Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Samyang 85mm f1.4 или Canon ef 85mm f1.8
Автор: R.Kaymakanov   
Дата:   05-07-14 20:06

Здравейте.Предстой ми закупуването на портретен обектив с дължина 85мм.Та искам да попитам кой от двата да избера,струва ли си да взема Samyang-a който обаче е с ръчен фокус което мен не ме притеснява толко отколкото това,че нямам наблюдения върху него и не знам как се справя с портретните.

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Samyang 85mm f1.4 или Canon ef 85mm f1.8
Автор: marves   
Дата:   05-07-14 20:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: axlastro   
Дата:   05-07-14 20:44

Аз съм пробвал самянг-а веднъж и се ужасиг от изключително тежкият фокусен ринг - не знам дали омеква и дали зависи от бройката, но този който пробвах в Синтезиса трябваше да го въртя с френски ключ. Ако се надяваш на точност при фокусиране през визьор-а на 1.4 - едва ли... На мен 85 1.8 от 2.8 на горе много ми харесва, а на 4 е наистина брутално остър.

Дата:   05-07-14 20:47

Благодаря за бързите мнения сега се замислих да взема канона то аз от началото исках него,но днес случайно видях този samyang и затова реших да попитам.А иначе в момента canon-a e на доста изгодна цена във фото павилиона. :)

Автор: Делян   
Дата:   05-07-14 21:35

Ползвал съм активно и двата.

Канона е по-добър като острота, флеър контрол, контраст... като цяло във всяко отнощение, но Самянга е по-светъл :)

85/1.4 е много боке, даже и с кроп сензор можеш да отцепиш от фона човек в цял ръст.

На повече от 2.8 не съм снимал с тях никога.

Фокус ринга на самянга си е ОК, а фокусирането си е до човек.

Дата:   05-07-14 21:49

Ще ползвам един от двата обектива на 5D

Дата:   05-07-14 21:49

Имам един Пентакон, на който фокусния ринг е перфектен - явно този самянг в магазина е бил калпав, може и да е до лични предпочитания. Нека да иде и да пробва.

Автор: simbon4o   
Дата:   05-07-14 22:02

Фокус ринга омеква после, но малко. Твърд е понеже е с малък ход като за МФ стъкло и така се държи прецизноста на по-добро ниво(не можеш рязко да изместиш фокуса без да искаш). За мен самянга контролира аберации и фринджове по-добре от канона и не само 85 1.8 а и от 85 1.2 и още една купчина 85 1.4 на други марки.
Силната му страна е дефокуса, но там е и слабата - много мек дефокус, при неконтрастен фон буквално няма рисунък, което за някой може да е минус.

мои снимки със самянга

По-новите видео самянги ги дават много по-остри. Оптиката е пипната при тях.

Дата:   05-07-14 23:10

Много са добри снимките.

Дата:   05-07-14 23:14

Ръчния фокус на мен не ми пречи.Нямам проблеми с него.Тези дни мисля да отида до фотопавилиона или друг магазин да тествам и двата и вече от там ще се реши какво да се прави :)

Автор: victory13   
Дата:   05-07-14 23:25

ринга омеква малко с времето... като съвсем нов и мен ме притесни с твърдостта си...
хубав е самянга, а и надали някой ще го затвори повече от ф/4...[shtrak]

Автор: Nikel   
Дата:   06-07-14 01:10

Ако нямаш камера с лайв вю и значително увеличение не разчитай на точност при ръчния фокус, особено на отворена диафрагма... Разните там преходници с потвърждение на фокуса не са особено ефективни. Пийкинга при Сони е доста по-добре, но най-точно (и бавно) е лайв вю-то [smilie3]
Canon 85/1,8 е всъщност един доста остър обектив още на 1,8 ако бъде фокусиран точно. Проблема всъщност не е остротата на обектива, а точността на автофокусната система при по-ниския клас Канони. Сложи този обектив на едно 6Д или 5Д Мк3 и ще видиш разликата на отворените диафрагми.

Публикацията е редактирана (06-07-14 01:32)

Автор: allyx   
Дата:   06-07-14 02:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: simbon4o   
Дата:   06-07-14 09:14

Аз нямах проблем с корейското на визьор да фокусирам особено със К30 и фабричния увеличител на визьора. Но за целта - прецизен визьор е нужен, а повечето производители не ги правят супер точни особено на евтините камери понеже ще се снима с китаци... първата ми бройка К30 имаше изместен матов екран или огледало - резултата беше тотална невъзможност за фокус с всякакъв ръчен обектив по визьор. След като го смених нещата си дойдоха на мястото. Хубавото при пентакс беше, че блендата е скачаща и си снима като хората на всички режими. На канона е ръчен и за ползване на 2.0 или 2.8 ще трябва да се фокусира на тях или след фокусиране да се затваря, което усложнява задачата.

Чипа може само да добавя екзиф или да подобри меренето евентуално, но ... реално потвърждението разчита на аф системата и това го прави неточно като нея.

На канона може да се слага меджик лантерн, който добавя пиикинг. Визьора, ако е хубав пак ще е възможен фокуса.

Там където самянга е по-силен е отделянето на обекта от фона. Канона на 1.8 не може да се сравнява със самянга при отделянето на по-голям обект от фона, особено на кропка. Особено в трудни ситуации с контрастен и детален фон.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   06-07-14 10:32

Пак дрън-дрън от хора дето едва ли са хващали Canon 85/1.8[smilie8]

Ето ви 2 профила на наши съфорумци на които до 90% от кадрите са правени с кофти отделящия от фона и с гадно боке 85/1.8 :

https://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=121597

https://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=34216

А, иначе според троловете , даже и дъно от буркан за компот е по-добър от , който и да е канонски обектив. [smilie18]

Дата:   06-07-14 12:10

Ами аз не само съм го държал, но и съм го имал , даже пак мисля да си го купя, но нов от магазина. Все пак имай предвид, че и двамата автори, които си посочил снимат с ФФ, а поведението на този обектив на кропка е малко по-различно, ако си снимал ще ме разбереш. Не че е лош, но има някои специфични особености. Все пак моят избор в случая ще е 85 1.8, защото нямам пари за Сигма 85 1.4.

Автора обаче май снима с 5Д, да не се чуди и да взима канона, предвид цената.

Публикацията е редактирана (06-07-14 12:12)

Дата:   06-07-14 12:12

Аз ще ползвам един от двата обектива на 5D и евентуално след някои друг месец на 6D и затова се чудя кои от двата да е.

Дата:   06-07-14 12:13

Не се чуди, вземи си 85 1.8 под наем, 10 лв. На ден е.

Автор: dimitar3   
Дата:   06-07-14 23:11

Имам никонската версията на Samyang-a която комуникира с тялото и има потвръждение на фокуса и с времето като свикнах с обектива имам 10% брак г/д, дори с автофокусния 50мм 1.8 имам толкова и повече. 2 такива съм пипал и 2та фокусния ринг е идеален, нормално е да се мести малко по-бавно все пак това е ръчно фокусен обектив, за да се фокусира точно трябва да е така. Гледал съм доста ревю-та и Samyang-a отнася като картина доста по-скъпи от него обективи, ако не ти е проблем ръчния фокус е иделен. А в крайна сметка поръчай един от двата, ако не ти хареса може да го върнеш до 7 дни, не знам дали даже не промениха закона на 14. Ако те питат за причина кажи просто ЗЗП ми позволява[smile](става дума за поръчка от онлайн магазин)

Публикацията е редактирана (06-07-14 23:13)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »