Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Евтино осветление и зелен фон за снимане на клипове
Автор: Nikolcho555   
Дата:   15-10-14 19:27

Здравейте. Някой може ли да ме посъветва какво евтино осветление и зелен фон за снимане на видеоклипове мога да закупя до към 500-600лв някъде. Става въпрос за училище така че трябва да е ново. Ще се ползва за снимане на ученици на зелен фон който после ще се замени с подходящ фон от друг клип. Доколкото гледах в интернет и youtube, най-евтиният вариант е два прожектора на стативи насочени към зелен фон на подвижен статив ( 3x6 метра или нещо подобно ). Но има доста марки стативи за осветление, още повече видове лампи с различна мощност и щена и т.н. а аз не знам кои си заслужават. Та да обобщя - ще се снима в стая ( 4 x 5 метра ) и ми трябват два статива с лампи и злене фон. Кажете ако греша също и ако това е неподходяща конфигурация.
Отделно от това ще се вземе и подвижно осветление за апарата ми ( Сони А65 ). Какво е по-добре, диодно с 100-200 диода гледам че продават или по нормална лампа с капаци отстрани.
Ще се снима само видео и с двата вида осветление.

Отговори на това съобщение
 Re: Евтино осветление и зелен фон за снимане на клипове
Автор: GenaDP   
Дата:   15-10-14 20:18

Най-евтино е с градински халогени от Метро по 10-15лв. парчето, закачени на стената, и зелено боядисана стена.

Автор: to6oo   
Дата:   15-10-14 21:17

http://youtu.be/oWtTLuGQxwk

Дата:   15-10-14 21:20

http://youtu.be/MPrvEyw-3mo

Дата:   15-10-14 21:38

dynaphos.com/product.php?c=13&sc=22&id=672 в линка има и сотойка и фон.

Дата:   15-10-14 21:38

Това с флуорисцентните лампи изглежда найстина достъпно и лесно, но не знам доколко ще е ефективно.
И аз гледам продуктите на dynaphos колега но не мога да разбера дали най-евтините стативи с най-евтините лампи ще ми вършат работа. Нямам представа лампи с каква мощност ми трябват за стая 4 на 4 метра или нещо подобно. А за фона точно нещо такова ми трябва.

Публикацията е редактирана (15-10-14 21:42)

Дата:   15-10-14 21:44

Всъщност сега видях че фона пише че е хартиен, това малко ме притеснява, да не вземе да се скъса след няколко седмици, нали ще се стъпва върху част от него все пак.

Автор: axlastro   
Дата:   15-10-14 22:18

А защо не вземеш да се дръпнеш до динафос? Аз например си мислех как ми теябва едно но накрая купих друго.

Дата:   15-10-14 23:01

И в момента им гледам офертите. Но и да отида до там проблемът ми е че не знам колко мощно осветление ми трябва за стая, нито знам дали пред лампите е добре да има някакъв плат или чадър за притъпяване на светлината. Просто ми трябва съвет от някой който разбира и се е занимавал практически, на мен там като ми предложат различни видове и пак няма да знам коя е подходяща. Ако някой ме насочи кое е подходящо и достатъчно евтино за снимане на клипове в стая на зелен фон, тогава вече ще знам какво да търся. :)

Автор: tzl   
Дата:   16-10-14 12:39

Имаш още много неща да разбереш преди снимането и преди осветлението, тъй като професионалист може да свърши работата с това, което GenaDP е казал, но виждам, че ти не знаеш доста от нещата и търсиш нещо "по-купешко", с идея, че то ще свърши работа. Дори и с купешко, качеството ще е същото. Купешкото изглежда по-добре, по-издръжливо е и могат да му се закачат купешки аксесоари. Резултатът като цяло е същият, защото светлината си е светлина.

За снимане на такова нещо има много особености като това дали ще се снимат неща, които имат зелено по тях. В този случай ти трябва друг фон. Трябва да знаеш как да осветиш равномерно фона, за да е хем лесен за отделяне, хем да не връща светлина толкова, че да не може да се отделят заснетите обекти и т.н. Има много особености и реално може да се направят нещата и на розов фон.

А това колко мощно осветление много зависи от това с какво се снима, на колко кадъра в секунда, типа сензор, неговите нива на чувствителност, нива на шум, дали снимаш в цял ръст или не, с какви обективи и т.н. Трябва да си познаваш техниката по отношение на осветлението. Аз не съм снимал с това, което ти ще ползваш и не мога да кажа как се държи. Трябва да си наясно с това какво не можеш да снимаш в такова малко помещение.

Амбициозна задача като "снимане на клипове" започва много по-далече от купуването на някакво осветление и набавянето на някакъв фон. Трябва да си наясно с принципите на осветлението първо и връзката му със записващото устройство, което може да е телефон дори.

Затова казвам, че професионалист може да направи чудесен клип с видео от телефон и осветление за 10-15лв с домашно боядисана стена. А това е чудесен старт ако не си сигурен дали изобщо "ще потръгне".

Публикацията е редактирана (16-10-14 13:06)

Дата:   16-10-14 14:21

Благодаря за съветите tzl. Знам че това си е сложна материя - осветяването и заснемането както трябва. От няколко години снимам с Канон 40Д, Коника Минолта 7Д и сега последно със Сони А65 и имам някакви любителски познания за скорости, светлината, бленди и т.н. Но още не съм снимал видео както трябва и затова си питам този път. :)Обективите с които ще снимам са Минолта 70-210/4, Тамрон 17-50/2.8 и Сони 50/1.8. Ще снимам в цял ръст пресъздаване на бойни сцени от филми. Нямам идея дали ще потръгне но това си е кръжок към училище а не мой собствен бизнес. Но засега учениците се кефят повече и от мен като знаят идеята. Знам че е амбициозно, че трябва цял екип и много средства но това е положението, засега съм сам и имам малка сума ( 500-600лв ). А техниката която ползвам си е изцяло моя. Ще пробвам пък ще видя какво ще излезе, най-малкото ще науча нещо ново.

Автор: tzl   
Дата:   16-10-14 15:21

Да кажем, че имаш 1kW осветление и то е на 2м от човека. Обикновено трябва да снимаш на 1/50 (ако си на 24 кадъра в секунда). Ако искаш да нямаш много плитък фокус, примерно f8 (ако снимаш с нещо по-широко), трябва да си с по-височко ISO (примерно 800 или 1600). Ако искаш да омекотиш светлината, трябва да сложиш нещо между нея и човека. Това означава 2 работи:
- Трябва да е достатъчно далече, за да не се запали от осветлението (ако е горещо) и да е достатъчно далече от човека, за да не се вижда в кадър;
- или трябва да е от материал, който е термоустойчив;

Това веднага ще направи светлината да падне с 1 или повече бленди, което означава, че трябва или да отвориш още блендата (и да имаш по-плитък фокус) или да вдигнеш още ISO-то и да имаш повече шум. Ако сложиш много по-силно осветление, може да не е приятно за тези, които ще бъдат снимани.

Зеленият фон ще се отразява в стените и ще попада върху хората, защото помещението е малко и ако го осветиш силно, после ще имаш едни зеленикави образи върху друг фон. Ако ги осветиш слабо, може да имаш трудности в отделянето на хората от фона. Ако ще работиш с 3Д след това, ти трябват контрастни точки върху фона, които да определят перспективата.

Та, работите са такива, че трябва да се направят доста компромиси и ще е трудничко да се снима в цял ръст, защото човекът трябва да е далече от фона и по-близо до теб, т.е. ще трябва да снимаш с по-широк обектив, а ако таваните не са високи, човекът ще излиза от фона при широк обектив. Може да има и нежелано изкривяване.

Затова според мен по-добре вземи нещо евтино за момента, боядисай си в зелено, виж трудностите, които ще имаш, направи няколко неща с приятели и познати и тогава прибягвай към нещо "купешко".

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »