Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Правилна композиция?
Автор: kokolino_   
Дата:   09-07-14 15:11

Здравейте. Преди ден, приятелка ме покани да харесам страницата на нейна приятелка във фейсбук и ме попита за мнение. Снимките са интересни, но снимани ли са с правилна композиция?

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10516736_347993525349319_4725272280382

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10390215_339522209529784_4194525930245

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/1978450_307798012702204_348720825_o.j

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/1480752_264494213699251_1465220019_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/10504959_352850211530317_467615596122

Приятелката и ме помоли за мнение, но аз не съм толкова компетентна.
Какво е вашето такова. На мен ми стоят с доста поизрязани глави и крайници.

Отговори на това съобщение
 Re: Правилна композиция?
Автор: iasen2   
Дата:   09-07-14 15:16

Колкото повече режеш , толкова по добре :)
Лично на мен ми се струва , че автора на снимките прекалено много навътре го е взел това с кадрирането :)

Пък съвсем личното ми мнение е че като не е добре направена една снимка , почва да се маца така ,че да се хареса , вместо са се хвърли в коша . Лично аз много се дразня от снимки без ясно изразен акцент и фокус . Човешкото око е така направено , че търси най-контрастните места в едно изображение първо , а като не може да ги намери ................

Публикацията е редактирана (09-07-14 15:23)

Автор: asahi   
Дата:   09-07-14 15:35

Композицията сама по себе си не може да бъде правилна или неправилна. Композицията може да подкрепя успешно идеята, внушението, или да не го прави.

Автор: tzl   
Дата:   09-07-14 15:40

Има класически правила за композиция, които са такива, че изглеждат добре винаги. Тези правила могат да се нарушават ако има какво да ги компенсира.

Има фотографи, които не познават тези правила, но смело (бих казал гордост без покритие) твърдят, че "правила няма и всеки си снима как' си знае". И това е поради причина, че те не искат да се запознаят с това, което ги кара да ахкат и охкат, гледайки красиви кратини на художници... но пак искат да имат шедьоври като техните, без да положат дори малко от труда, който тези майстори са полагали.

Та, правилата се нарушават ако някой ги знае и се нарушават с мярка, както казах, ако има какво да ги компенсира.

Когато кадърът е интересен, с интересна история или интересен обект или случка, често може да се нарушат правила на "рязане" и композиция, защото има "извинение" за това.

Ето защо много от любителите фотографи, които не разбират много, предпочитат да снимат красиви жени, защото някак си снимките им "се получават по-добре". Реално красивият модел замазва положението с куцата композиция, осветление и кадриране.

Това е накратко за правилата във фотографията.

В текущите снимки не е много редно да се говори кое е правилно и кое не, защото това не са твои снимки и реално критикуваме работата на някой друг, който не е попитал общата публика, а си попитана само ти.

Ако твоята приятелка иска да бъде критикувана, нека сама си каже или я попитай. Смятам, че така е най-прилично.

Аз обичам да "режа" на снимките ми, но съм запознат с правилата и ако режа, балансирам с друго в снимката. Та рязането не е рязане само по себе си, а е част от целия пъзел, наречен картина.

Публикацията е редактирана (09-07-14 15:41)

Автор: Gravolez   
Дата:   09-07-14 16:03

tzl го е казал много добре.
Аз бих добавил, че даже не обичам да гледам на тези правила като на правила, а като на набор от техники. Те са един вид: ако направиш еди как си ефекта е еди какъв си. Тоест това е просто да познаваш техниките с които боравиш, да разполагаш с речник ако си поет. Все едно инжинерите да знаят крепежните елементи и в кой случай кой крепежен елемент би им свършил най-добра работа или пък може би имат идея, която би сработила по-добре от най-често използваните крепежни елементи подходящи за случая.

Автор: deerstalker   
Дата:   09-07-14 16:32

За facebook е си е супер [smilie5][smilie21]

Публикацията е редактирана (09-07-14 19:06)

Автор: kokolino_   
Дата:   09-07-14 16:54

Благодаря за отговорите. Просто в случая не исках да подвеждам момичето с някакви мои грешни заключения. Пролетта посещавах фотографски курс за начинаещи и общо взето от там са ми повечето наблюдения и някакви знания. Единственото, което си спомням беше, че при снимки на хора, не трябва да се режат лакти, китки, колена, стъпала. Моделът не трябва да "тежи" сам в някой от ъглите, при снимане в цял ръст не е добре главата да стига до края на кадъра. Може би има и още, но не съм преговаряла от тетрадката. На мен ми допадат снимките, но нали знаете, че жените винаги сме суетни и винаги търсим мнение една от друга, за това дали едно нещо е хубаво и правилно или не[smile]
усмихнат ден [shtrak]

Автор: J0R0   
Дата:   09-07-14 17:10

Това че красивите модели са оправданието на аматьорите за рязането през глави и крайници и аз съм го забелязал.
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Катрин Деньов, заснета от Хелмут Нютън

Автор: deerstalker   
Дата:   09-07-14 17:42

Я на изпит да представим материали с липсващ крайник, че професора да иска отново да се видим на поправките на есен[smilie5]

Публикацията е редактирана (09-07-14 18:05)

Дата:   09-07-14 18:12

Професорът изпитва за правилата и там играеш според свирката на професора.

Когато си с комерсиален клиент, там ти казва, че иска вертикална снимка, обаче отгоре да има място да се сложи надписа на фирмата. Правиш вертикална снимка, където главата е в центъра и клиентът е доволен, защото отгоре ще си сложи надписите. Показваш на професора — ще ти каже, че е центрирана композиция. Гледаш си в банковата сметка и за тази "грешка" (съвсем умишлена), виждаш приход.

Отново да подчертая — нарушаването на правилата трябва да се прави с разбиране, а не от неразбиране и мързел. Това е причината много от любителите да се скъсват от снимане и кадриране на произволни начала, та барем накрая нещо са уцелили. И сменят фотоапарати и обективи с надеждата, че новият ще прави по-добри шедьоври. А професионалистът знае какво да прави и не му трябва да снима 1000 произволни кадъра, па дано нещо излезе.

Това е като добрия готвач, който може да слага сметана в солено ядене или мед, а ние да сме свикнали да е само на сладкиши и може да ти направи бъркани яйца с мед и да е вкусно. Обаче един аматьор решава да прави бъркани яйца с мед и накрая става един буламач. А уж има "хубава печка" и уж "всичко е сложил".

Така и неразбиращите фотографи имат "хубава печка" (някога и по-добра от печката на майстора) и уж всичко е там — модел, светкавица, фон, боке (най-вече), обаче накрая снимката не е майсторска (като не визирам нито една от снимките по-горе).

Публикацията е редактирана (09-07-14 18:18)

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   09-07-14 20:04

В общи линии са ти отговорили.
Няма правилна и неправилна. Добре е правилата (общите принципи)
да се познават преди да се нарушават.

Конкретно за тези снимки, бих композирал всички по друг начин,
но това означава единствено, че с авторът имаме различнен поглед.
Може би той има причина да наруши правилата. [smile]

Автор: baba-peugeot   
Дата:   09-07-14 21:59

Ма какво кадриране,какви 5 лева-ще ви пусна щерка ми,па кадрирайте колкото искате.
Лесно е с възрастни модели-търпеливи,разумни,стоят мирно,чакат.
Аз пък обичам да снимам дечурлига.Дори когато съм правила предварителни уговорки с нея,че ще я снимам,обличам я,кипря я...пак не стои мирна.Шава,върти се,плези се,прави муцки разни,дърдори и след 5 минути е тотално отегчена и искам да си ходи да си играе.[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: stown   
Дата:   09-07-14 23:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: And   
Дата:   10-07-14 00:06

Според мен има само 2 отговора - харесва или не. И ако го преемаш, няма значение от така наречена "композиция".

Автор: stown   
Дата:   10-07-14 01:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: MarinY   
Дата:   10-07-14 04:21

Нещо много "политически коректни" отговорите.
Просто, определенията - правилна/неправилна, означават вкарване в някакви рамки или закони. (Което по принцип не е лошо за първите години на проби). Аз бих ги разделил на мислени и сбъркани. [smilie3]

Няколко пъти се обявява една легенда за: "научи правилата за да ги нарушаваш". Само, не се довършва, че от сто или хиляда знаещи, един-двама ги нарушават знаещо! Другите директно попадат в графата "сбъркани".
Проблемът е, че повечето но нас не са на нивото на Микеланджело [smilie3] , и трябва да си го признаем и приемем. При което е по-добре да спазваме "правилата", отколкото да попадаме в графата "сбъркани"!

Автор: vga   
Дата:   10-07-14 08:39

Правилна е. За повече идеи препоръчвам тази страница: https://www.facebook.com/SebastianLuczywoPhotospace

Дата:   10-07-14 10:51

@MarinY  — Аз много добре съм написал, че много от незнаещите им се случва да получат по-хубав кадър, защото снимат по много и произволно, както и гледат да си изберат по-красив или интересен модел (я гол, я облечен с нещо по-различно, я на някакъв по-различен фон… нещо, което да замаже положението).

Когато един любител показва своето портфолио, обикновено показва само успешните си кадри, независимо дали са станали случайно измежду 1000. Гледайки само успешните кадри не може да се разбере дали човекът е наясно с нещата или не. Обаче ако преценката му за "успешни кадри" не е добра, портфолиото ще издаде това и ще се види, че човекът не разбира много.

Затова има професионалисти и любители. Професионалистите често им се налага да снимат няколко минути и нямат възможност да снимат 100 кадъра, а само 10. Ако разчитат на "к'вото стане", те веднага излизат от бизнеса или трябва да си намерят търпеливи клиенти, на които да снимат 5 различни пози с по 200 кадъра всяка.

Затова един човек най-добре се изпитва в конкретна ситуация дали може да се справи. И това изпитване го прави най-добре пазарът. Ако човекът го е страх да се изложи пред пазара, е дори добре. Но има такива, които смятат, че няма да се изложат и тръгват със затворени очи и пазарът ги отсява лесно лесно (като тук не говоря за снимане в свободното време, а изцяло работа като фотограф).

Та, правилната композиция може да бъде изпълнена случайно или с разбиране. Ако композицията не е класически правилна, но компенсира с други елементи на кадъра, тогава резултатът може да бъде също интересен. И отново второто може да бъде направено от човек с разбиране и такъв, който е получил случайно този резултат.

Сама птичка пролет не прави, както и сами случайни кадри на неразбиращ човек, добър фотограф не правят.

Автор: sherbit   
Дата:   10-07-14 15:27

tzl е от професионалистите, видях му снимките [beer]

Дата:   10-07-14 15:38

Има много хора, които правят добри снимки, но tzl има и здрав разум.

Дата:   10-07-14 15:43

Аз лично имам против подобни изказвания, защото темата не е "похвала пред строя", а е конкретно питане на автора. Да, човек се радва като го похвалят, обаче целта е тук да се отговори на автора на темата доколкото е адекватно. Останалото може да си го кажем в лични разговори.

Ако беше сред отговор към автора на темата, някак по-бива. Но така самостоятелно не е за тази тема.

По същия начин са изказвания за това кой колко лошо снимал, когато не е по темата.

Публикацията е редактирана (10-07-14 15:47)

Дата:   10-07-14 15:54

Не съм искал да те хваля. Мисълта ми беше, че дори и да не знаеш от коя страна се държи фотоапарата написаното от теб пак щеше да си е вярно и в тая връзка няма значение дали си професионалист или не си.

Публикацията е редактирана (10-07-14 15:55)

Автор: MarinY   
Дата:   10-07-14 16:13

За да е по темата: без да се хващаме за подробности, кадрите са направени от човек, който е надскочил сериозно, нивото на масовите снимки от социалните мрежи.
Преодолял е най-силният страх на повечето снимащи - да режат "излишното".

Автор: ixus   
Дата:   10-07-14 21:34

Авторът според мен ,даже е надскочил и средното ниво във Форума . И надявам се има още да расте.

Автор: jivkojj   
Дата:   11-07-14 13:33

Не съм от профитата, за да се намеся с компетентно мнение, но сега след разглеждане на снимките в темата ми направи впечатление, че изключително много наподобяват от ауто-кроп функцията на апарата ми. Значи там е достатъчно да има човек в кадъра и апарата прави 2-ра снимка с кроп по негово усмотрение. При някои кадрирания там се забелязват тея "смели" рязания - глави през челото, ръце по дължина и т.н. [smilie10]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »