Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Туристически рекламен клип - имам ли нужда от разрешения?
Автор: vkk1   
Дата:   11-09-14 21:56

Здравейте!
Искам да заснема туристически рекламен клип за населено място, който е с комерсиална цел.
Въпросът ми е необходимо ли ми е разрешение от някой /община вероятно/ за заснемане на обща градска среда.
Не съм правил такова нещо досега, моля да ме извините ако въпросът е глупав.

Отговори на това съобщение
 Re: Туристически рекламен клип - имам ли нужда от разрешения?
Автор: asahi   
Дата:   11-09-14 22:31

Снимай, не бой се.

Автор: e-mil   
Дата:   11-09-14 22:57

Някои общини имат предвидена такса за снимане на филми в терените публична общинска собственост (улиците и тротоарите са такава). Примерно за София цените са описани в Наредбата за местните данъци и такси (виж Приложение №24):
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=75

Сега, наредбата е предвидена предимно за случаи, когато снимачният екип заема повечко място, особено ако има паркирани фургони на улицата и техника на тротоара или пък когато трябва да се спира движението по някоя улица. В случая ти ако застанеш с камера на тротоара дори със статив ще заемеш да кажем 1 кв. метър. Айде до теб да има режисьор и скриптър - и за тях 1 кв. метър. На практика таксата, която ще платите няма да струва дори времето на чиновника на когото ще обяснявате: какво снимате, защо го снимате, на кои точки в града ще снимате, колко време ще ви трябва и щом е така сега изгответе списък на снимачния екип, дайте си личните карти, и попълнете тия 5 бланки, а после изчакайте поне 1 седмица за одобрение! [smile]

Някои други общини обаче нямат такъв ценоразпис и уговорките придружени с почесване на главата може да отнемат повече време. Така че, ако това са покривни кадри спокойно можеш да минеш и без тази галимация. Ако пък ще имаш актьор в кадър, грим, осветление, бленди може би си струва да се обадиш в общината.

Също зависи какво точно ще снимаш, защото има още един проблем наречен Закон за културното наследство, според чийто чл. 179 не можеш да снимаш културна ценност с търговска цел без договор със собственика.
http://mc.government.bg/files/635_635_ZKN.doc
Който пък собственик може да е държавата, общината, местният музей и т.н. И примерно заради някоя статуя влязла в крайчето на кадъра клиентът после да си има проблеми.
Това законово положение също е малко условно, защото ти на практика ще правиш реклама на града и едва ли някой ще погледне строго на прегрешението ти. Ако въобще го забележат.
Но си струва да го имаш предвид.

Публикацията е редактирана (11-09-14 22:59)

Автор: Stoyan_5   
Дата:   12-09-14 09:00

Каква излезе тя?
Щом питаш чадо, имаш нужда от разрешително ...

Автор: vkk1   
Дата:   12-09-14 11:56

Благодаря много за мненията, разбрах горе-долу как стоят нещата.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »