Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Някой да ползва Wacom Intuos Pen&Touch?
Автор: Simbon4o   
Дата:   04-10-14 23:53

Ще си вземам пак таблет и сякаш този ще е, но има някои проблемни неща за него дето прочетох и искам малко бг мнения :). Ако има ползвател от Варна и даде да пипна - най-добре!
Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой да ползва Wacom Intuos Pen&Touch?
Автор: Lycan   
Дата:   05-10-14 01:29

:( хич не е прецизен и мяза на детска играчка. Тъча на виндовс е съвсем неизползваем. На мак иди-дойди, но се усеща по-дървено от аппле тракпад. Прекалено е лек.
Писалката е като клечка от сладолед и не е съвместима с останалите.
Говоря от опит, един такъв прашасва вкъщи

Автор: Yonko_Rusev   
Дата:   05-10-14 11:26

Wacom Intuos Pro :)
Това е Таблета :)
Успех :)

Автор: realnoncho   
Дата:   05-10-14 11:34

Аз по едно време мислех да си взимам, но се отказах, защото не рисувам/ретъчвам чак толкова много и нямам място за него на бюрото. Разцъквал съм с Wacom, но се бях насочил към един от моделите на Huion, може да разгледаш и тях.

Автор: rimohit   
Дата:   05-10-14 11:54

Ползвам такъв .
Ползвам го при обработката на снимки , но това при мен си е хоби и ми върши чудесна работа. За мен бе достатъчно , че захвата е , като на молив а не държа мишка.
За мен е чудесен инструмент.
Не съм ползвал други !

Дата:   05-10-14 12:43

За Huion знам, но не намирам да се продават тук с гаранция. А не искам да хвърлям пари за нещо без гаранция. Иначе знам, че са сериозна марка. Дори към момента произвеждат почти всички алтернативи на ваком от други марки.

Автор: ishootraw   
Дата:   05-10-14 13:02

Аз имам Intuos Pen за цената (150лв) си върши добра работа за PS (при мен основно ретуш), след му свикнеш. Ако рисуваш ти трябва по-восок клас.
Имам резерви обаче относно драйверите с Win7, често когато не е плъгнат на лаптопа ми, след като го сложа реагира бавно и трябва рестарт, за да тръгне нормално.

Автор: tzl   
Дата:   05-10-14 13:10

Аз съм ползвал и нисък и по-висок клас. И двете стават за рисуване и ретуш. На Touch таблетите (и скъпи и евтини) самата touch функционалност още не е стигнала до нивото, което трябва. Та ако някой се чуди за touch-а, според мен може и без него, но ако го има, няма да му попречи.

Автор: gkazakov   
Дата:   05-10-14 18:08

Аз също ползвам точно такъв Pen&Touch.
За ретуширане на снимки ми е в пъти по-удобен отколкото мишка (сменил съм няколко), но това е субективно.
За windows писалката е много айляк за браузване, ползвам и тъча също така.
Според мен човек трябва да пробва и да види дали е за него, аз махнат мишката и клавиатурата в полза на Pen&Touch и ThinkPad Trackpoint Keyboard и съм много доволен.

Автор: Тед   
Дата:   05-10-14 18:36

С това забравяш мишката

Ако пишеш текст - една малка wifi клавиатура ще ти е полезна /има и софтуерна но е бавно/. Мишката е забравяш на 10 мин. като си го customize-nesh функциите.
Иначе за English при писане с писалката софта разпознава и пейства текста, но на БГ не се поддържа.
Има и обратна възможност - вкл., когато само ти потрябва - удобно и мобилно.
Драйвърите не са цвете, но ги ъпдейтват и в момента е плавно и гладко.
Иначе хардуерът - изработката е на високо ниво. Все едно пишеш в/у хартия, а левълите на натиск са повече от достатъчни.
По-евтините са на 1024 / това е 2048/ левълс и тилт нямат.
Ако рисуваш - тилта ти е задължителен.

Публикацията е редактирана (05-10-14 18:43)

Дата:   05-10-14 18:56

http://s23.postimg.org/lytyyypsb/wacom.jpg

Дата:   05-10-14 19:08

Много кинти ми идва про серията. Иначе знам, че е яко :). Най-яко ще е един Синтик ама ...
Мисля си за малкия интуос понеже е компактен, сякаш ще взема с тъч просто да му дам шанс да ми хареса. Ако е като на средна хубост лаптоп пад-а ще е повече от добре. Ще си ровя нета по-удобно. По-нататък и кбд ще взема безжично и по-компактно и ще стане работата по-удобна.

Дата:   05-10-14 19:11

[smilie24]

Дата:   05-10-14 19:41

Mалкият е колкото лист А4. Та ако някой пътува и го разнася насам-натам, ще се събере в раница, докато големият се носи по-трудно.

При големия трябва много движение на ръката. При малкия е от китката повече движението, а при големия е повече от лакътя. Големият е повече за илюстриране, където големият размах е по-удобен, докато при работа с интерфейси на софтуери и ретуш, не е нужно да има толкова голям размах на писалката. Да кажем имаме 24", на 100% е сложено чело на човек и се прави ретуш на косми с healing brush-a. Ще се чертаят едни голееми линии с големия. Винаги може да се направи по-малка област върху таблета, която да отговаря като съотношение на монитора, обаче тогава защо изобщо човек би имал таблет с голяма площ…

Встрани от темата: Намирам много не на място съвети към бюджетно-ориентирани автори да си вземат най-най (било то за фотоапарати, обективи, телефони, таблети и т.н.). Аз съм започнал с Photoshop Elements професионалната си работа, защото не можех да си позволя Photoshop. Също така съм запознал с най-евтиния Wacom навремето и ми е вършил чудесна работа за комерсиални неща. Тука младежите (образно казано) питат за техника за свой кеф (в 99% от случаите) и им се казва да си вземат най-най. Как ще се научат да градят, да ценят това, което дават като заплащане. А даже някои имат неблагоразумието да купуват на кредит поради такива съвети.

Публикацията е редактирана (05-10-14 19:47)

Дата:   05-10-14 20:35

И малките и големите могат да се ползват като пен или маус сякаш. Което може да направи движенията и малки. Но големият има смисъл само, ако ще се ползват по-големи движения с писеца наистина. Мен и малкия ми върши чудна работа.

tzl [smilie24] последния абзац е много на място :). Същото се получава и с камерите - ако не е фул фрейм за нищо не става [smilie5]

Автор: didesignbg   
Дата:   05-10-14 21:12

Е ти не каза за какво ще го ползваш. За рисуване не е топ избор, ама ако нямаш за повече и с това става. На работа имам и интуос и тъч, няма спор кой е по-хубав, но аз не го ползвам постоянно (вместо мишка) и за мен свободното място което ми осигурява тъча е по-важно [smilie5]
Ако не си ползвал таблет досега купувай с ясното съзнание, че шанса да не свикнеш е 50%, дори и да свикнеш далеч не е сигурно че ще ползваш само него.
Тъча е поредната маркетингова уловка.

Дата:   05-10-14 21:34

Мне таблет съм имал и ми е удобно. Затова се наканих пак да си купя. За ретуш и вместо мишка го мисля като цяло. Преди имах само един проблем, така му свикнах, че на работа ми беше терсене с мишката. Последно пак се навих за тъча сякаш. Ще питам в понеделник как е цената на резервните писци и ще се мятам сякаш.

Дата:   05-10-14 21:41

Аз пък да кажа само на tzl да чете повече, преди да пише за "бюджета" и за пробутване на звездолети.
Щеше да открие на кой пост авторът на темата написа за финансовите си възможности.
Не на последно място има разлики за това кой за какви цели ползваш. За ежедневна употреба, рисуване или ретуш.Ако имаш хлапе, което може да рисува - разочарованието ще е налице.

М/у другото не виждам големи разлики в ценово отноше ие м/у про S размера и пен тъча -изкл.бг дилъри в това отношение.
Но всеки си из избира модела, за което и подкрепих авторът.

Дата:   05-10-14 21:51

Ами tzl се води от заглавието на темата, затова предполагам го написа това :). Като питам за продукт за 200лв, да ми предлагат такива за 3 пъти повече ми се вижда като в тема за д3200 да се предложи д610... примерно само.

Иначе, ако имах пари знам какво да си купя. Както се вижда обаче търся мнение при харчене на смешните 160-200лв... Сега новото правителство като оправи държавата и като се опарича ще го сменя с един синтик 24" и готово.

Автор: tuizzl   
Дата:   05-10-14 22:09

Simbon4o ако се занимаваш сериозно с обработка на снимки, по-добре събери пари и си вземи Wacom Intuos5 или Pro. Ако е само заради мерака и чисто любителски да си шариш с него, взимай този за който питаш. Аз лично съм с "Wacom Intuos5 S" и съм пре доволен от тъча и от перото, почти не използвам мишка от както съм с таблета.
Успех в избора.
:)

Автор: Pmania   
Дата:   06-10-14 10:28

Аз ползвам Bamboo Pen & Touch (това му беше името преди да стане Intuos, а про серията - Intuos Pro). Тъч функционалността за мен е неизползваема, супер дървена и изнервяща, така че си вземи най-добре Intuos без тъч екстрата. Ползвам го за рисуване и ретуш и си е супер, вкъщи съм с Intuos 3 и наистина за рисуване е много по-рецизен, но в никакъв случай разликата не би те спънала да работиш достатъчно прецизно и на Intuos/Bamboo.

Дата:   06-10-14 11:58

Аз "съм обработвал сериозно" снимки (и сложни монтажи, отнемащи по няколко дни работа) с най-евтиния Wacom. Включително и рисувам допълнителни елементи и обекти в някои от снимките си, т.е. илюстративна работа.

Та сериозната обработка не изисква скъп графичен таблет, а сериозна работа. Като човек, който е работил и с Pro сериите и с най-евтините, не мога да кажа, че Pro сериите дават нещо, което ще направи работата ви да стигне до невъобразимо по-високо ниво.

Това са инструменти за работа. По същество ако не илюстрирате и не са ви нужни чувствителностите на наклона, както някой по-горе каза, имате просто повърхност с писалка. Има различни писалки — по-дебели, по-тънки, но те се сменят. Отделно някои таблети имат touch, който не е добре направен и понякога не работи както трябва.

Другото е, че някои таблети имат и бутончета, които може да асоциирате с функционалности или shortcut-и. Аз мислих, че бутончетата са голяма работа, обаче във фотошопа е по-лесно да се работи с клавиатурата, която ви е в лявата страна (ако сте десничари) и таблета вдясно или пред клавиатурата. Иначе трябва за половината бутони да ходите до таблета, а за другата половина — до клавиатурата. Бутончетата имат особена полза ако те са ви напълно достатъчни, за да си работите само с таблет, без клавиатурата (зависи от начина на работа на всеки).

Дори и да няма бутончета по таблета, може да конфигурирате специално Wacom меню, което се отваря примерно на клик на бутонче от писалката и да си изберете 10-на неща от него. Може да имате и под-неща на всяко от 10-те.

Та за тези, които не се занимават професионално съветвам по-скоро да си вземат нещо по джоба, освен ако не искат по-високия клас. А както казах, по-високият клас няма да ви направи картинките по-хубави. Това е просто инструмент за работа. Ако някой не може да работи с най-евтиния таблет, няма да може да направи нищо читаво и с най-скъпия Синтик например.

Същото важи за фотоапаратите.

Публикацията е редактирана (06-10-14 12:00)

Автор: Lycan   
Дата:   06-10-14 12:45

Абсолютно вярно, същото важи с пълна сила за мишката!

Автор: Frenchev   
Дата:   06-10-14 23:34

Simbon4o аз имам Intuos Pro M pen & touch. Тъча му е далече от това което трябва да бъде, но става за ползване.

Не те съветвам да си вземаш по голям от М. Дори пробвай S. Аз на моя М, хем го ползвам на двата монитора (23" и 27") и съм му ограничил полето на действие, че иначе много си местя ръката.

След месец се прибирам ако искаш да пробваш и не бързаш.

Дата:   06-10-14 23:53

Утре един колега ще ми прати неговия Intuos Pen&Touch който не ползва. Беше добра оферта и ... чакам го да дойде :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »