

Чисти гъби са за мен,както казах по-горе.......,никакъв въздух.
Пази го от останалите обективи,ако имаш.Не ги дръж на едно място!!!

Публикацията е редактирана (03-01-15 17:00)

Дата:   03-01-15 17:27

kukumichin [smilie24] - смяна на предна група от лещи, това можеш да го направиш и сам, в ебау с малко повече търсене ще можеш да си намериш нужното[smilie5]

Автор: ZENON   
Дата:   03-01-15 18:00

Гъби! На второто образувание се вижда отчетливо мрежа от нишки. Ако е група от лещи кофти. Ако е само челна леща е поправимо. Аз такова не бих държал близо до други стъкла преди да съм го почистил (целия). Писах ти как става, прецени дали си заслужава да се занимаваш.

Автор: D.S   
Дата:   04-01-15 09:24

И според мен е гъбясал. Да се отлепят лещи една от друга е доста трудно, не невъзможно, но трудно, освен ако обектива не е бил дефектен още като нов. По принцип се чисти лесно, освен ако не е между групи от лещи където няма какво да направиш

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »