Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 RAW конвертори...
Автор: koceto82   
Дата:   10-07-14 13:08

Здравейте.
Понеже видях една съседна тема и реших и аз да пусна една, в която всеки може да каже кой RAW конвертор препочита и ЗАЩО?

Мисля че темата би била полезна за начинаещите като мен...

Аз съм с Ligtrroom, не съм пробвал друго и ми е интересно какво предпочитате вие.
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: RAW конвертори...
Автор: estate   
Дата:   10-07-14 13:39

Аз ползвам фирмените Capture NX2 за Nikon и RAW Coverter by SilkyPIX за Fuji.Мисля че по-добри от тях за конвертиране няма ,за други операции съм ползвал Lightroom 3.6 и Photoshop CS5.Като цяло гледам да не прекалявам с обработката ,малко sharpness ,exposure и разни филтри.

Автор: virosh   
Дата:   10-07-14 13:59

Както съм написал и в другата тема - RAW Therapee. Под Linux това е може би най-добрият избор на който съм попадал.
Иначе съм ползвам digiKam, UFRaw, darktable и Raw Studio преди това.
darktable все още го държа заради tethering опцията която липсва все още в RAW Therapee.

Автор: vkk1   
Дата:   10-07-14 14:09

Аз използвам нинджата от известно време и значително повече ми спори, отколкото с Capture NX2.
Вече дали е по-добра или по-лоша, не знам, но определено имам повече възможности с нея.

Автор: kvakioh   
Дата:   10-07-14 14:10

За Канон- Canon Photo professional, oт самият производител на апаратите. Има достатъчно функции и опции.
ЗА Никон- Capture NX
Fuji- каквото дойде.
(За jpeg- GIMP.)

Автор: sathv   
Дата:   10-07-14 14:17

Corel after shot 2. Перфектна програма.За под Linux също.

Автор: mihajlov2   
Дата:   10-07-14 14:43

DXO Optics Pro, Adobe Lightroom, Capture One. Първата ми харесва най-много за обработване на файлове с пейзажи и архитектура. Третата - за портрети. Втората - става за всичко, но си иска малко повече играчка. Според мен обаче при DXO и Capture One шарпенето по default е прекалено и снимките направо бодат очите. Т.е. трябва си да се пипнат. Както писаха и в другата тема, разширените настройки на DXO са скрити в падащи менюта, които никак не са малко. Разширените настройки са още повече. И трите конвертора имат мощни инструменти за изправяне на геометрия и чистене на аберации. DXO си ги прилага сам, като предварително изтегля профили за комбинациите тяло-обективи, с които е снимано. В Lightroom профилите са вградени, но трябва да се включват ръчно, или да се прилагат други хватки. Картинките от DXO и Capture One с настройки по подразбиране, особено от Capture One, ми изглеждат донякъде пресатурирани /пъстрички/ и с пренаситени цветове в сравнение с Лайтрума. Но за цветовете, нали знаете, е въпрос на личен вкус... За игрички с локални обработки на отделни области от изображението по-подходящи са Лайтрума и Кепчъра. Може да изглежда странно, но ми се струва, че за РОУ файлове от различни марки камери повече подхожда един или друг конвертор. Примерно за древното Fuji S5Pro несъмнено най-добре е да се използва DXO. И т.н.

Автор: chukov   
Дата:   10-07-14 15:41

Да не забравяме и, че зависи за какъв тип работа става дума
За бърза обработка на голям брой кадри Лайтрума е перфектен

Автор: nyamago   
Дата:   10-07-14 15:56

Lightroom 4.4. (Бих ъпгейднал на 5.х, но чувам, че някои неща са напревени 'твърди' - автоматични без избор от потребителя - та не съм сигурен дали искам).

Пробвах DXO за известно време, достатъчно да му науча 'скритите' опции и възможности (много неинтуитивен интерфейс и недостатъчна/неизползваема документация). В кайна сметка, с ползване на всички хватки - не видях никакви предимства в крайния образ и се върнах на Lightroom.

Пробвал съм стандартните програми на производителите. Този на Сони е смешен и не става. И имам нужда от решение за много марки и модели (още вадя архивни кадри от Фуджи и по-стари - от Панасоник и Олимпус; снимам и много с телефони). Не мога всеки път да отварям различен конвертор, още повече, че при едно 'сядане' за такава работа обработвам снимки от различни източници.

Така ЛР ми остава най-универсален и удобен. За нещо повече отварям (от него) външни редактори като Photoshop (при мен Elements), Topaz или Nik. Но с тях или без - ЛР остава 'майката'.
[shtrak]

Автор: netizen   
Дата:   11-07-14 14:05

Lightroom е бърз, мързелив и за голямо количество снимки снимани в сходни условия е чуден.
Capture NX2 от към детайл и "skin rendering" е незаменим за Nikon камери.

Автор: compur   
Дата:   11-07-14 14:12

Но... никонианци ще трябва да мигрират, щото спират обновяването на програмата... [beer] [beer] [beer]

Автор: jigsaw   
Дата:   11-07-14 14:19

Lightroom 5.5. Много опростен вариант на Photoshop с неговия енджин на инструментите и по-оптимизирани контроли за работа с тези инструменти.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »