Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кофти UV филтър?
Автор: nikolav   
Дата:   10-09-14 09:32

Така... Ето две снимки една след друга. Първата е с евтин UV филтър - HOYA - най-евтината. Апаратът е нов (Panasonic FZ200) и просто този имах под ръка. Въпросът ми е струва ли си инвестиция в по скъп ( примерно или друг). Мога ли да съм сигурен, че въпросния "lens flare" ще изчезне при по-качествен филтър?

Със филтъра:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10609501_10152757510643489_542928457...

Без филтъра:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10609501_10152757510643489_542928457...
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10698435_10152757510878489_610031913...

Отговори на това съобщение
 Re: Кофти UV филтър?
Автор: realnoncho   
Дата:   10-09-14 09:50

Всички филтри правят отблясъци, най-добрите са ги свели до минимум.

Аз заради няколко такива снимки не ползвам UV.

Автор: allyx   
Дата:   10-09-14 09:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-09-14 10:33

Allyx, 100% е от филтъра. Ето още две снимки една след друга от почти идентичен ъгъл. От цялата серия от поне 30-тина снимки нито една няма без тоя ефект щом е с филтъра. Като го махнах не се появи повече.
Определено не ме кефи хамалогията по сваляна/слагане на филтъра при еди какви си снимки. Та за това питането ми е дали при качествен филтър това би изчезнало на 100%, но до тук отговорите не дават надежда.

https://photo-forum.net/static/forum/2014-09/wpyq8072.JPG

http://i766.photobucket.com/albums/xx305/Nikola_Vodenicharov/P1030464_zpsf054373f.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2014-09/anub8569.JPG

http://i766.photobucket.com/albums/xx305/Nikola_Vodenicharov/P1030467_zpsacfe2e9f.jpg

Дата:   10-09-14 10:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: IDA   
Дата:   10-09-14 13:28

Винаги снимам с UV филтри. На два пъти са ми спасявали обективи за хиляди левове. Ако филтърът не е някакъв с много ниско качество, влошаване на качеството на изображението не забелязвам. Винаги при покупката тествам, обаче!

И ВИНАГИ махам филтъра, когато в кадъра влизат точкови източници на светлина - слънце, свещи, лампи и пр. Няма филтър, който да елиминира отраженията напълно, колкото и да е скъп.

Автор: uri64   
Дата:   10-09-14 13:51

Единственото, което по количеството вложен тъпизъм се доближава до идеята за използване на УВ филтър за предпазване на челната леща на обектива при снимане с дслр, е идеята за "сканиране"-то на голямо количество заснети на филм кадри, чрез преснимане с дслр, като при това се използват холдер-и от подръчни материали....няма други две толкова идиотски концепции във фотографията за всички времена...и понеже са толкова неизмеримо идиотски, популярността им сред потребителите на ФФ не само че няма да намалее или изчезне, а ще се увеличава [cool] [cool] [cool]

Дата:   10-09-14 13:55

Дата:   10-09-14 14:02

И това го пита кой? [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Lycan   
Дата:   10-09-14 14:10

ВИНАГИ стаквайте филтрите по два три за по-сигурно. Резбичката им ги е за това.
Спасявайте десетки левове няколко пъти!

Автор: marves   
Дата:   10-09-14 14:20

Дата:   10-09-14 14:21

да, и много готино става ако се стакват УВ с поляризационни - хем предпазват, хем синее небето...абе с една дума "добра разработка в сенките, кремообразно боке и разкошно зърно" [smilie5]

Автор: Lycan   
Дата:   10-09-14 14:30

точно! и ако излизаш навън задължително нахлузен презерватив

Автор: batsali   
Дата:   10-09-14 21:03

Тва за стакването на филтрите не е хич лоша идея! Слагаш един UV много просветлен и много скъп, да пази още по-скъпия обектив. След него следва композиция от още 5-6, прогресивно по-евтини, да се пазят едни други. [cool]

А между другото, някой има ли кадър, който е бил подобрен от използването на УВ филтър? Аз май не съм виждал.

Публикацията е редактирана (10-09-14 21:06)

Автор: Nazarov   
Дата:   10-09-14 23:56

> batsali

[smilie24][smilie24]

Автор: красис   
Дата:   11-09-14 09:44

Мене пък когато ми е кеф го ползвам когато не ми е кеф го свалям,според ситуацията,времето. Тоо неможе да си в някоя тълпа дето вика,плюе и хвърля и да не го сложиш,и го сваляш когато си излязъл сред природата да поснимаш на спокоиствие,кво пък толкова едно завиване или отвиване да не отнема часове време я.

Дата:   11-09-14 09:46

Дата:   13-09-14 10:28

Лично аз винаги съм снимал само с УВ филтър отпред, тъй като винаги съм си пазил на макс техниката. Доста по-добър стопанин съм, отколкото фотограф... За съжаление...

И преди съм снимал залези/изгреви, но но с друг апарат и друг филтър и нямам никакъв спомен дали това го е имало, но по-скоро ако го имаше чак в такава степен да съм пуснал тази тема преди години. Та ще инвестирам в по-скъп и ако се налага ще го свалям при снимане на източници на светлина. Благодаря за мненията!

Автор: vga   
Дата:   13-09-14 10:37

А от какво пазите техниката си с.... UV филтър? От UV лъчите ли? От плюнки? Сериозно не ви разбирам...

Сенникът не върши ли същата работа? [smilie11]

Дата:   13-09-14 11:06

Дата:   13-09-14 11:07

Е как пък сенника ще ми запази челната леща при фронтално хвърлено нещо или някой се изплюе,че нещо немога да се сетя, хайде да ми обясниш,или правиш някакви извънземни движения и ги отблъскваш.[smilie10]

Автор: vga   
Дата:   13-09-14 11:19

Кога последно някой хвърли нещо по теб, което беше с диаметър под 77 мм? Откачихте чисто...

По мен не плюят, например, обикновено ми се усмихват от другата страна...

Дата:   13-09-14 11:27

То може да не е по мен,а по тези който са до мен.Нали знаеш поговорката веднъж със стомна за вода дваж със стомна за вода пък на третия път счупил стомната.

Автор: batsali   
Дата:   13-09-14 13:17

Аз моите обективи ги пазя с непрозрачни филтри. Много са яки, не се трошат и не влияят на изображението. Във фотографските среди са по-известни като 'капачки'. Доста по-евтини са също така... При снимане в екстремни ситуации като залези и изгреви, когато слънцето е срещу тебе и не виждаш дали отсреща иде някой с пълни джобове чакъл, може би е оправдано да се ползва UV филтър, иначе просто си пазете техниката и слагайте капачка, когато не снимате. И филтъра мога да отвинтя и завинтя и капачката да махам и слагам, но при втория вариант ми остават пари за филм/бира. [beer]

Дата:   13-09-14 13:40

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »