Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Бек фокус на Nikon 50/1.4G с D7000
Автор: aleksander   
Дата:   14-10-14 00:56

Имам проблем с Nikkor 50/1.4G на D7000. Обективът купих втора ръка и в началото направих няколко кадъра на детето на 1.4-1.8 - и "о, изненада" отново back-focus.

Естествено, подходих като с другите обективи дето са имали проблем - фокус таблица, статив, калибриране. На 1.4 се наложи да дръпна до -15, че нещата да се нормализират.

Странното е, че докато фокусът на отворена бленда изглежда да е точен след AF fine tuning, със затваряне на блендата нещата стават доста странни - колкото е по-затворена блендата, толкова фокусът бяга назад, т.е. има много ясно изразено отместване на фокусната равнина назад. Например ако фокусирам върху обект на 1м при бленда 5, полето на фокус започва някъде от границата на точката на фокус (или малко зад нея) и свършва няколко см след нея. При отворена бленда фокусът е точен.

Сервизно калибриране на тялото с обективът дали ще помогне (и къде в БГ?)

Отговори на това съобщение
 Re: Бек фокус на Nikon 50/1.4G с D7000
Автор: mihail_radkov   
Дата:   14-10-14 00:58

Звучи ми като проблем в ЗАУ [smilie24]

Дата:   14-10-14 01:02

Не знам като какво ти звучи, ама ЗАУ няма подобни проблеми с 35/1.8G или 85/1.8D

Автор: bluebird81   
Дата:   14-10-14 09:36

"Focus shift" се нарича. В нета има изписано доста по темата:

http://photographylife.com/what-is-focus-shift

http://diglloyd.com/articles/Focus/FocusShift.html

В първия линк има предложени 6 трика за намаляване на ефекта от изместването на фокуса, но никой не решава проблема напълно или по-скоро създава други неудобства. Иначе скоро имаше и тема за почистване на АФ-сензорите. Аз имам подобен проблем с Tamron 17-50/2.8 версията без стабилизация и с вграден мотор, на Nikon D300 съм настройвал AF Fine Tune от 0 до -15 и при различни бленди, фокусни разстояния и предметни разстояния дава различни резултати. С другото ми тяло D90 ми се струва, че фокусът по-често е там където трябва, но може и да греша.

Автор: iavorianev   
Дата:   14-10-14 16:56

И аз съм с Д7000. Отворените бленди са си предизвикателство за тоя апарат. С 2 обектива 35/1,8Г тялото се държи по различен начин, с първия имаше и фронт и бекфокус, а със сегашния ми се държи доста прилично. Може би трябва да пробваш друга бройка?

Дата:   14-10-14 17:57

Профайлд твърдят, че може да се измисли нещо. Мисля като последно да пробвам разни варианти използвайки това нещо:

http://www.squit.co.uk/photo/files/FocusChart.pdf

Но, понеже резултатът е почти предизвестен, ще ходи на сервиз, ще го занеса с няколко обектива и да се мъчат :) Казах ми, че ще го натамънят към 50-тката, щото е по-специфично, другите ще се донагласят с аф тунинг.

С 35/1.8G имаше бекфокус, с таблицата и аф тунинга го нагласих бързо и лесно и сега е пушка с него - дори и на 1.8, много точен фокус.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »