Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 HDD
Автор: Славчо1989   
Дата:   02-11-14 12:57

Трябва да купя нов хард и се чудя, какъв да избера.
Приемам идеи и мнения за външен хард, бюджета е около 250лв.Ще се ползва за съхраняване на снимки.
Като за начало искам да попитам този дали си струва http://www.technopolis.bg/b2c/details/522288/P11020901/Hard-disk-TOSHIBA-HDWC130EK3J1

Отговори на това съобщение
 Re: HDD
Автор: langel   
Дата:   02-11-14 13:06

http://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=54951

Автор: ecobo   
Дата:   02-11-14 14:13

Купи си WD - надеждността е най-важния параметър на харда за архив.

Автор: Simbon4o   
Дата:   02-11-14 14:22

Няма надеждни марки! Надеждност се постига предпазни мерки - UPS, бакъп(2 харда).

Дата:   02-11-14 14:58

Може да няма надеждни, но има повече и по-малко надеждни. Казвам го от опит.

Автор: Sentel   
Дата:   02-11-14 15:20

Онзи ден ми натрупа лоши сектори WD blue на лаптопа и не искаше да стартира Уиндоуса. На две години и половина, така че гаранция няма марката. Сега взех WD black, поне е с 5 години гаранция.

Автор: AseasRoa   
Дата:   02-11-14 15:25

Е, то може кутийката да е една, харда да е друг. Моите Transcend хардове отвътре са WD. Освен това тази технология не е прохождаща, на кой му е изгарял не-стар хард в последно време? Но и по някаква рядка случайност да изгори, данните си остават върху магнитния носител и все ще могат да се извадят срещу съответното заплащане. Аз бих бил спокоен за който и да е хард от магазина.

Автор: mravunko   
Дата:   02-11-14 15:32

Има едно просто правило - всички преносими дискове рано или късно падат.

Относно коя марка е по-добра - няма по-добра марка. Преди бяха най-добри Хитачи. Сега вече ги няма, правят само сървърни дискове. Но на работа бяхме попаднали на една партида от първите 80ГБ САТА на Хитачи и бяха пълна скръб, повече от 15% фира в рамките на 3-4 месеца.
Seagate са доста непредсказуеми, продават ги само с 2 години гаранция и горят на поразия. От тях имам най-много изгорели.
Горели са ми и WD. От Черните само 2 съм сменял, от Зелените повечко.
Да обобщя - нещо, което пада не е добро за пазене на снимки. Ако държиш на снимките си вземи каквото и да е в РАИД1, има WD Book нещо си, може и по мрежа да го браузваш, но е бавно.

Автор: gmaniakbg   
Дата:   02-11-14 17:05

Има по надеждни. Ето статистика на провайдер на Cloud Storage.

Seagate са направо трагедия.

https://www.backblaze.com/blog/what-hard-drive-should-i-buy/

Публикацията е редактирана (02-11-14 17:06)

Автор: didesignbg   
Дата:   02-11-14 17:10

Дисковете са все един дол дренки. Има някои който трябва да избягваш, като зелените WD например. Аз лично не харесвам и 3гб, както преди тях и тези 1,5. Кутията е без значение каква марка, важното е да има външно захранване и адекватно охлаждане. Не разчитай да купиш диск като показания и да го ползваш постоянно, удачни са да бекъпнеш информацията и да го изключиш. Ако искаш НАС решение прегледай Синолоджи. Като за бедни хора може и някои Зиксел. Сигурен диск е бекъпнатият.

Автор: hose   
Дата:   02-11-14 17:37

тези дни го гледам това и ми харесва като параметри и идея - My cloud

има го и във вариант райд

единствено ме притеснява сигурността

Публикацията е редактирана (02-11-14 17:38)

Автор: e-mil   
Дата:   02-11-14 17:47

"Има по надеждни. Ето статистика на провайдер на Cloud Storage."

Големи хора, пък половината вярват на градски легенди. Единият бил имал личен опит, другият вади чужди статистики... [smile]
Backblaze предлагат бекъп от 7 години. Щом като Seagate са ненадеждна марка и изкарват средно 1,4 години, що са купили 12 700 от тях, а само 2800 WD?

Прав е didesignbg. Първо, гледа се статистика за модел, а не за марка. В момента всички марки са еднакво рискови.

Дата:   02-11-14 18:32

e-mil написа:

> Щом като Seagate са ненадеждна марка и
> изкарват средно 1,4 години, що са
> купили 12 700 от тях, а само 2800 WD?

Много просто: заради цената. Математика.

> Прав е didesignbg. Първо, гледа се
> статистика за модел, а не за марка.
> В момента всички марки са еднакво
> рискови.

Не е така, хората са го направили и като диаграма, за по-лесно асимилиране. Видя ли я?

Що се отнася до опита ми - да, имам. Много нещо ми е минало през ръцете от 1995 насам, по едно време бях клиент на Итема-В, ако ме рабираш. От опита ми: никога повече Seagate и Samsung. От 2008 карам само на Hitachi и черни WD, и да чукам на дърво - нямам проблеми.

Автор: m.djorov   
Дата:   02-11-14 19:29

Имам работещ 20GB Quantum :)(даже не знам на колко години е), 80GB Seagate нещо си, 320GB segate baracuda и 2ТБ зелен WD. По закона на Мърфи - изпляска WD-a, няколко месеца след 3-годишната гаранция. Сега май ще взимам черна серия. По-старите дискове си работят без грешка, като тоя 320гб е за торенти и почти 80% от времето когато работи компютъра работи и той яко. Явно нещо в новите им идва в повече. Може би голямата плътност или нещо друго почва да им се явява проблем. Според мен тази технология е вече на ръба, подобно на процесорите - преди на 1.5 години следваха закономерността да удвояват мегахерците, сега вече се залежаха около 3-то няколко години. Нанометрите им станаха дребни вече :) Според мен е време за нова технология. Нещо, което хем да вдигне обема съхранявана информация, хем да има скорости подобни или по-големи от SSD-тата.

Автор: Arminius   
Дата:   02-11-14 19:53

Аз си купих WD MY Cloud 3TB. Иска хубав рутер обаче, за да е бърз трансфера.Наложи се да сменям моя, но сега е пушка. Ако е за бекъп..ползвайте Acronis. Иначе имам още 2 черни WD x1 и x3 TB, както и още един външен MY passport 1TB пак на WD и да чукна на дърво за сега всичко е ок.

Автор: e-mil   
Дата:   02-11-14 20:31

Автор: ecobo
Дата: 02-11-14 18:32
"Много просто: заради цената. Математика."

За 20 години опит трябваше да си научил, че една стока не струва толкова, колкото плащаш за нея в магазина, а толкова, колкото ще платиш за покупка + поддръжката за периода на ползване. Защото, когато имаш склад от 75 хиляди терабайта, замяната на дискове също струва пари и то много.

Покупната цена няма значение, защото от доста време насам цените на равностойни по производителност дискове са горе-долу изравнени. Дори в момента 1ТБ син WD може да се купи по-евтино от 1ТБ Баракуда. При такъв голям обем дискове, който пазаруват Backblaze, може да се приеме, че получават и горе-долу равностойна отстъпка, независимо какво ще купят. С Hitachi положението беше същото, единствено Тошиба наскоро имаше значително по-ниски цени, вероятно заради скорошната покупка на лицензи.

Случвало се е през годините някои модели на WD да са 10 до 30% по-скъпи от тези на Seagate. Обаче според статистиката на Backblaze дисковете на WD изкарват с 80% по-дълъг живот. И според таблиците излиза, че за 5 години ще са сменили всички дискове на Seagate 3 пъти, и ще са започнали четвърта подмяна. А дисковете на WD ще са сменили само 2 пъти.
И тогава какво става с математиката?

Наистина от фирмата казват, че цената има значение: "Basically, we buy the least expensive drives that will work." Но въпреки това не се прехласват по марки, ами гледат кой модел как се държи при техните условия с повишени вибрации на раковете. "... Western Digital Green 3TB drives and Seagate LP (low power) 2TB drives. Both of these drives start accumulating errors as soon as they are put into production."
Да, Seagate наистина има влошен имидж от години насам. Но ясно са написали, че първо тестват новите модели и не купуват дискове, неподходящи за тях.
Още ли си държиш да препоръчаш покупката на WD независимо от модела?

"Не е така, хората са го направили и като диаграма, за по-лесно асимилиране. Видя ли я?"
Видях я, но видях и втората диаграма. В нея се вижда, че при големите обеми от 3 и 4 терабайта нивото на брак е сходно (а авторът на темата пита именно за голям диск).
Под диаграмите има и таблици с Annual failure rate за всеки модел, който са ползвали. Което ни довежда до предното ми твърдение: Гледа се статистика за модел, а не за марка, затова от Backblaze са наблегнали повече на детайлите, които обясняват пейзажа.

И изобщо, ти прочете ли статията или гледа само картинките?

Автор: kjey   
Дата:   02-11-14 20:55

Да споделя и аз скромния си опит.У дома имам 7 работещи Hitachi-та.Най старото е едно 120Gb от 2002година с PATA интерфейс.Двa 250Gb от 2004 и 2005г, един 500Gb, който е в мултимедията, два по 1Tb и последното попълнение е един 2Tb от серията Ultrastar 7K4000.Досега проблеми с тази марка не съм имал.[cool] [smilie24]

Автор: compur   
Дата:   02-11-14 21:20

и аз да кажа - имам 7 преносими и всичките са ADATA и досега не съм имал проблеми, близо 4 години

Автор: dedicha   
Дата:   03-11-14 00:08

Аз за бекъп на снимки си купих водо-ударо и прахоустойчив Адата.Но снимките си ги държа и един от хардовете на компа, даже и да се скапе някой от двата, няма да е по едно и съшо време.[smile]

Дата:   03-11-14 00:47

e-mil написа:

> Автор: ecobo
> Дата: 02-11-14 18:32
> "Много просто: заради цената.
> Математика."

>
> За 20 години опит трябваше да си
> научил, че една стока не струва
> толкова, колкото плащаш за нея в
> магазина, а толкова, колкото ще
> платиш за покупка + поддръжката за
> периода на ползване. Защото,
> когато имаш склад от 75 хиляди
> терабайта, замяната на дискове
> също струва пари и то много.
>
> Покупната цена няма значение,
> защото от доста време насам цените
> на равностойни по
> производителност дискове са
> горе-долу изравнени. Дори в
> момента 1ТБ син WD може да се купи
> по-евтино от 1ТБ Баракуда. При
> такъв голям обем дискове, който
> пазаруват Backblaze, може да се приеме,
> че получават и горе-долу
> равностойна отстъпка, независимо
> какво ще купят. С Hitachi положението
> беше същото, единствено Тошиба
> наскоро имаше значително по-ниски
> цени, вероятно заради скорошната
> покупка на лицензи.
>
> Случвало се е през годините някои
> модели на WD да са 10 до 30% по-скъпи от
> тези на Seagate. Обаче според
> статистиката на Backblaze дисковете на
> WD изкарват с 80% по-дълъг живот. И
> според таблиците излиза, че за 5
> години ще са сменили всички
> дискове на Seagate 3 пъти, и ще са
> започнали четвърта подмяна. А
> дисковете на WD ще са сменили само 2
> пъти.
> И тогава какво става с
> математиката?
>
> Наистина от фирмата казват, че
> цената има значение: "Basically, we buy the
> least expensive drives that will work."
Но въпреки
> това не се прехласват по марки, ами
> гледат кой модел как се държи при
> техните условия с повишени
> вибрации на раковете. "... Western Digital
> Green 3TB drives and Seagate LP (low power) 2TB drives. Both
> of these drives start accumulating errors as soon as they are
> put into production."

> Да, Seagate наистина има влошен имидж
> от години насам. Но ясно са
> написали, че първо тестват новите
> модели и не купуват дискове,
> неподходящи за тях.
> Още ли си държиш да препоръчаш
> покупката на WD независимо от
> модела?
>
> "Не е така, хората са го направили
> и като диаграма, за по-лесно
> асимилиране. Видя ли я?"

> Видях я, но видях и втората
> диаграма. В нея се вижда, че при
> големите обеми от 3 и 4 терабайта
> нивото на брак е сходно (а авторът
> на темата пита именно за голям
> диск).
> Под диаграмите има и таблици с Annual
> failure rate за всеки модел, който са
> ползвали. Което ни довежда до
> предното ми твърдение: Гледа се
> статистика за модел, а не за марка,
> затова от Backblaze са наблегнали
> повече на детайлите, които
> обясняват пейзажа.
>
> И изобщо, ти прочете ли статията
> или гледа само картинките?
>

Що се мъчиш да изкараш черното бяло???
Купувай си Seagate. Мене ми е през уровне реке Дунай в сантиметрах!

Автор: langel   
Дата:   03-11-14 09:52

Аз пък имам един 1GB Seagate и един 250MB WD от забравих кога.
Бе, дискове...
Колкото и да мислиш, и най-добрият диск да ти се падне, може да изкара по-малко време отколкото си мислил, ако го чукнеш, или при проблем със захранването.

Автор: marves   
Дата:   03-11-14 10:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: m.djorov   
Дата:   04-11-14 10:34

marves написа:

> Лошо джибритайско захранване
> скофтва много бързо и най-добрия HDD
> на пазара

Точно. Сега като се замисля май моя WD се сгъна след като хванах, че захранването прави парчета.

Автор: rapesco   
Дата:   04-11-14 12:19

Аз се колебая между тези два
http://www.reset.bg/catalog/16/1607/1607203/

или
http://ardes.bg/hard-drives/HDD+2TB+SEAGATE+Samsung+D3-50851

Казват, че за бекъп най-добре с отделно захранване и 3,5"

Автор: imitev   
Дата:   04-11-14 12:49

По-горе обясняват че едва ли има значение какъв точно ще си вземеш - ако реши да изгори -> ще изгори.

Аз правя бекъпи на 2 диска и 2 ДВД.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »