Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Canon 5D Mark III или Panasonic GH4
Автор: shpeka   
Дата:   10-09-14 03:24

Здравейте,

Нов съм в този форум, но от доста време следя темите тук. С мой приятел се занимаваме с видео заснемане и монтаж, най - вече на музикални видеоклипове. Дойде време да се качим от досегашната техника, на по - високо ниво и първоначално се бяхме спряли на Canon 5D Mark III, но след доста коментари в този форум сериозно се замислихме за Panasonic GH4. Моля да ни дадете съвети, за да можем да вземем възможно най - информираното решение. Имам и още един въпрос, а именно заснемането в 4К ще бъде ли проблем след това при обработката на нашата машина?

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 5D Mark III или Panasonic GH4
Автор: dido1234569   
Дата:   10-09-14 12:35

Взимай панасоника,не му мисли.Все пак е 4к.Гледал съм преки сравнения точно на тези два модела-гх4 е по добрия,по остра картинка,по малко ролинг шътър,200мбпс,по добър слошмоушън,може да му ползваш повече обективи със спиитбустър,като се има в предвид и цената няма какво да му мислиш.Има и много други предимства пред канона.Също и трябва да помислиш за компютърна конфигурация редактирането на 4к си е предизвикателство.

Дата:   10-09-14 13:11

Здравейте,

Това, че 5дмк3 е фул фрейм, а Панасоника - не, по какъв начин се отразява при крайния резултат?
Каква компютърна конфигурация би се справила с редактирането на 4к?
Също не съм запознат с обективите на панасоник като цена и качества и кои са първите 3, които трябва да взема?
Обективи на Canon могат ли да бъдат използваин, защото до сега сме работили с Canon?

Благодаря за насоките

Публикацията е редактирана (10-09-14 13:33)

Дата:   10-09-14 13:24

Прощавайте за техническата ми неграмотност, ако имам пропуски, задавам глупави въпроси или не се изразявам правилно на моменти. Компютърната ни конфигурация, която имаме към момента е:

Процесор – i7 7740 4 ядрен на 3.5 GGHZ
Видеокарта –Asus GeForce gtx 760
Рам – 16GB RAM
Харддиск на 7хил. оборота
Ще купуваме SSD, но не знам какъв да е, ако можете да препоръчате.

Към тази конфигурация, трябва ли да надграждаме, за да можем да обработваме 4К?

Публикацията е редактирана (10-09-14 14:18)

Автор: muzicantini   
Дата:   10-09-14 13:33

Nvidia каква?

Автор: ararat   
Дата:   10-09-14 13:34

Другата седмица е Фотокина и повечето фирми ще представят новите си модели. По-добре изчакайте една седмица преди да купувате, предстои най-интерсната седмица в годината във фотоиндустрията.

Дата:   10-09-14 14:19

Сгрешил съм видеокартата. Редактирах си поста. Картата е Asus GeForce gtx 760.
Какво е Фотокина?

Автор: Gravolez   
Дата:   10-09-14 14:50

Фотокина е панаир за фотоапарати и изкарват на него нови неща и след това често някакви камери дето са миналогодишни поевтиняват.

Публикацията е редактирана (10-09-14 14:50)

Дата:   10-09-14 15:01

Благодаря за пояснението.

Отново бих искал да попитам:

Това, че 5дмк3 е фул фрейм, а Панасоника - не, по какъв начин се отразява при крайния резултат?
Каква компютърна конфигурация би се справила с редактирането на 4к?
Също не съм запознат с обективите на панасоник като цена и качества и кои са първите 3, които трябва да взема?
Обективи на Canon могат ли да бъдат използваин, защото до сега сме работили с Canon?

Автор: axlastro   
Дата:   10-09-14 15:10

Преди време си говорих с едно момче, видео оператор. Мисля, че ползваше някаква две такива видеокарти едновременно в SLI. Още една такава видео карта по някое време ще трябва да добавите. Също така два SSD диска в RAID евентуално теоретично би трябвало да е по-бързо, но може и един по-голям. Виж във hardware.bg да те посъветват какъв SSD точно, защото повечето потребителски SSD-та са направени да четат и пишат бързо малки файлове, но като дойде големия видефайл да се мачка и се запъват, така че и там трябва да се подходи умно. Дъното се надявам да може да ги поддържа тези неща - два диска в RAID и две карти Nvidia в SLI. И може и още рам да се сложи - никога не е излишна. И задължително един по-големичък телевизор като контролен монитор. То като вземе да издиша ще разберете откъде :)

Автор: Батко   
Дата:   10-09-14 15:27

Вземи си телефон ( Samsung Galaxy Note 3 )!

Съветът ми изглежда като майтап, но виж резултатите:
Samsung Galaxy Note 3 vs. Canon 5D Mark III

Panasonic-а вероятно е по-добрия вариант! Славата на 5D-та ( II / III ) за видео отдавна отмина.

За видеозаснемане аз бих избрал истинска видеокамера със сменяеми обективи!

Примерни варианти:
( 1080p / 60 )
- NEX-VG30H ( APS-C )
- NEX-VG900 ( FF )
( 4k / 30 )
- Blackmagic Production Camera 4K ( почти APS-C )

И наистина, както са казали колегите, изчакай фотокина.

Успех!

Дата:   10-09-14 15:30

Панасоника чете целия сензор за видео,канона през ред следователно GH4 е по добрия,ето тук може да видиш директно сравнение

http://www.youtube.com/watch?v=UI6dnsO6UrA

След като досега си работил с канон и имаш набор от обективи взимай марк3.

Дата:   10-09-14 16:15

Не бързаме и съответно ще изчакаме това събитие, а и ще се консултираме с добрите професионалисти фотографи в Стара Загора от където сме. Набора от обективи на канон, не е голям, така че не е определящ за решението ни. За компютърната конфигурация - благодаря, много полесни съвети.
Проблеми с фокусното разстояние има ли при панасоник? Също отново да попитам за обективите? Тъй като съм пълен лаик там и имам слаби познания, мога ли с приставки да ползвам канонските или директно да се насочвам да взимаме нови?

Иначе имаме два монитора калибрирани 22 инчови, с които работим при обработката. За SSD ще обърнем специално внимание, както и за втора видео карта. Какво е SLI ?

Автор: Emoxide   
Дата:   10-09-14 16:25

SONY a7s мисля също е добър вариант за качествено видео, особено при ниска осветеност

Дата:   10-09-14 16:29

Ами доста теми изчетох и в този форум и на други места. Направи ми впечатление, че хора, които са се занимавали и се занимават професионално с видео, говорят най - много за GH4, а Сони по една или друга причина изостава.

Автор: Gravolez   
Дата:   10-09-14 16:56

SLI е когато вържеш две еднакви видеокарти да работят заедно.
Слагат се на съседни слотове на дъното и слагаш едно кабелче между тях и работят паралелно. Трябва обаче самите карти да го поддържат.

Публикацията е редактирана (10-09-14 16:57)

Автор: Bez_nick   
Дата:   10-09-14 18:20

И за къде ще ви помогне това SLI или изобщо видео картата? Като рендирането и изобщо работата на софтуера се влияе 99% от РАМ, SSD и процесор

Дата:   10-09-14 18:51

Cuda технологията на Nvidia е нещо уникално - на практика изчисленията се правят от нея именно при ррендиране на видео файлове.

Дата:   10-09-14 18:52

http://www.nvidia.com/object/adobe-premiere-pro-cc.html

Автор: M_D   
Дата:   10-09-14 19:24

Свали си някакви 4К семпли от нета, направени с камерите, които те интересувт, и тествай машината как се държи в типичното ти уъркфлоу.

Дата:   10-09-14 21:08

Благодаря на всички за препоръките.

Това са някои от последните ни видеа, ако Ви е интересно. Снимаме с 550D с твърд обектив 50мм/1,8F и с китовия разбира се.

https://www.youtube.com/watch?v=iD1JG9NVCGA

https://www.youtube.com/watch?v=i5BkHFDW3nc

https://www.youtube.com/watch?v=_2RtONQ4GAA

https://www.youtube.com/watch?v=gzjdTKhsm3o

https://www.youtube.com/watch?v=4aWMniB9V9o

Едното, както ще видите е снимано на грийн скрийн.

Поздрави и успехи на всички колеги, ще се похвалим с новите придобивки, като вземем окончателно решение. Ще се радвам и на дискусии за софтуер и хардуер, като съм изчел всичко налично в този форум, но в конкретния случай става дума за 4К. По съвет на M_D ще направим проби със семпли от нета.

Автор: stef7   
Дата:   12-09-14 08:08

Компютърната ти конфигурация според мен е добра, ще се справи без проблем с 4К от Panasonic. Виж ако записа е през външен рекордер в ProRes 10bit 4:2:2, файла става доста по-голям и видеото при редактиране не е така мазно. И двете съм ги тествал с клипове от нета, както M_D ти препоръча. Тук на помощ може да дойде SSD. От последната генерация какъвто и да избереш все ще е добре. Разлика между тях едва ли ще усетиш. 256Gb за основен диск от който се зареждат ОС и програмите е напълно достатъчен. Даже може да имаш място за редактиране на видеото на SSDто. При 500Gb вече спокойно може да отделиш 200-300Gb място в което да копираш файловете от текущия проект и да правиш редактирането върху SSD. При мен когато редактирам RAW видео, което е огромно като обем информация на SSD не ми насича. През HDD си насича ако не го конвертирам предварително в някой по-човешки формат. Единствено бих избягвал серията 840 на Самсунг, защото там използват флаш памет от тип TLC, която е с два до три пъти по-малък живот (брой презаписвания) от стандартната MLC която се използва в другите SSDта. Като бързодействие разлика няма да усетиш.

По отношение на камерите е добре да се изчака малко за да се види наистина какво ново ще излезе на Фотокина. Общо взето според слуховете се задават Samsung NX1 - APS-C размер на сенсора и 4K видео. И шантавия слух, че Олимпус OMD E-M1 ще получи 4К, Log профил, висок битрейт и т.н. с нов фърмуер. В понеделник ще разберем.

Бих включил в листата и Sony A7S, особенно за нещата които вие снимате. Вярно няма 4К вътрешно но картинката която дава като цяло ми допада повече от тази на GH4. 4K на сонито е възможно но с външна записвачка, която е едни 3600лв повече (Atomos Shogun). В интерес на истината по това което гледам като ревюта и както клипове на ваше място сигурно бих избрал точно Sony A7S. Може да се намери от Англия за около 3500-3600лв. Full Frame и APS-C (Super 35) видео в едно, възможност за 4К с външен рекордер, със сигурност ще излязат и по-евтини от Шогуна, работа в невероятно високи ISO, картинка която като цяло повече ми допада от тази на GH4. В интерес на истината ако снимам професионално бих си взел две камери сигурно [smile] - Canon 5D Mark III в RAW с хака на Magic Lantern или Сони А7S И GH4 или нещо от новите 4К дето се задават.

Към Panasonic GH4 задължително бих взел SpeedBooster (600$) за да докара изгледа до стандартния ASP-C (Super 35).

Автор: IDA   
Дата:   12-09-14 10:12

Аз имам въпрос към М_D и Stef7, чиито отговор мисля, че ще е полезен и за питащия. Вие правили ли сте сравнение на качеството на full HD RAW-видео (1920х1080), заснето с 5ДМк3 и 4К-видео от Panasonic GH4, умалено до същия размер? Ако разликите в качеството са незначителни, то снимането на RAW-видео при такъв тип музикални клипове може значително да облегчи процеса и времето на обработка, особено предвид възможностите на най-новата версия на DaVinci Resolve Lite.

Относно въпроса на питащия за пълноформатния сензор на 5Д3, мога да кажа следното. С този апарат можете да правите много красиви неща с невероятно качество, при снимане в RAW-формат, разбира се, но истински красивата пълноформатна визия се постига само, ако се възползвате от плиткия фокус на сензора, в комбинация със съответните светлосилни обективи. Това предполага, че трябва да сте факири на ръчния следящ фокус или да си режисирате сцените така, че актьорите да не ви бягат много от равнината на фокуса. Ако се справите с този проблем, разликата с 550Д ще е значителна в полза на 5Д3, особено при малко светлина.

Дата:   12-09-14 10:22

Както и да го погледнем панасоника си е покупка "best buy". Предлага най много на най ниска цена [smile]

Автор: M_D   
Дата:   12-09-14 16:11

Аз лично измежду всички изброени в темата камери бих снимал музикални клипове с 5dm3 роу. При тях количеството данни не е чак толкова голямо, а свободата, която дава роу в пост-продукцията, е огромна. Точно тоя тип продукции пък често насилват картинката максимално и биха имали полза от това. Разбира се, 4к не е опция в тоя случай.

Между другото, GH4 изглежда като да желира като за световно в 4К. Същото прави A7s в 1080p във ФФ режим; реално при по-агресивно движение на камерата, което предполагам ще се случва често в музикални клипове, ще е препоръчително да се снима APS-C кроп - в APS-C режим желето на а7s е сравнимо с 5dm3.

@IDA: Нямам личен опит с GH4, но 4К->1080p картинката от него ми изглежда по-дейтална от 5дм3 роу. По останалите качествени показатели на изображението не мисля, че е на това ниво. Плюсовете na GH4 са повече във фийчъри и обща ориентираност на камерата към видео продукция. Разбира се, МЛ си има своите предимства.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »