Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 sony slt a58
Автор: тити   
Дата:   13-09-14 10:45

Здравейте, наскоро закупих въпросният апарат с китовия обектив за продуктова фотография,сега скалъпвам палатка с халогени, успоредно с това ме запали идеята да разуча апарата и да навлезна в тези дебри...Ето и лаишките ми въпроси..Обектива е 3,5-5,6 18/55
а аз блендата повече от 4,5 не мога да я отворя,все още не схващам близките обекти на макро-сцена ли да ги снимам или на ръчен.Идеята при снимане на портрет или продукт отблизо не е ли да го направиш на максимална бленда...Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: sony slt a58
Автор: Pavlov   
Дата:   13-09-14 10:57

Преди да са се появили зевзеците ... [smile]
Колко най-много можеш да отвориш блендата, зависи от фокусното разстояние. На 18 мм можеш f/3.5, на 55 мм - f/5.6.
За макро снимките - най-добре от статив, на по-затворена бленда за по-дълбок DOF (f/8 - f/11), на режим М, и ръчно си задаваш скорост, бленда и ISO. Правиш няколко опита, и в зависимост от осветлението ще разбереш кои стойности са подходящи. Ако не ти стига увеличение, помисли за специализиран макро обектив.

Автор: realnoncho   
Дата:   13-09-14 10:59

От въпроса който задаваш се вижда, че не си наясно с доста неща :)

Първо - обектива е с максимално отворена бленда 3.5 на най-широкия край - 18мм и може би малко отгоре. Там обаче този обектив ще е слаб като острота и качество.

Второ - този обектив няма особено макро, така че и да си включиш макро режим от апарата няма да помогне особено.

Трето - продуктова фотография се снима на блендата, която ти е необходима според случая, в повечето случаи не е най-отворена.

Автор: Sentel   
Дата:   13-09-14 11:41

Доста трябва да почетеш. За добро макро - макро обектив. За почти без пари - пръстен за обръщане на обектив или extension tube май се казваше. Аз имам пръстен, почти не съм го ползвал, но като цяло кофти - всичко ръчно, много светлина се губи и така.

Автор: quazimodo   
Дата:   13-09-14 11:59

За почти без пари - макролеща. Запазват се всички автоматики на обектива.

Автор: Sentel   
Дата:   13-09-14 12:22

Ама качеството е...

Дата:   13-09-14 13:13

Винаги съм смятал ,че снимането е проста работа,оказа се че човекът е по-важен от апарата,изчетох доста но в кратуната ми е каша.Да разбирам ле ,че за да получа максимално отворената бленда трябва да изключа автофокуса за да имам тези 18 мм...raw vs jpeg ползвам ,PICASSA 3.Пробвах на ест.светлина 1/80 F8 ISO400,синее ми фонът,халогените дали ще помогнат...Искам да ви покажа резултата но нещо не мога да кача творението си...

Публикацията е редактирана (13-09-14 13:18)

Автор: mmjm   
Дата:   13-09-14 13:26

Внимателно прочети ръководството на апарата, някоя и друга книжка примерно тази , ръководството за работа на обектива и ако нищо не вденеш, смени хобито.

Дата:   13-09-14 13:28

През живота си съм снимал само с телефон,алгоритъма между скорост,бленда и исо ми се поизясни,четене трябва и то много...

Автор: realnoncho   
Дата:   13-09-14 13:32

Това да изключиш автофокуса за да имаш 3.5 на 18мм как го измисли?

Освен това продуктова фотография на 18 3.5 с този обектив ми звучи доста оптимистично. Писахме вече, че не се търси най-отворена бленда и се използват други обективи...

Дата:   13-09-14 13:39

Наясно съм ,че звуча смешно и глуповато,всичките ми опити да отворя блендата повече от 4,5 са неуспешни,в който и да е режим,едва след изключване на автофокуса и въртене ръчно ме допусна до3,5.Просто се чудя дали апарата ми има техн.проблем,ясно че макро няма да се снима на по-отворена...

Автор: mugen   
Дата:   13-09-14 13:46

Просто избери A режим от врътката,
врътни зума на обектива на 18mm и ще можеш да избереш f/3.5,
друг е въпроса за какво ти е то в случая.

Дата:   13-09-14 13:47

https://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=TRAINING&request=read&id=116

http://www.shopify.com/blog/12206313-the-ultimate-diy-guide-to-beautiful-product-photography

Дата:   13-09-14 14:02

Внито един форум не съм получавал толкова бърза и адекватна помощ,благодаря!

Публикацията е редактирана (13-09-14 14:03)

Дата:   13-09-14 17:30

Успех [beer]

Автор: petrov88   
Дата:   13-09-14 19:01

Питай ако има нещо. И аз съм с A58, а също и сглобявам палатка :D

Дата:   13-09-14 19:21

Жената ме счупи от бъзик,със сапунера вади по-реални цветове и по-бял фон...Като за начало дай примерни стойности за продуктова фотография в палатка и добро осветление,с китовия...Днес скалъпих един кашон ,изрязох го, покрих го с паос и утре слагам два халогена по-150 вата,дали ще стигнат...

Автор: MikeDimit   
Дата:   13-09-14 19:28

Човече,най-добрия метод е на една култова фигура - "метода на бабата". Сиреч проба, проба, проба...БИНГО!

Дата:   13-09-14 19:30

Аз смятам да мина дори с по- слаби. Днеска щях да взимам осветлението ама не остана време. То ще зависи и от помещението, където ще снимаш. Моето си е мрачно. Като стойности какво да ти кажа. Настрой си правилно баланса на бялото. Не оставяй на авто ами избирай, което най- добре пасне. Това е основното. И после вече при обработката бутни плъзгачите насам натам и готово.

Публикацията е редактирана (13-09-14 19:30)

Дата:   13-09-14 19:32

Aко не снимаш в ръчен режим може да вдигнеш exposure-a, а ако си в ръчен по- бавни скорости на затвор и по- отворена бленда евентуално.

Дата:   23-09-14 11:38

Лека полека стават нещата,палатка,халогени...но истината се оказа баланса на бялото,без ровичкене там нищо не става...

Дата:   25-09-14 13:41

Стават дръжки,изкарвам перфектно бяло ,но имам проблем с цветопредаването...Цвета на продукта се различава чуствително,идеи как да оправя това чудо...

Автор: MikeDimit   
Дата:   25-09-14 14:45

Вмъкни картинка. Така ще трябва да ти се напишат няколко лекции на тема светлина и матрица.

Автор: mihajlov2   
Дата:   25-09-14 18:43

Според скромното ми мнение трябва да се предприемат няколко стъпки:
1. Калибрирай монитора на компютъра, с който обработваш снимките.
2. Купи си или си намери сива карта.
3. Направи тестови снимки / в RAW формат/ със сивата карта в кадър. Естествено при светлинните условия, при които снимаш продукта.
4. Настрой баланса на бялото според сивата карта в RAW конвертора, с който обработваш снимките.

Ммм, по-елементарно:
На първо време снимай един тестов кадър в RAW, отвори го със свестен RAW конвертор /примерно Lightroom/ и цъкни с пипетката за white balance върху белия фон...

Публикацията е редактирана (25-09-14 19:11)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »