Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Освобождаване на пратка от митницата.
Автор: metodiev_martin   
Дата:   24-09-14 17:06

Преди да сте ме препратили към 100-те теми по въпроса, искам да призова хората, които могат до ми помогнат, да напишат в няколко кратки изречения какви точно документи трябва да предоставя в митницата, за да си получа пратката.
Трябва да заплатя 3.50 на Български пощи ЕАД, ДДС и мито.
Поръчах си две лампи за по 23.53 долара (общо 47 долара) и най-вероятно за тях ме викат.
на гърба на "ПИСМО-ПОКАНАТА" ми пише, че трябва да нося :
- фактура или извлечение за заплащане от банкова карта, или поръчка от сайта
- фирмен документ - актуално състояние или копие от Удостоверение от Агенция по вписвания
- EORI регистрация - Наредба № H-4 от 03.06.2009. МФ
- лична карта

Освен лична карта и принтиран скрин шот на транзакцията

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/htfb6823.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/luku2934.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hhou1355.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ovht3892.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-09/gpoi3472.JPG

http://prikachi.com/images/71/7625071I.jpg

ще бъдат ли необходими другите документи и какво представляват гореописаните?
Да не се окаже, че съм бил 40км път до митницата напразно, защото съм пропуснал нещо.
Също така, достатъчен ли е този скрин шот, или трябва да принтирам всичко от въпросната транзакция - (номер на карта, адрес за получаване)
Благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Освобождаване на пратка от митницата.
Автор: realnoncho   
Дата:   24-09-14 17:09

Това от името на фирма ли е поръчано, на мен като ходих не са ми искали:
- фирмен документ - актуално състояние или копие от Удостоверение от Агенция по вписвания
- EORI регистрация - Наредба № H-4 от 03.06.2009. МФ

Дата:   24-09-14 17:21

Не, не е от името на фирма. 1000 неща съм си поръчвал досега от ибей, но за пръв път ми пращат покана за митницата (при положение, че съм имал и пратки на стойност 80 долара).
Най-вероятно, защото кутиите са обемни и са две... знам ли...

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   24-09-14 17:52

От както сайта "Алиекспрес" го даваха по всички световни новини като най-оборотния сайт за търговия в света, митниците следят всяка пратка от този сайт. Носи разпечатка от плащането и личната карта - това е достатъчно.

Публикацията е редактирана (24-09-14 18:52)

Автор: 3DF   
Дата:   24-09-14 20:05

Независимо, че пратката е от частно лице заплащането на митото и ддс не става ей така на касата.
Прави се митническа декларация за внос по тази декларация се плаща изчислената сума.
Можеш да прочетеш това ако ти се чете.
А иначе с платежния документ и личната карта отиваш на гишето на Пощите, което се намира в централна митница на гарата. Ако там ти е пратката не е страшно. Само ще загубиш време, но първия път е трудно после е лесно.

Та ако пратката ти е на митницата на гарата отиваш на гишето и питаш. Ако ти кажат, че трябва декларация ги питай:
-Като направя декларацията каква е процедурата и на кои гишета трябва да мина.

След това излизаш от митницата и отриваш на ъгъла на ул. Клокотница
и ул. Веслец. На сто метра от митницата посока центъра. Тям има митн бюро за попълване на документи. Не, че няма и други по близко ама са скъпи.
Влизаш вътре и казваш, какъв ти е проблема. Представяш платежния документ и личната карта + ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО СИ ВЗЕЛ ОТ ПОЩЕНСКОТО ГИШЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО В МИТНИЦАТА. ТАМ ТРЯБВА ДА ТИ ДАДЪТ ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКОМЕНТИ НА ПРАТКАТА - ГОРЕ ЗАБРАВИХ ДА ГИ НАПИША. Може и да те върнат за някаква регистрация EURI, която се прави - ще ти обяснят в коя стая на последния етаж на митницата.

После с декларацията се връщаш на гишето и ще ти кажат през кои гишета да минеш .....на края след плащане в банката (пак на гише)
Може да си вземеш стоката.
Да имаш в джоб 100 тина лева.
Мито - ако има
ДДС ще има 20 % върху стойноста + транспорта.
Комисионна на банката - около 5 лв
За писане на декларацията около 20 лв може и 30 лв

НАкрая може да се окаже че си похарчил 50 - 60 лв. И са ти останали 40 лв.

Ето карта на Митницата и Бюрото.

Ако стоката ти е на Летище София процедурата е същата.
Само, че като застанеш срещу входа на митницата бярото е от ляво и залепено за митницата.

Ако стоката ти е в някоя поща може и да има по лесен начин за освобождаване, но на тези две места процедурата е такава.
Успех

Автор: deerstalker   
Дата:   24-09-14 21:03

3DF [smilie24]

Автор: sirkhann   
Дата:   24-09-14 21:56

В една бяла държава всичко това ще го свършиш за 10 мин в най-близкия пощенски клон... [smilie23]

Автор: cameraman   
Дата:   24-09-14 22:05

Станаха 2 лампички по 80-100 лева.

Автор: kimi   
Дата:   24-09-14 22:15

защо си ги поръчал заедно след като шипинга е безплатен, почъчваш ги през няколко дни по отделно и нямаше да отидат на митница защото са под 30$.

Автор: mmjm   
Дата:   24-09-14 22:20

На митницата на гарата, за една хармоника на сходна цена, един батко, който гледаше "страшно" взе платежното и личната карта, сметна ддс-то и престоя в пощата десетина-дванайсе лева, даде ми някаква разписка за съседното гише и така около час на гишетата и 4-5 минути в склада на пощата. Отиди с платежното питай не е страшно, малко е досадно.

Автор: don_kolev   
Дата:   24-09-14 22:41

Дали ако не е декларирана сума, можеш да си напишеш фактура с произволна стойност?[smilie3]

Дата:   24-09-14 22:47

Теоретично всичко е възможно, могат да се направят, че ти вярват, могат и да ти вгорчат живота(особено ако си даваш вид на много хитър). Митничарите от доста време не пасат трева.

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   24-09-14 22:54

Ако се усъмнят в цената, която им даваш, пускат търсачката и хващат няколко резултата. Взимат средната цена и плащаш като поп, според нея. Ако си взел нещото на разпродажба, но не предоставяш документ за плащането може да се окаже, че ще платиш повече, отколкото си дал за него. Пред мен са карали човек да си отваря профила в сайта, от който твърдеше, че е купил стоката и по архива на поръчките да им доказва, че го е взел на промоция. Така, че номера рядко минават [beer]

Дата:   24-09-14 22:59

3DF - благодаря ги за изчерпателния отговор.

А какво ще стане, ако пусна в ebay федбек, че не съм получил стоката и си искам парите обратно. Просто е загубана, не съм получил писмото и това е. По гореописаното излиза, че трябва да заплатя още минимум 50-60 дни и да си пусна ден отпуска и пак не се знае какво ме очаква???
да ги **** в китайците. От същия преди 2 седмици получих в пощата 1 лампа, която бях поръчал за един познат. Сега друг поиска да му взема и на него, но две.
Ако процедурата е такава, като нищо ще прежаля тия пари и няма да хода да си взимам пратката.

Публикацията е редактирана (24-09-14 23:04)

Дата:   24-09-14 23:07

Не се шашкай толкова около 15лв ти е ддс-то, може да се окаже, че няма мито, престоя в пощата е на символична сумата, може да имаш късмет да няма и опашка, не ти пречи да пробваш, другия път ще ти е по-лесно.

Дата:   24-09-14 23:21

На писмото пише че трябва да заплатя мито и ДДС, престоя е 3.50
ДДС-то ще е някъд около 15лв, митото нека да е 10, и престоя в пощата - общо нека са 30лв разходите.
Но да давам пари за писане на декларация, банкови преводи да правя...
Един познат си поръча преди време две тениски с надпис "Баталфилд 4" - накрая тениските му излязоха по 60лв бройката [smilie5]
утре ако ми кажат да плащам за декларации и прочие, просто ще кажа, че пратката е объркана и да си я връщат на китаеца да си свети.
Лошото е че за трети човек, поръчах още 1 лампа - нея поръчах 5 дни след тези - ако и за нея ме пратат до митницата, направо си закривам акаунта в ибей [smilie5]

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   24-09-14 23:23

Всичко е на късмет, коя пратка ще определят като рискова никой не може да предрече. [beer]

Дата:   24-09-14 23:30

Бланката е типова, винаги пише мито и ддс, за декларацията не знам, може да я попълните заедно с митничаря ако е в настроение, не пречи да се пробва.

Дата:   24-09-14 23:32

Ще разпечатам транзакцията и ще отида. Пък ще видим дали ще стане "чудо" и администрацията ще ми окаже съдействие [smilie24]

Автор: mravunko   
Дата:   24-09-14 23:33

За пратки под 150 евро не се пише декларация, не се плаща мито, не ти трябва ЕОРИ нито временен, нито постоянен.
Ще си платиш ДДС-то на 47 долара, което е около 15 лева и таксичките още около 5лв и ще си вземеш нещата.

Публикацията е редактирана (24-09-14 23:37)

Дата:   24-09-14 23:40

[smilie24] нуждаех се от такъв обнадеждаващ отговор, че нещо се напрегнах [smilie5]

Автор: imitev   
Дата:   24-09-14 23:41

Дяволът не е толкова черен...

Другия път следи цената и поръчвай поотделно...

Автор: kondenz   
Дата:   25-09-14 00:06

Аз съм я минавал процедурата. Никак не е забавно да ти кажа. Не, че те и спирам де.
Аз като абсолютно незапознат, освобождавах 2 телефона с разни карти, протектори и т.н.
Значи отивам в митницата. Така и така, казват ми да си регистрирам EORI. Попълвам един документ и го давам на митничаря, при което той ми казва да изчакам. Чакам около 20-30мин. доколкото помня, като накрая ми дадоха някакъв документ.
След това отидох в друг кабинет, който мисля, че беше някаква фирма за оформяне на митнически документи. Там някакъв тип 30-40мин. рови в някакъв компютър. Забавянето мисля беше от това, че към телефоните имаше протектори и карти, които той не знаеше къде да намери в списъците с митата. След много чакане ми дадоха документите и платих 25лв.
С така оформените документи отиваш да плащаш митото. В моя случай това беше банка, която не беше близо до митницата, а аз нямах кола. Ходих има няма 30мин. до банката. Там оформям плащане към сметките на митниците. Всяко плащане + 2лв. за банката.
От банката геройски се завръщам в митницата с оформените документи, бележки за платено мито и EORI-то, което вече имах.
Митничаря доколкото помня взе документите и каза да ида на гишето с пратката. Накараха ме да я отворя, като това беше главно от интерес какъв телефон се внася за тея пари. Отворих. Разгледаха. Харесаха телефона и сагата приключи. Да, щях да забравя, че май ми искаха доказателство за сумата която съм платил. Не помня как го дадох, но мисля, че бях взел скрийншот на флашка.
Накрая излезе, че не си струва цялото начинание. Един път се оскъпиха телефоните от неизгодната конверсия на Пейпал. Втори път се оскъпиха от плащане на тея документи. Трети път от плащането на мито и такси в банката. Четвърти път оскъпяване, заради по-бързата доставка с DHL. Това беше най-изнервящо, защото сме платили на DHL, а те ни накараха да обмитяваме, въпреки, че китайците бяха писали ниска стойност на пратката. T.e. DHL можеха да пуснат пратката на основание тези цифри, но не ... отивайте в митницата.
От друга страна една пратка наскоро мина през пощите като подарък и не платих мито.

Изводи:
- поръчвайте с безплатна доставка, а не с DHL или друга фирма
- помолете да е означена пратката като GIFT без описание
- не комбинирайте малки неща в една поръчка

Успех!

Дата:   25-09-14 00:28

Това за НЕкомбинирането, смятам ще бъде полезна информация за доста хора като мен [smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   25-09-14 00:28

Изводи: ЕС е блага работа.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »