Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 съвет за инфраред снимки с Никон Д5100
Автор: picantino_   
Дата:   21-09-14 12:30

Обмислям покупка на инфраред филтър Hoya R72.Ще се ползва на обектив никор 18-105вр.За този обектив четaх,че е hot-spot,но имаше и хора които са снимали с него на по затворена бленда и проблема изчезвал.
Филтъра пред сензора на Д5100 го дават по яростен.
Мисълта ми е ще може ли да изкара що годе свясна снимка.Даже и времето на експонация да е по дълго 20-30 сек и повече.Не е проблем,разполагам с статив.

Отговори на това съобщение
 Re: съвет за инфраред снимки с Никон Д5100
Автор: allyx   
Дата:   21-09-14 12:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Simbon4o   
Дата:   21-09-14 12:47

Или вземи тяло Д70(не 70с) и по-старо от него или ще получиш някакъв резултат, но далеч няма да е ИР като яките снимки из нета. Филтъра пред матрицата спира всичко и какъвто и филтър да ползваш пред обектива ще имаш само чернобяла снимка каквато можеш да си направиш и като изкараш червения канал на нормална снимка с леко по-светли листа на дърветата.
За да направиш цветно ИР трябва файла да има разлики между каналите, а без модифицирана или що годе подходяща камера за целта трите канала ще са еднакви.

Автор: mihajlov2   
Дата:   21-09-14 13:19

За инфраред най-малко ядове създават ДСЛР-ите на Сигма - примерно SD 10,SD14, SD15 - филтърът е така направен, че да се сваля елементарно.

Дата:   21-09-14 13:38

Лошото е, че няма финанси за друг апарат и обектив.Пуснах темата да знам дали да купувам въпросния Ир филтър, да не давам излишни пари и да прашасва из шкафовете.Някакви други чалъми ( без премахване на вградения филтър) няма ли.

Дата:   21-09-14 13:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   21-09-14 22:59

Едно е да си сред природата да се радваш на пейзажите и да си снимаш,друго е да се звериш пред компа и да търкаляш на фотошопа менютата(не че попринцип няма да се дооправя снимката на компа ама ще е за по кратко време).Ако изпадне някакъв по евтин стар ДСЛР както по горе казаха или вече преправен за инфрачервени снимки,на тях не им ли е нужен инфраред филтър пред обектива.Изобщо защо са създадени щом казвате че правят мацаница. [smilie11]

Дата:   21-09-14 23:44

Нужен им е, но филтъра пред матриците им е по-слаб и пуска около 30-40% от ИР-то от там и възможноста да снимаш без модификация цветно ИР. В каналите има разлика и ИР ефекта е по-силен. Един Д40 ако вземеш за 100-120лв... Не помня точно моделите дето ставаха, имаше някаква таблица.

Автор: marves   
Дата:   22-09-14 00:19

Автор: daniil-k   
Дата:   22-09-14 00:45

Дата:   22-09-14 12:45

Значи така или иначе трябва да си взема филтър, пък по нататъка като събера повече пари ще търся вече конвертиран дслр за ИР. Из ибей има доста различни марки.

Дата:   22-09-14 13:00

Автор: kvakioh   
Дата:   22-09-14 13:38

Замазан и липсващ фокус става като не се пусне на ръчен фокус и бленда само. Идеята е със статив, фокусира се на автофокус, след това се пуска на ръчен фокус самия обектив, блендата се вдига до 11-20 според светлината и тогава се снима. Доста ограничаващо и статично е.
Иначе, и аз поддържам тезата, че най-добре старичък апарат с преправен филтър пред матрицата. Тия пред обектива пробвах няколко, нещо не се получават. С различни nm дължини и не става хубаво ИЧ.
За имитации на ИЧ в шопове и други програми- твърдо не. Това не е HDR oт 1 кадър, та да стане яко. Или пък се изискват много умения.

Дата:   22-09-14 14:00

Дата:   22-09-14 14:00

Не е на фокус понеже фокуса на ир не е като при другата светлина - измества се. Старите обективи имат и белязка с колко.

Дата:   22-09-14 14:01

Всички видове филтри които съм вземал или ще вземам ги купувам на 77мм, ползвам си ги с преходници и до сега не съм имал проблеми.В ибеи има доста системи,(някой са и на търг) които вече са конвертирани за IR, и са под 300лв.За сега нямам толкова пари на куп и трябва да ги взимам едно по едно.А за 5D-то щеше да е хубаво да си го имам да снимам всичко а не само за едни "черно бели снимки" [smile]

Автор: Sentel   
Дата:   22-09-14 14:36

Е добре де, темата за какво е, не разбрах? Да си купувам ли филтър или просто съобщаваш, че ще купуваш? По всичко личи, че си решил покупката въпреки всичко и всички съвети.

Дата:   22-09-14 16:58

Темата я създадох с цел, да разбера малко повече за IR фотографията.На някой въпроси ми отговориха съфорумците за което им благодаря.А ти какво написа по темата защото аз не ти го разбрах.Ако се чудиш какво да правиш отвори си Word document и си пиши там. Повече такива коментари не искам да виждам. Не се познаваме та да ми казваш че се фукам с покупка. [smilie24]

Дата:   22-09-14 21:53

Като не искаш да виждаш си правиш форум. Аз чета всяка тема, която ми е интересна, за да науча нещо. Ииии кога казах, че се фукаш с покупката??? Цитирай, ако обичаш. То ако се фукаш с един филтър...

Дата:   23-09-14 01:09

И аз чета да науча нещо, но не коментирам нещо което незнам или не мога да помогна с отговора. Мога само да се радвам за теб щом мислиш че Правя тема да си съобщавам за евентуална покупка или там каквото се върти в главата ти.Като не ти е интересна никой не те кара да четеш и да Спамиш.

Дата:   23-09-14 01:14

[smilie24]

Автор: Pac   
Дата:   23-09-14 18:05

Стана ми доста интересно. Бях виждал инфраред снимки, но всъщност не знаех, че са инфраред. Мислех си, че е някаква по-особена обработка.
Замислям се за покупка на старо тяло, което да конвертирам за инфраред снимки.
Понеже не се имам за особено сръчен, пък и никога не съм разглабял фотоапарат саморъчно, можете ли да препоръчате човек, който би направил такова хардуерна конверсия срещу съответното заплащане.
Понеже системата ми е Никон, си мисля най вече за тяло D70, чувам че го спрягате за тая цел, а и в момента в базара има едно за 150лв.

Автор: kvakioh   
Дата:   23-09-14 18:15

И аз се замислям, има добри показни как се прави и с Никон, и с Канон.

Автор: mihalo   
Дата:   24-09-14 02:04

@picantino_ , понеже отдавна ме занимава IR фотографията и имам малко опит (виж в профила ми) си позволявам да ти дам съвет: опитай да намериш Hoya R72 само за проба. Доколкото знам, истина е, че: "Филтъра пред сензора на Д5100 го дават по яростен". Ниският клас DSLRи по правило е доста по-толерантен към инфраред спектъра, но ти питаш конкретно за Д5100. Не го познавам достатъчно и заради това те съветвам така, да направиш първо проби. Моят опит с друга марка, среден клас DSLR не даде приемливи за мен резултати и заради това и минах на собственоръчно модифицирани "сапунерки". Съжалявам, че така охлаждам ентусиазма ти, но пък ти си длъжен да опиташ - никъде не е казано, че не мога да сбъркам :) Хайде, Успех!

Автор: Pac   
Дата:   24-09-14 18:45

Извинявам се, че отклонявам темата от конкретния въпрос, но дали няма начин да правя инфраред снимки с моя Panasonic FZ38? Така или иначе събира прах откакто се сдобих с DSLR. Гледам, че се продават IR филтри за него, но дали е нуна модификация на сензора, някой има ли идея. Чичко Гугъл не намира много инфо по въпорса...

Публикацията е редактирана (24-09-14 18:46)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »