Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изготвяне на дизайн на фотокнига във Photoshop
Автор: slavena77   
Дата:   07-07-14 08:36

Здравейте!

Искам да си направя собствен дизайн на фотокнига и след това да я дам за отпечатване и реших дизайна да го подготвя във Фотошоп, но не ми е много ясно как точно става. Става въпрос за фотокнига 300/300 мм.

Предполагам, че някои от вас подготвят редовно дизайни на фотокниги във Фотошоп и според мен ( напълно е възможно да бъркам) са си направили някакви готови файлове, където после само сменят снимките.

Молбата ми е ако има някой такива примерни файлове или има някъде в нета, да ми прати, за да видя точно как става, а пък веднъж видяла, мисля, че ще се справя по-нататък.

Предварително много благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Изготвяне на дизайн на фотокнига във Photoshop
Автор: e-design   
Дата:   07-07-14 10:19

Зависи къде ще я печаташ ? Повечето "печатници" предоставят собствен софтуер или конкретни изисквания към файла. Виж примерно http://www.blurb.com/booksmart
. Печатал съм там и съм много доволен ;-)

Автор: nyamago   
Дата:   07-07-14 12:10

Ако е за 'книга' (албум) с опростен дизайн (напр. 1 снимка на страница без текст или с минимален) - става и на Фотошоп. Сама си си отговорила как става, със заместване на снимки в предварително приготвен шаблон за страница.

Ако е за книга с текст (напр. кратки историйки към снимките, или отделни страници текст за снимките или автора) и с повече от една снимка на страница, различни по формат и разположение - Фотошоп не е идеалния софтуер, има нарочни издателски продукти, които по-добре го правят (и е по-лесно за работещия).

'Печатниците' като Blurb с готовия си софтуер или онлайн шаблони предлагат предимно решения от по-опростения тип, където авторът няма много свобода да композира страниците и да играе с различни елементи. Отлични са за по-горния тип 'книги' и са добра алтернатива на Фотошоп за целта, със сигурност спестяват на автора труд. (Не знам как се сравняват по цена с PDF от Фотошоп даден на местна 'традиционна' печатница?)

За по-разиграните издания въпросните онлайн и готови решения не са така добри и пак в такива случаи най-доброто решение си остават специализираните издателски продукти - от по-сериозните като InDesign и Quark до по-достъпни като MS Publisher и дори ежедневни като Word (не се смейте - последният отлично се справя с правенето на книга от концепция до готов за печатница файл).
[shtrak]

Автор: Boncho_Marinov   
Дата:   07-07-14 14:05

FotoFusion това е програмата за фото книги.

http://site.lumapix.com/

Автор: valen_tin   
Дата:   07-07-14 15:44

Blurb от скоро дават пълна свобода с новия си софтуер: http://www.blurb.com/blurb-bookwright

Автор: asahi   
Дата:   07-07-14 15:55

Славена,

Няма как да ти се даде готов файл, защото той трябва да отговаря на конкретни и специфични за твоя случай размери, а от друга страна дизайнът е творчество и какво ще има в картинката решаваш ти. Другото е ползване на макети/шаблони, което не е дизайн. Затова:

1. Получи информация от мястото, където ще ти правят книгата какъв е обрязания и необрязания размер на книгата, съответно страницата плюс резолюцията, на която печатат.
2. След това си отвори нов файл във фотошоп с размери необрязания размер и резолюция каквато а ти казали. Цветното пространство, ако не сте го коментирали, е sRGB.
3. В така полученото поле си дръпни рулери и ги разположи по периферията така, че да очертават обрязания формат.
4. Пусни в така създаденото работно поле твоите снимки и ги оразмери и позиционирай. Внимавай да не нарушиш пропорциите. Това по принцип става по-лесно на отделен файл, но трябва да си наясно в числа какво точно искаш, а в началото няма да си наясно с това.
5. Пускай фоновете до необрязания размер, а снимките, надписите и другите дизайнерски елементи по-навътре от рулерите, показващи обрязването.

Скоро ще разбереш, че Фотошоп не е програмата, но опитай.

Автор: tzl   
Дата:   07-07-14 20:32

На младини правих 4-5 фотокниги изцяло във фотошоп, тъй като софтуерчето на фирмата, където ги отпечатах позволяваше т.нар. "празен шаблон", където аз слагах директно цяла картинка, която беше всъщност колаж със снимките. Колаж е силно казано, тъй като аз предпочитам да има или 1 снимка или 2-3 най-много, но зависи какво е избрал клиентът или какви са предпочитанията на този, който прави дизайна.

Та ако това е възможно с печатницата, където ще се отпечатват, може да процедираш така.

Публикацията е редактирана (07-07-14 20:32)

Автор: Odin   
Дата:   08-07-14 11:13

Браво на asahi. Точно, кратко и ясно.

Автор: RAD_ATAN   
Дата:   08-07-14 15:25

Офсетов или дигитален печат ще да е. Ще имаш до някаде проблем ако ще печаташ на офсет (CMYK), над 90% от печатниците неработят с профили, голям ужас е, всичко се прави пет за четери. Работя в пловдивска печатница и е направо сташна работа. Но това да не те стряска. Проблемния цвят е синия и зеления имай го в предвид. Едно се носи от клиент, който е правил дизайна на некалибриран монитор, друго е като го отворим ние, трето е като го напечатаме.

Автор: langel   
Дата:   08-07-14 17:09

Славена, писала си, че искаш да направиш "собствен дизайн".
Това означава продуктът ти да се отличава с личния ти авторски стил.
Това първо. Второ - всяка фотокнига, всяка страница и разгъв изискват собствено, специфично дизайнерско решение.

Работата със шаблони не е собствен дизайн, а ширпотреба, конфекция.

Съответно трябва да решиш към кое от двете да се насочиш.
За собствен дизайн фотошопът е най-удачен.
За шаблонна работа - индизайн, или специализиран софт.

Автор: compur   
Дата:   08-07-14 21:24

"За шаблонна работа - индизайн..." - това означава ли, че на индизайн немогат да се правят собствени творчески изработки? [smilie3]

Автор: imitev   
Дата:   08-07-14 21:32

То може и в Microsoft Word да си направиш нещата, стига да знаеш как...

Rad_atan от това че при вас "синия и зеления" цветове са проблемни (WTF) не следва автоматично, че цяла България не работи правилно...

Затова и 90% от клиентелата печата в останалите 10% от печатниците [cool]

Автор: nyamago   
Дата:   08-07-14 22:04

И аз щях да коментирам, че има и читави печатници, и не толкова...

Но да приемем, че печатницата е решен проблем, тук въпросът е за дизайн твърдо не смятам, че ИнДизайн е само (нито дори - главно) за шаблонна работа. Не само позволява, но отлично въоръжава и вдъхновява за много творческа работа. Който го иска.

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »