Автор: tzl
Дата: 09-07-14 15:40
Има класически правила за композиция, които са такива, че изглеждат добре винаги. Тези правила могат да се нарушават ако има какво да ги компенсира.
Има фотографи, които не познават тези правила, но смело (бих казал гордост без покритие) твърдят, че "правила няма и всеки си снима как' си знае". И това е поради причина, че те не искат да се запознаят с това, което ги кара да ахкат и охкат, гледайки красиви кратини на художници... но пак искат да имат шедьоври като техните, без да положат дори малко от труда, който тези майстори са полагали.
Та, правилата се нарушават ако някой ги знае и се нарушават с мярка, както казах, ако има какво да ги компенсира.
Когато кадърът е интересен, с интересна история или интересен обект или случка, често може да се нарушат правила на "рязане" и композиция, защото има "извинение" за това.
Ето защо много от любителите фотографи, които не разбират много, предпочитат да снимат красиви жени, защото някак си снимките им "се получават по-добре". Реално красивият модел замазва положението с куцата композиция, осветление и кадриране.
Това е накратко за правилата във фотографията.
В текущите снимки не е много редно да се говори кое е правилно и кое не, защото това не са твои снимки и реално критикуваме работата на някой друг, който не е попитал общата публика, а си попитана само ти.
Ако твоята приятелка иска да бъде критикувана, нека сама си каже или я попитай. Смятам, че така е най-прилично.
Аз обичам да "режа" на снимките ми, но съм запознат с правилата и ако режа, балансирам с друго в снимката. Та рязането не е рязане само по себе си, а е част от целия пъзел, наречен картина.
Публикацията е редактирана (09-07-14 15:41)
|
|