Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fokus sharpnes Live View vs Visor
Автор: Daniel_P   
Дата:   10-12-14 00:06

Здравейте колеги! Имам един въпрос който ме мъчи. Нормално ли е винаги в режим лайв вю остротата на снимките, говоря специално за отворена бленда 1.8 или 2.8 да са една идея по остри от колкото през визьора? До сега си играх да напаснна с fine tune и трите си обектива с тялото, защото го имам от скоро и усещах че нещо не е наред особено с 85мм 1.8 който с старото ми тяло направо режеше! Та бутнах ги и сега мисля, че са добре и тези дни ще по снимам и ще стане ясно. Обаче направих тест и с трита обектива насочени към един надпис LG на лйве вю и през визьора и с трите на лайв вю надписа е една идея по ясен! Това нормално ли е? Става въпрос за Nikon D7000, преди имах Д5200 и с него ми е направило същото впечатление, като оставим на страни че с 35мм имах back fokus но там нямаше fine tune и така и не го и ползвах особено :Д [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Fokus sharpnes Live View vs Visor
Автор: Pavlov   
Дата:   10-12-14 00:12

Да, нормално е.

Автор: Daniel_P   
Дата:   10-12-14 00:39

И аз така предпогам щом го забелязвам в второ тяло :)[shtrak]

Автор: chrisnoch   
Дата:   10-12-14 05:02

В режим Live View тялото използва друга автофокусна система (контрастна), която е по-точна от фазовия автофокус в останалите режими. За разлика от фазовия автофокус, контрастният никога не греши. Той е и по-бавен, за съжаление.

Автор: axlastro   
Дата:   10-12-14 05:48

Чак пък никога...

Автор: i_v   
Дата:   10-12-14 09:14

Продължавай да тунваш докато фокусът през LV и VF не съвпаднат на 100%(избери си някой от десетките методи за настройка). А иначе не е нормално по принцип, но за съжаление май рядко се среща светлосилен обектив дето да няма нужда от корекция на AF-a и то обикновено е с конкретно тяло.

Автор: chrisnoch   
Дата:   11-12-14 02:57

axlastro,
Точно така, младеж, контрастният фокус НИКОГА не греши! Ха почети малко, образовай се, пък тогава пускай (тъпи) коментари!

Автор: lamerko   
Дата:   11-12-14 03:29

Микронастройките за автуфокуса на обективите имат смисъл само за FD през вюфайндъра и няма никакво отношение към фокусирането през лайв вю-то. В тази насока може да се използва за максимално калибриране, но нека да се има впредвид, че фокусната система има някакъв допусим процент отклонение при потвърждаване на фокуса. Контранстната система нещата са по-различни - там реално погледанато с подходящи алгоритми и наличие на достатъчно маркери в сцената може да се определи надеждна и ПОВТОРИМА точност на фокуса, която е непосилна за класическата фазова детекция, без значение колко добре е калибриран конкретния обектив към тялото...

Автор: victory13   
Дата:   11-12-14 13:38

Е що се пънете, и не обясните на човека...
Двете автофокусни системи работят по различен начин, като е достатъчно да знаеш че през визьор автофокусните сензори са в дъното на апарата, а в живо вю са върху матрицата директно. Като бонус и мерят различни работи. От тук се подразбира и защо стабилизираната матрица береше ядове в огледален апарат с фокуса.
Вече усещаш защо едното така, пък другото иначе... [shtrak]

Дата:   11-12-14 13:53

Не знам какво им пречи, да направят тялото автоматично да си настройва фазовия фокус спрямо контрастният с конкретен обектив…, ама то им трябваха 10-тина години да вкарат AF fine adjustment, така че ако го направят ще е в HI end телата вероятно(говоря за всички производители, не конкретно за Никон)

Автор: Savinelli   
Дата:   11-12-14 14:03

В началото и мен това ме дразнеше много. Даже бях решил, че му има нещо на самия апарат? Сега виждам, че е често срещан проблем, пък и разликата се вижда само на отворени бленди и ако се гледа на 100%. Но е дразнещо на ЛВ да цепи косъма обектива, пък иначе все едно нещо не е на фокус както трябва. [smilie5]

Публикацията е редактирана (11-12-14 14:06)

Дата:   11-12-14 16:41

При една и съща комбинация тяло/обектив на колкото цепи косъма с контрастен фокус на толкова трябва да го цепи и с фазов. С фазовия процентът брак, в зависимост от условията, тялото и обектива, може да е по голям, като при добри условия и адекватно боравене от страна на фотографа процента на снимките със сгрешен фокус би трябвало да е под 10% клонящ към ~0%. С контрастния грешка във фокуса е почти изключена(на теория), но имайки в предвид че алгоритмите за контрастен фокус на практика обработват двумерна проекция на тримерно изображение(рядко снимаме обекти които изцяло са разположени в една равнина и са добре от към хубави контрастни елементи, освен ако не снимаш основно тухлени стени), относително по-голямата фокусна зона, та грешки и при него се получават, но не са от заложени толеранси в алгоритъма както е при фазовия фокус. За сметка на това контрастният фокус е по бавен(поне за сега при DSLR-те, но непрекъснато се подобрява) и се справя по-зле на тъмно от една качествена фазова автофокусна система.
За мен най-ценното нещо на контрастният AF е, че по него може да си настроиш фазовия, разбира се върши работа и като алтернатива в някой ситуации.

Автор: aldygreen   
Дата:   11-12-14 23:30

На теория нещата са така, както смятатповечето колеги по-горе.
Но на практика, в реалния живот, има фактори, които не всякога са очевидни.
Попадна ми един обектив, който на фазов фокус прави много прилични кадри, с почти равномерна рязкост по целия кадър на отворена бленда. На Live View с централна фокусна точка забелязах, че рязкостта в центъра и по краищата на кадъра доста се различава. В първия момент това малко ме изненада.
А причината е доста тривиална - сферична аберация, която в някаква степен присъства в повечето обективи. Допускам, че хората в завода добре си познават стоката и настройват обектива за оптимални резултати при нормално фазово фокусиране.
Давам този пример, за да си кажа любимата мисъл:
Изучавайте материалната част.
Само тогава може да се вземе максимумът от нея.
[beer]

Автор: lamerko   
Дата:   12-12-14 01:07

Да не си попаднал на стабилизирано тяло? Защото там наистина има проблем с фокусирането през Live View :)

Дата:   12-12-14 09:14

При обективите с изявено крива фокусна равнина(което причинено от сферичните аберации, като стабилизирания тамрон 17-50 примерно) е добра идея да се даде лек фронт фокус спрямо идеалният такъв в центъра на кадъра, стреми се да попадне някъде в зоната на Circle of least confusion(което може ида се изчисли но чисто емпирично също е ОК). Сферичните аберации създават и друг ефект, който е докарал главоболие на не един или двама търсещи идеалния фокус ;), при който нужната корекция се променя в зависимост от блендата. А стабилизираната матрица, че създава някакви проблеми създава, ама не може да докара крива фокусна равнина, иначе не е лошо да се изключва при ползването LV. Да не споменаваме че при промяна на цветната температура на околната светлина може да доведе до сериозни отклонения във фазовия фокус. При зумовете е възможно при различните фокусни разстояния да е нужна различна корекция, освен това не е изключено нужната корекция леко да се променя от разстоянието до обекта.Иначе търсенето на идеалния фокус е не лош начин да си докараш перманентно главоболие ;)

Автор: Savinelli   
Дата:   12-12-14 09:39

i_v [smilie24]

Дата:   12-12-14 23:36

i_v написа:

> При обективите с изявено крива
> фокусна равнина(което причинено
> от сферичните аберации, като
> стабилизирания тамрон 17-50
> примерно) е добра идея да се даде
> лек фронт фокус спрямо идеалният
> такъв в центъра на кадъра

Досега за всичките случаи на криво фокусно поле, които съм срещал, проявлението е в това, че крайните точки на кадъра са винаги фокусирани по-близо, отколкото центъра. Това особено ясно се забелязва при пейзажи - в края на кадъра близките обекти са по-рязки от далечните. Корекцията става с изместване на фокусната точка в посока към безкрайност. Съвременните обективи обикновено позволяват подминаване на маркера за безкрайност и тогава корекцията е напълно успешна, като рязкостта в центъра практически не се влияе от това изместване. Та според моя опит, по-скоро става дума за настройка на лек бек фокус. А най-добрият метод, според мене, е фокусиране в Live View при изместена точка на фокусиране към проблемната област.
[beer]

Дата:   12-12-14 23:58

Ако фокусираш по средна точка, трябва да коригираш с лек фронт фокус, ако фокусираш по странични, трябва корекция обикновено с още по лек бак фокус. При такива обективи е добре да настройваш средната точка с фронт фокус на около 1/2 до около 2/3 от разстоянието на фокусните равнини на центъра и периферията(е зависи и къде се намират фокусните точки. А след това да се ползва средната точка разбира се [beer]

Публикацията е редактирана (13-12-14 00:01)

Дата:   13-12-14 00:24

Имам си едно обективче, което нарочно го избрах да е "криво" от едната страна (а не симетрично по малко от двете). Когато търся перфектна рязкост по целия кадър на напълно отворена бленда, ползвам страничната точка за фазово фокусиране и резултатът е перфе. Още по-добър резултат може да се постигне в Live View с изместване на фокусната точка. И няма нужда от никакви фронт и бек фокуси. Последния метод го ползвам доста рядко. Просто няма нужда.
[beer] [beer]

Автор: Pac   
Дата:   13-12-14 16:38

Извиянвам се предварително на автора, ама заглавието на темата ме тресна леко по главата!
Пише се foCus sharpnesS, а пък думата visor oзначава козирка. Визьор на английски е viewfinder. Просто се чудя защо някой пише заглавие на английски в български форум и то при обстоятетлстовото, че явно не владее много добре езика.
Надявам се да не се приеме като заяждане, само споделям удивлението си. Приятна почивка и весели пазници на всички! :)

Публикацията е редактирана (13-12-14 16:39)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »