Автор: Тед
Дата: 02-01-15 12:37
Преди да вземеш решение, препоръчвам горещо и на другите да препрочетат
статията на Иван Миладинов за филтрите - Lee.
Обяснил е разликата между Софт и Хард:
"Soft vs. Hard
Границата на градиента се произвежда в два различни варианта – мек преход (soft) и рязък (hard). Особено когато сте начинаещ вие ще се чудите, кой вариант ще е по добър в конкретната ситуация и в такъв случай е най-добре да експериментирате. Естествено за да стане това трябва да имате цял сет от филтри – меки, твърди и с различни степени. В повечето сайтове на производителите пишат, че за плосък хоризонт са подходящи твърди градиенти например. Това не винаги е така особено, ако снимате край море, защото обикновено във водата имате светли участъци, които може да компенсирате само с мек филтър. Обратното в планина препоръчват да снимате с меки филтри, но тогава се получава едно прегаряне в ниските части по хоризонта (седловините между две връхчета например). Излиза така, че изборът зависи от много фактори, които най-добре преценявате на място и сценарият може да се промени само от завъртане на фотоапарата спрямо посоката на светлината. И все пак ето няколко насоки:
Обикновено софт филтрите не са удачен избор при ниско слънце или светъл хоризонт изобщо, тогава най-удобен ще бъде един hard reverse, който ще намали винетрирането в горните части на небето.
В случай, че имате дървета или скали например и много светло небе зад тях, няма начин да не получите затъмняване в някои части на снимката. Тогава най- добре е да оставите идеята за един кадър с филтрите и да си направите клин."
Ето линк към статията/блога - Иван Миладинов
Ще ти трябва и преходник от 67 мм към 77мм или 82 / на лии ринговете/.
67 мм ринг за холдъра мисля, че нямат.
Интересен ми е обективът ти на 67 мм резба, но ти имаш това под ръка.
Ако искаш предимно Long exposure фотографията с афинитет и по обед да снимаш -15stopa
SIngh Ray. Но те са на резба...67 мм преходник. С Лии закачаш цяла система от филтри.
По-лесно откачаш холдъра и кадрираш, отколкото тези на резба. /сега чакам някой да ми пише за ел.визьори:) е..ок/.
Ако е море - ривърса е най-добре, ако не ти се ще - харда е по-добре в софта, ако имаш един единствен избор - т.е. аз бих взел 3 стопа хард.
Впоследствие ще си подредиш желанията за другите.
|
|