Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Преходник М39 към Канон ЕФ
Автор: stingray   
Дата:   28-06-14 18:50

Искам да си купя такъв преходник със потвърждение на фокус. Дайте предложения от Ибей или от тук, защото нещо се омотах и не знма кой да поръчвам. Понасям и спам и хейт даже. Ще го ползвам на Гелиос 40 с Канон 5Д.

Отговори на това съобщение
 Re: Преходник М39 към Канон ЕФ
Автор: pstoev   
Дата:   28-06-14 19:04

няма да имаш безкрайност, фокуса ще е горе долу от 30см до 2м
ще стане макро обектив..

Дата:   28-06-14 19:11

А вариант да си е всичко наред има ли, защото на обектива ми мисля че има навит някакъв преходник от м39 към м42, а аз досега съм го ползвал с нормален м42 към ЕОС преходник. Просто ми се щеше да намаля преходниците и да си взема един с глухарче...

Автор: pstoev   
Дата:   28-06-14 19:21

няма начин, когато фокалната равнина на обектива(28.8mm) е по-малка от тази на тялото(44mm), винаги се губи функционалност. Ще стане с варианта на обектива на м42-45,4мм
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Автор: sidthesloth   
Дата:   28-06-14 19:47

stingray,

Може да пропуснете спокойно написаното от pstoev, защото голяма част от него не е вярно.
Хелиос 40 (или 40-2) 85мм/1,5 с резба М39 е произвеждан за Зенит 3/ 3М. Произвеждан е и във версия за байонет - за телеметричен Contax/ Киев. Да, захващането на обектива към тялото е с резба М39, но работната отсечка на системата е съвсем различна от телеметричните камери, използващи М39 резба - Leica, ФЕД, Зорки и т.н...
Работната отсечка на системата Зенит 3/ 3М е не 28.8мм, а точно 45.2мм. Системите с М42 имат работна отсечка 45.5мм (или 45.46, според други източници) и е съвсем логично обектив Хелиос 40 да може да се ползва с тънък преходен пръстен на М42.
Другото са само технически подробности. Затова не се колебайте, ами потърсете Слав или друг майстор на преходници.

П.П. По-горе съм объркал номера на обектива - не е 44/44-2. Да се чете Хелиос 40/40-2.

Публикацията е редактирана (29-06-14 14:43)

Автор: randreev   
Дата:   28-06-14 20:19

Просто обектива не е м39 -човека казва, че снимам с него. Вземи си м42 с чип и толкоз.
Само от любопитство:
Настоящия преходник, който ти определяш, като м39-м42, колко милиметра е дълбок? И обектива черен или сребрист?

Дата:   28-06-14 21:21

Обектива е сребрист и е ГЕЛИОС 40 85/1.5 / да не стават грешки/- явно е че не е оригинално м42 и предположих че има навита нещо като гайка/съжалявам за израза/ която е с по-малък вътрешен диаметър. Аз съм си го ползвал на Практика МТЛ5Б така както е, на Канон ЕОС 30, на Канон 5Д, но просто си мислех дали ще има разлика ако навия директно такъв преходник за да не е с два, а с един. Глухарче също съм ползвал но някъде съм изгубил съответния преходник. Ще купувам нов само заради него и питането ми беше за това - какъв точно да е преходника който да взема?

sidthesloth благодаря за изчерпателния отговор, ще изчакам още някой да изкаже мнение и ще поръчам от ибей нещо. Ако някой има препоръка с линк изобщо няма да се разсърдя :)

Публикацията е редактирана (28-06-14 21:54)

Дата:   28-06-14 22:17

а за това какво ще кажете ? http://www.shop.zenit-foto.ru/ob-ektivy/gelios-40-2c-detail цената в момента по курса е 544лв
естествено ако намеря кой да ми го донесе оттам, което не е невъзможно.

Автор: realnoncho   
Дата:   28-06-14 23:11

Ще кажа, че за тези пари има Самянг 85 1.4 / Канон 85 1.8 [smilie8]

Автор: marves   
Дата:   28-06-14 23:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: b0bb0   
Дата:   29-06-14 00:27

Преди време имах сребърен Мир-1 на оригинална резба М39 с тънка гривна-преходник към М42, с работна отсечка за Зенит. Преходникът представлява гривна с вътрешна резба М39 и външна М42. Дълбочината може да е колкото е висока резбата на обектив на М42 или малко по-малка. Такава гривна би могъл да направи всеки койо е пипал струг.

Дата:   29-06-14 13:57

Е точно такъв е настоящият ми преходник, затова си мислех дали няма да е по-добре да взема един който да е на м39 към ЕФ, за да избегна слагането на 2 преходника както съм в момента...

Дата:   29-06-14 14:41

stingray,

Не съм срещал досега заводски преходник с чип от М39 (с работна отсечка 45,2мм) към EOS байонет. По-горе обясних колко рядко срещани са хубавите обективи на М39 с такава работна отсечка. За няколкостотин бройки в света едва ли някой производител ще се трогне и ще произведе преходници. Затова и посъветвах да се свържете със Слав или с друг майстор, който може да ви изработи преходник. 99,9% съм сигурен, че няма да намерите фабричен/ заводски преходник.

Автор: slav61   
Дата:   29-06-14 15:33

http://www.rugift.com/search/node/M39%20Lens%20to%20Canon%20EOS
има и китайски, но са на късмет
някои трябва да се пообработят за да има безкрайност

Публикацията е редактирана (29-06-14 15:36)

Автор: realnoncho   
Дата:   29-06-14 18:14

Аз си взех един който изглежда като този който е пуснал Слав, обаче се оказа, че този Юпитер 50/2 който имам от Киев явно не е такъв М39 [smilie8]

Дата:   02-07-14 21:30

а сега де? аз гледах в ибей някакви по 10ина паунда, ще взема да рискувам...

Дата:   04-07-14 22:10

Както бях писал по-горе, купуването на преходник от ebay няма да реши проблема. Защото:
1. предлагат се преходници за М39 Leica - с 28,8 мм работна отсечка;
2. оригинално обективът Хелиос 40/ 40-2 не е за система с 28,8мм работна отсечка , а за такава с 45,2мм работна отсечка (сходна с М42)...

Е, няма нищо лошо в това човек да стане собственик на преходник от М39 към ... (каквото му е кеф). Друг въпрос е дали ще му върши работа БЕЗ НАМЕСАТА НА СЛАВ или НАСКО...
Това, последното, е за неразбралите принципните разлики в двете системи.

Автор: Nikel   
Дата:   05-07-14 00:38

Колегата sidthesloth е абсолютно прав, без намеса на стругар няма да стане. Един приятел има Гелиос-44 58/2 сребрист на М39. Обектива наистина нямаше фокус на безкрайност не само на Канон (с преходник м42-ЕОС), но и на Практика с оригинален М42 маунт. До колкото разбрах е отнел 0,3мм от ръба (на обектива) който опира в преходника/камерата като се завие обектива. Надписите на скалите са точно от горната страна където им е мястото, а преди са били на около 90 градуса (1/4 оборот) в дясно... Така обаче обектива влиза с 0,3мм по-навътре в камерата и има опастност огледалото на Каноня да издрънчи в задната леща... Това само на фул фрейм [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »