Автор: hotsnail
Дата: 27-05-13 22:29
Виж сега от моя опит на многогодишни съмнения и понякога реални проблеми с фокуса
Най-важния въпрос е - имаш ли настройка на фокуса т.е. micro focus adjustment на апарата. В зависимост от отгвора чети по-надолу
НЕ - Ако фокуса ти не е точен и снимките са ти размазани, обаче нямаш настройки на фокуса, логичното е иди на сервиз. За да разбереш дали е от апарата или обектива т.е. да избереш какво да носиш в сервиза ще трябва да пробваш с друг обектив как се държи апарата.
ДА - Ако имаш гласене на фокуса, най-грешния вариант е, да го настройваш по разни графики и скали - НЕ РАБОТИ така. Просто АФ системата на ДСЛР-а е ужасяващо сложна и неточна система, дори на 1 метър да цепи косъма, няма да е никак странно на 5 метра да прави ужасяваш бек фокус. Тотална глупост са Аф системите на ДСЛР-ите чисто физически ама горе долу работят. Та ако искаш да си го нагалсиш фокуса иди и го гласи със нещата, които снимаш - мацки, коли, богомолки, залези, покриви или каквото ти е там на душата. Аз 85/1.8 на Д600 така си го гласих 30 минути снимки в парка на бленда 1.8 от близо от далеко и бутам малко нагоре, малко надолу. Това се прави докато горе долу ти хареса резултата на повечето дистанции. При мен не стана 100% перфектен на разстояния над 10 метра, но на по-близо бе доста добре. Ако това не проработи или се окаже че на дадени разстояния е добре на други не или според зависи от зума резултата варира ....хващай пътя към сервиза.
Други глупости дето можеш да направиш в домашни условия, за да си развалиш съня (полза друга няма)
- нареди три батерии АА с възможно по-малки букви изправени в-ху някоя маса в редица на около 20-30 санта една от друга. Снимай ги така че фокуса да е на средната батерия а лявата да речем е по-близо, пък дясната по-далеко. Виж коя се вижда най-ясно. После ако сикаш леко се завърти (или размести батериите) за да увеличиш или намалиш дълбочината на постановката си и пак пробвай. Сменяйразлични зони и т.н.
- може същото като по-горе с три монети по 1 лев. Ако ти е равна масата, те могат да седят спокойно на страничния си ръб/борд.
- Има един куп чартове в мрежата може и тях да пробваш
Има и тъп вариант понякога има добър фокус а после не и после да и пак не. Отговора е....позна ли? ... ИДИ на СЕРВИЗ.
Сега ще кажеш ама едни познати ми казаха да купя еди коя си марка апарат и сервиза е чак на майната си...ами да си беше купил апарат, дето поне има сервиз в България. Много пъти съм писал коя е единствената марка със сервиз ако искаш потърси. За другите много марки най-добре научи немски или английски и направо го засилвай към Германия или Великобритания, може би и Франция и дори Италия стават. Но не и Гърция или Сърбия и т.н.
ПП Сега някой ще спори че ДСЛР-ите имали добри АФ системи, защото не ми се спори с хора дето, не са учили физика ще отговоря от сега - идете и четете, има много писано по мрежата. А ако не можете да четете, не споделяйте неграмотните си попадения.
ППП Преди да хванеш пътя към сервиза, нали си прочел внимателно ръководството на апарата ти и размазаните снимки се дължат единствено и само на лошия фокус на апарата? т.е. скоростта на затвора е била достатъчно висока или си ползвал статив по статичен обект когато е имало проблем с остротата? Ако не си сигурен пусни проблемна снимка в цял размер без обработки да я видим
ПППП За твоя модел апарат неточността на фокуса не неочаквана дори по-скоро е задължителна. От тая марка това е апарата с най-кьопав фокус. Пардон някой по-стари модели са по-зле и от него ама местните талибани никога няма да го признаят, щото снимат в обективи с макс бленда 2.8 и дължини над 135мм и никога не са имали проблем с фокуса
Публикацията е редактирана (27-05-13 22:40)
|
|