Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Помогнете в избора на безогледален фотоапарат и обектив, моля!
Автор: mirrorless   
Дата:   30-06-14 03:15

Здравейте,

От скоро съм в чужбина и има много интересни места за снимане, решил съм да се сдобия с приличен фотоапарат и да започна да запечатвам спомените от посетените места. Преди време имах DSLR - Nikon D80 и обектив 18-70, но не ми беше удобен при пътувания и дълги разходки въобще. Сега искам да взема нещо от така популярните безогледални фотоапарати, а примерите тук са ми повече от достатъчни да смятам, че точно от това имам нужда.
Изключително ми допаднаха като цяло изображенията от Olympus E-M5, но за съжаление не ми е по джоба и може би след време това ще е моя апарат, но на този етап си остава мечта, дори и втора употреба.
За това започнах да гледам някой по-стари модели на безогледални фотоапарати, като Sony Nex 5. Тук е момента да попитам каква е разликата между различните версии на тази серия 5, запелязах че има няколко, като 5T, 5N, 5R... и кой е за предпочитане?
След това какъв обектив ще ми трябва? Ще снимам основно пейзаж и градски пейзаж + стрийт. От време на време само някой портрет ще правя и това е. Разбрах, че могат да се ползват и други по-стари обективи, които са евтини, но не знам за какви точно да гледам в ebay и какъв преходник ще ми е нужен? Също така ще имам ли авто фокус с тези обективи и преходник?
Нещо друго ако се сетите или искате да ми препоръчате някоя друга марка или комбинация за целите ми - моля не се колебайте да пишете в темата!
Благодаря предварително, дайте по-изчерпателни отговори на конкретните ми въпроси, моля!

Отговори на това съобщение
 Re: Помогнете в избора на безогледален фотоапарат и обектив, моля!
Автор: serjy   
Дата:   30-06-14 08:14

ако ти е допаднала картинката на Olympus E-M5, можеш да погледнеш към този олимпус
Olympus E-PL5 практически е същата картинка. иначе най-доброто в момента от олимпус като картинка според мен е
Olympus E-M10
все пак е добре да кажеш колко парички си склонен да похарчиш за фототехника?

Автор: fraction   
Дата:   30-06-14 09:01

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   30-06-14 09:07

Е-М10 има визьор и светкавица и всичко необходимо. [shtrak]

Дата:   30-06-14 09:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: jivkojj   
Дата:   30-06-14 10:12

Ако е за екскурзии и искаш да минеш тъкно, обърни внимание и на Nikon 1 сериите.

Автор: marves   
Дата:   30-06-14 11:15

Дата:   30-06-14 11:30

Nikon не бих погледнал дори заради качеството на изображение, което (не) предлага.

Хм, аз имам Nikon J1 и Sony A6000. Уверен съм, че ако ти покажа туристическа снимка от единия или другия апарат, няма да разбереш кой кой е, освен ако не гледаш на 100%. Отделно, че никончето има далеч по-светъл и ясен дисплей от сони-то, което навън е предимство.

ПС: А6000 има конструктивен дефект с визьора си и практически на 2 пъти ме остави без батерия точно на екскурзия. Аз лично повече не го ползвам за това, нося си никончето. Т.е. не го препоръчвам като туристически апарат.

Дата:   30-06-14 12:12

Автор: kvakioh   
Дата:   30-06-14 12:23

Nikon безогледалки само в краен случай или когато се иска водоустойчивост.
За безогледални Панасоник- само топ моделите.
Сони- А6000, 5000, само както вече казаха за батериите си трябват резервни. Имат достатъчно хубави твърди обективи за целта- 20, 24, 35, 50мм, които не са толкова скъпи. Комбинацията е до решение и средства.
Олимпус- не мога да определя точно кой модел е най-подходящ, но са изненадващо добри. С 2-3 обектива са чудесна комбинация. Цвят, стабилизация на изображението, добри резултати.

Дата:   30-06-14 12:34

На А6000 и резервна батерия няма да те спаси. Просто тъпанарите от сони са го направили, ако има нещо пред визьора, апарата не заспива и ако е на врата и не се светнеш, за 1-2 часа батерията я няма. Тая "екстра" работи винаги, дори само на дисплей да е.
В случая помага единствено гасене от on/off копчето или да чакаш внимателно да "заспи". А А6000 е МНОГО БАВНО палещ апарат.

А не знам защо толкова масово тука се плашите от това никонче. Апарата е много пъргав, като фокус и изобщо, за вадене снимки на хартия или гледане на ТВ/екран е супер. За мазачка вярно не става, също и ръчни настройки, но за туристически определено е за предпочитане пред сони-то.

Дата:   30-06-14 12:37

от олимпус са за предпочитане моделите с 16мп. сензор. има варианти доста, просто човен е най добре да си ги пробва и да прецени сам [beer]

Автор: mihajlov2   
Дата:   30-06-14 12:53

Стар трик за бързо заспиване и икономия батерията на НЕКС-ове и наследниците им е просто да натиснеш копчето за преглед на изображението. И ако си настроил кратко време за преглед, апаратчето си заспива след това.

Автор: nevermess   
Дата:   30-06-14 15:54

Oly E-PM2 или E-PL5.

Автор: Don_Diego   
Дата:   30-06-14 16:18

Не стана ясно с какъв бюджет разполагаш?

Щото и при безогледалките им от-до. Фуджитата дават цветове и детайл, но обективите струват баща си и майка си.

Олитата има многообразие на тела и обективи, дават прекрасни цветове в джпег и там също зависи какво може да си позволиш- има системи до 1500 лв които ще ти свършат прекрасна работа на екскурзия (виж kirilius)

Сонитата дават опция за евтини тела- особено втора употреба, ведно с китови обективи. Наскоро павилиона, синтезиса и сони стора направиха сериозна отстъпка на основните SEL обективи, така че, ако вземеш старо тяло за 1500 лв ще имаш сериозен избор...

За самсунги, панасоници, никони и канони при безогледалките нямам мнение, не съм ги гледал като опция когато съм си купувал сонито...

Автор: mirrorless   
Дата:   30-06-14 20:17

Здравейте, отново и благодаря за изчерпателните мнения до момента! [smilie24]
Питате ме за бюджета, но ми е трудно да отговоря - поради няколко фактора - тъкмо пристигнах в "чуждата държава" (от месец съм тук) и още не изкарвам пари...а усещам, че изпускам много страхотни моменти и кадри и за това се опитвам да взема най-подходящото и разумно решение, т.е. оптимално такова за възможно най-малко или поне не много пари. Другия фактор е, че сигурно ще пазарувам от местния ebay, дори вече си мисля за употребявана техника - този вариант не ме притеснява ни най-малко. Като обективи няма да събирам колекция - най-вероятно ще взема някой китов обектив в началото за всекидневните ми нужди и след време най-много да добавя някой ръчнофокусен или някой по-хубав за портрети. То друго и няма да снимам, така, че това ще ми е достатъчно. Търся оптималния вариант за не много пари, който да ми свърши работа.
Aко все пак трябва да назова някаква конкретна стойност - то в БГ левове трябва да е до 1000лв и под тази сума. Много ми допадна и мнението за това, че Fuji X-A1 е хубава машина и има най-добрия китак (16-50mm). Това може да наклони везните, тъй като не възнамерявам да сменям сега закупения обектив с някой друг скоро време. Както казах много ми харесват кадрите от Olympus-a и сега се замислям за по-евтиния вариант, който ми предложихте - Olympus E-PL5, тъй като по всичко личи, че няма да мога да си позволя фаворита ми до момента Olympus E-M5... [smilie2]
Мислех, че за NEX-oвете ще получа повече информация и подкрепа, но явно има причина да не е така.

Автор: uglyipl   
Дата:   30-06-14 20:19

Разлика огромна в картинката на E-PL5 и E-M5 няма да видиш. И двата ползват идентични сензори и процесори за обработка. Е-М5 е по-удобен за работа и има ел. визьор. E-PL5 плюс двойния кит в момента в БГ е 949 лева, не знам дали можеш да го намериш за толкова, където се намираш в момента... но според мен е добра опция. Ако добавиш и един 45/1.8 и мисля, ще си се уредил с техника, която се побира в една не много голяма чантичка и ще покрива почти всичките ти нужди. Е-М10 също е добра опция, но е малко по-скъм все още...но пък има по-нов процесор и някой екстри свързани с това, като пийкинг (потвърждение на фокуса) например, което ще ти е от голяма полза, ако решиш да ползваш ръчно фокусни обективи в последствие.[cool]

Та така, още един глас за Оли :)

Публикацията е редактирана (30-06-14 20:34)

Автор: mihajlov2   
Дата:   30-06-14 20:42

В този форум има изградено трайно отрицателно отношение към НЕКС-овете и изобщо към всичко, което е произведено от Сони. Това отношение се поддържа от няколко души, които подлагат на зъл присмех, подигравки и гаври всеки, който посмее дори да спомене мимоходом омразната четирибуквена фирма[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Поради тази причина доста хора може и да не смеят да пишат за НЕКС-овете...
На мен изобщо не ми дреме, аз снимам и със Сони - НЕКС-5 и НЕКС-7, RX-100 и А77, и със Олимпус, и с Панасоник, и с Фуджи, и с Никон...[smilie18]
Та Сонитата са много добри, каквото и да ти разправят. Имат и хубави обективи, но китовите обективи издишат, сравнени с този на Фуджи - 18-55/2.8-4, както и с някои от китовните обективи за микро 4/3 - конкретно най-вече Панасоник Лумикс 14-45

Публикацията е редактирана (30-06-14 20:51)

Автор: marves   
Дата:   30-06-14 21:03

Автор: Don_Diego   
Дата:   30-06-14 21:05

Е, от мен също глас за сони- просто е въпрос на свикване. Много хора минаващи от ДСЛР на безогледалка се мъчат с менюто... но ако не правиш такъв преход, всичко е ок и се свиква. За матрицата на сони- чудна. Аз си снимам с 5n...

и следващата ми безогледалка ще е сони... [smilie24]

Автор: hotsnail   
Дата:   30-06-14 21:51

A6000

що се занимаваш с глупости - Олимпус, Панасоник, Никон....те ако можеха да правят безогледални някой щеше и да им ги купува. Зарежи !

Купи си нормален безогледален апарат!

Излишно е дори да изброявам хилядите предимства на А6000 спрямо всеки друг модел до 1500 лева. Листа е сигурно над 2 страници!

Поздрав и зарежи местните заблудени троли.

ПП Само да спом3ена Сони дъуржат над 50% от пазара на безогледални глобално! всички други 10-тина марки си делят по 5-6% всяка с изключение на Олимпус дето сигурно имат 20-тина....един вид има заблудени хорица, дето купуват боклуци. По разлини причини. Олимпус например правиха преди много години хубави обективи и някои се надяват, че това е продължило. Много хора снимат с Никон и си представят че и безогледланите им стават не ясно защо, същото и с Канон. За Панасоник има логично обяснение- видеото им е хубаво и толкова! Всъшност последния Панасоник е хубав, наистина хубав но струва колкто 3 А6000-та....сам си реши. Има и скъпи олимпуси дето стават за по 2500 лева - апарата без обектив! Тука да споменем 9и бисери като Пентакс дето май вече са ситория, Сигма дето е направена за техно-онанисти и т.н. и т.н. неуспешни марки

Публикацията е редактирана (30-06-14 21:56)

Автор: SoftImage   
Дата:   30-06-14 21:55

>>mirrorless: Както казах много ми харесват кадрите от Olympus-a и сега се замислям за по-евтиния вариант, който ми предложихте - Olympus E-PL5, тъй като по всичко личи, че няма да мога да си позволя фаворита ми до момента Olympus E-M5.

Olympus E-PL5 е отлично решение ако не се нуждаш от EVF. Ако ти трябва визьор - Е-М10. Според мен Е-М10 е отлично съотношение цена/качество и възможности. Ако трябва да избирам между Е-М5 и Е-М10 последния е по-добро решение, ако не е ключова водо/прахо защитата.
Ако се спреш на Е-Пл5 вземи двойния кит. Ако се избереш Oly камера не забравяй, че сега за 17мм 1.8 и 45мм 1.8 са с 200 лв. отстъпка.
Каквото и да решиш успех с покупката!
[smilie24] [shtrak]

Автор: hotsnail   
Дата:   30-06-14 21:58

М10 е най-добрия голям компромис т.е. как да си купя боклук и малко да се пре-е..а.

Виж А6000 и сам си реши струва ли си да ставаш спонсор на японска шайка мошеници от класата на родните ни политици. Справка прочети за историята на Олимпус и гафовете дето са прикривали до скоро.

Ето ти чети, все едно история от родната политика

5 милиарда $ са задигнали шефчетата им....

Публикацията е редактирана (30-06-14 22:10)

Автор: SoftImage   
Дата:   30-06-14 22:14

Според мен на hotsnail са му отказали нещо(жена му [smilie3] ) и за това прелива от колегиалност и учтивост![smilie7]
Предимството на м43 са стъклата на Oly и Pana/Leica аналози като качество и свелосила, на които Сони и ZEISS(пардон пак Сони [smilie3] ) нямат. Кропнатата серия на Сони страдат от недомислена оптика иначе камерите са си ок. Това, че бързо се амортизират не е голяма беда.
[shtrak]

Автор: mihail_radkov   
Дата:   30-06-14 22:25

hotsnail

Излишно е дори да изброявам хилядите предимства на А6000 спрямо всеки друг модел до 1500 лева. Листа е сигурно над 2 страници!

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

За 1500лв можеш да си купиш Fuji X-E1 + 18-55 + 50-230. Ще може ли да видим поне първата страница? [smilie21]

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »