Автор: tzl
Дата: 06-10-14 11:58
Аз "съм обработвал сериозно" снимки (и сложни монтажи, отнемащи по няколко дни работа) с най-евтиния Wacom. Включително и рисувам допълнителни елементи и обекти в някои от снимките си, т.е. илюстративна работа.
Та сериозната обработка не изисква скъп графичен таблет, а сериозна работа. Като човек, който е работил и с Pro сериите и с най-евтините, не мога да кажа, че Pro сериите дават нещо, което ще направи работата ви да стигне до невъобразимо по-високо ниво.
Това са инструменти за работа. По същество ако не илюстрирате и не са ви нужни чувствителностите на наклона, както някой по-горе каза, имате просто повърхност с писалка. Има различни писалки — по-дебели, по-тънки, но те се сменят. Отделно някои таблети имат touch, който не е добре направен и понякога не работи както трябва.
Другото е, че някои таблети имат и бутончета, които може да асоциирате с функционалности или shortcut-и. Аз мислих, че бутончетата са голяма работа, обаче във фотошопа е по-лесно да се работи с клавиатурата, която ви е в лявата страна (ако сте десничари) и таблета вдясно или пред клавиатурата. Иначе трябва за половината бутони да ходите до таблета, а за другата половина — до клавиатурата. Бутончетата имат особена полза ако те са ви напълно достатъчни, за да си работите само с таблет, без клавиатурата (зависи от начина на работа на всеки).
Дори и да няма бутончета по таблета, може да конфигурирате специално Wacom меню, което се отваря примерно на клик на бутонче от писалката и да си изберете 10-на неща от него. Може да имате и под-неща на всяко от 10-те.
Та за тези, които не се занимават професионално съветвам по-скоро да си вземат нещо по джоба, освен ако не искат по-високия клас. А както казах, по-високият клас няма да ви направи картинките по-хубави. Това е просто инструмент за работа. Ако някой не може да работи с най-евтиния таблет, няма да може да направи нищо читаво и с най-скъпия Синтик например.
Същото важи за фотоапаратите.
Публикацията е редактирана (06-10-14 12:00)
|
|