Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nissin i40 за Sony безогледалка - малко лични впечатления
Автор: jivkojj   
Дата:   26-08-14 20:14

Днес получих светкавицата Nissin i40 за Sony и мога да споделя малко първоначални впечатления.

В същност това е и единствената подходяща външна светкавица за Сони-безогледалките за момента. Доколкото разбирам също и за Фуджи.
Под подходяща имам в предвид да е пасващ на телата размер и тегло; да поддържа TTL мерене и да е със свободно чупеща глава. Сони есествено имат 1-2 светкавици, но самите те са по-големи от апарата с обектив на размер и почти 2-но на тегло, а малката им светкавичка с 2хААА батерии е някакъв смях.

Та накратко първоначалните ми впечатления:

- Светкавичката е много дребна, в сравнение с моделите с които съм свикнал за ДСЛР, въпреки 4хАА батериите. По-долу съм качил няколко снимки за сравнение как седи закачена на А6000. На тегло също е много лека.
- Изработката е на високо ниво и се усеща солидно в ръката. Поне не е по-зле от Никон СБ-600
- С 2-те врътки и 2-те копченца, управлението й е елементарно. Сигурно ще се върже визуално доста добре с фуджита-та заради подобния им принцип на управление - врътки навместо меню-та.
- На Сони А6000 ТТЛ работи отлично. Независимо дали главата е напред или обърната нанякъде. Също така работи и зумването на главата в зависимост от мм на обектива
- HSS синхронизацията работи също добре на моя апарат. В интернет четох обаче, че със А7 имало проблем - появявали се раета, макар, че не виждам каква връзка може да има това с камерата, може би е от бройка. Особеност е, че HSS работи само когато главата е напред, ама тая недомислица е май и при останалите сони-светкавици?
- Вгредените бяла карта и разсейвател и дифузьора в комплекта са приятна глезотия
- пали се безжично по 1-ви и 2-ри импулс - това го тествах и работи
- има видео светлина
- може да работи и като слейв, но А6000 няма функция да управлява безжично и не мога да го тествам.
- като приятно допъление се оказа, че е с 5 години гаранция

Сега малко и за недостатъците:

- Крачето уж е стандартно, но заради тъпанарски измислените контакти не влиза добре в стандартна обувка. При всички положения тригера ми не можа да я запали. Това сигурно значи, че ще е проблем ползването ѝ на не-сони апарати
- не винаги иска да заспи и да се събуди с апарата. Понякога трябва да се спре/запали на ръка
- помощната фокусна светлина не работи ако светкавицата е закачена на безогледалка. Само на ДСЛР. Нямам представа защо е така. От друга страна помощните светодиоди на апарата и светкавицата изглеждат еднакви и не знам дали би имало някакво предимство ако работеше. Не са яките лампи с проектиране на мостра както на никонската светкавица.
- видеосветлината е слаба. По спецификация дават да работи 3.5 часа на макс. сила, но аз бих предпочел да работи 1 час, но да свети по-силно

Като цяло мога да кажа, че така системата става много балансирана за държане и лека и удобна за разнасяне. [smilie24]

Ако има интерес, мога да понапиша още. На снимките, другите 2 светки за сравнение на големината са СБ-600 и Yongnuo YN560-iii

http://i57.tinypic.com/1621h6e.jpg

http://i58.tinypic.com/2ikcvh2.jpg

http://i62.tinypic.com/w14rk4.jpg

http://i59.tinypic.com/n2zrd0.jpg

http://i60.tinypic.com/qx3udl.jpg

http://i62.tinypic.com/f3tird.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Nissin i40 за Sony безогледалка - малко лични впечатления
Автор: kvakioh   
Дата:   26-08-14 20:26

Една нова, добра и компактна светкавица, за всички марки и повечето модели. Отлична е.

Автор: Simbon4o   
Дата:   26-08-14 20:35

Страхотна е! Само цената не и харесах, иначе някои от недостатъците и идват от глупавите безогледалки - просто не могат да боравят със светкавици като ДСЛР-ите понеже някой трябва да ги научи. А за контактите - мда, сони все още нямат свястна обувка. Просто са такива - нестандартни.

Автор: hotsnail   
Дата:   26-08-14 22:54

Благодаря за впечатленията.

Около 145 Евро излиза в немските магазини т.е. 280 лева. С доставка до България и всички простоии ми излезе 310 лева. По-евтино е от светката на Сони с около 50%.

Ако някой търси, Живко ме упъти към немските магазини за фото техника. Оказа се, че са по-евтини и по-добре заредени от Хонг Конгски шмекери. Едно голямо благодаря![beer]

Публикацията е редактирана (26-08-14 23:06)

Дата:   26-08-14 23:09

280лв е пак по-добре от 190 паунда което видях по други търговци. Но пак ми е много, можеби ако видео лампата и е достатъчно силна и продължа да снимам видео със сонито.

Дата:   26-08-14 23:13

Аз я купих за 140 евро в Германия.

Дата:   26-08-14 23:14

Симо ще ти трябва НЕКС-6 поне. Тая е с новата обувка.

ПП не бях се замислил за гредата с тригерите......ама при Сони куплунга отпред на исо боувката е като на Олимпус или другите безогледални това дето слагат зад обувката....Сони са го сложили отпред и така не може да се използва стандартен тригер явно......греда. таман мислих да мина на никонски тригери изцяло.

Дата:   26-08-14 23:17

Аз съм вече с некс 6 :). И днес като сложих йонгито 560 много препсувах сонешкия гении [smilie5]

Дата:   26-08-14 23:23

Честито! Със здраве да го ползваш и мноого работа да ти свърши.

не пали ли светката?

Аз на А7 съм боцкал 560-ка и палеше. Проблем е, че не може да си дигне максималната синхро скорост с йонгито. 1/180 .....и нагоре има линиики

Дата:   26-08-14 23:25

Аз нямам проблеми да закача йонги-то, работи на 6+,само дето е ръчно и имам усещането, че всеки момент апарата ще се сгромоляса на земята. Изключително неудобно за държане.

Дата:   26-08-14 23:35

Йонгито идва голямо и тежко. И в китайската обувка за некс 5 влизаше по-плътно. В обувката на 6цата шава много. И ме е страх, че ще прецака крачетата дето са навътре. За скорост, само на 1/160 пробвах. Нагоре не съм още, но ще проверя как е. На китайската обувка с 5рката нямаше грижи на 1/200, а на 1/250 имаше половината кадри брак с черна ивица в края. Със Метз 52 пак на 5р палеше без грижи на 1/320 без ивици, пак с китайската обувка. Сега ще видим 6цата как ще е скоро като я запукам по работа. Между другото 52ката на метза е страхотна - много по-лека и удобна за некс от 560 йонги. Тъпото е, че да вземеш ттл светкавица за ползване на М е грехота. Евентуално мога за никона да си я пазаря по-нататък ако реша да имам ттл :).

Автор: Gravolez   
Дата:   27-08-14 00:50

Yongnuo-то ми с nex6 само до 160. При 200 вече има тъмна линия.

Дата:   16-09-14 23:51

Да добавя тука малко впечатления за безжична употреба със системата на Сони.

Работи със А700 т.е. вградената светка на А700 пали тоя мъник и мери добре. Може да се пали и от 58-цата като отдалечена група (само на 2-ра група я подкарах ама вероятно може и във 1-ва група да се пали, просот не разбрах как )

С тригерите и тая светка е неприятна греда. Дойде ми на акъла да я сложа на опъки, но уви в задния край има ръб който не позволява да се сложи наопъки светкавицата в тригера

Още един малък негатив е че има много малко фиксирани позиции при повдигане нагоре. Май са хоризонтално, 45 градуса и вертикално. А на междинните положения не е стабилна.

Размера и е много приятен.

Автор: martinio   
Дата:   17-09-14 09:47

Някой може ли да каже , дали ще стане на некс 5т , вероятно с някакъв преходник, но какъв?

Дата:   17-09-14 10:02

Не става ;-( само на а6000, а7, а99, а77 ii, a58 т.р. Камерите с новата обувка за светкавица.

На некс-5 с преходник може да сложиш ръчна светкавица. Има и една на Сони малко по голяма от тая в комплекта

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »