Автор: nyamago
Дата: 21-06-14 14:33
Тези филтри се ползват за два вида защита: от утравиолетовия спектър (защита на филма, респ. сензора) и от механични повреди на челната леща на обектива.
Първият вид защита (по предназначение) беше особено важен на лента, където УВ лъчите правеха доста пакости. Не съм търсил и чел за дигиталните сензори, но имам впечатление, че (ако изобщо имат проблем с УВ) там е от по-малко значение и защитата не е всекидневна необходимост. Някой по-осведомен може да каже кога е технически наложително с дигитален апарат да се пазиш от тези лъчи.
Вторият (за който филтрите не са направени, но се ползват от памтивека) разчита на много по-ниската цена на филтъра спрямо обектива. Ако те задуха пясъчна буря или забършеш някой остър предмет - да го отнесе филтъра, а не скъпото стъкло зад него. (Философията 'е*еш и фърляш'). Тук има един проблем:
- Ако пазиш само от механични повреди, има смисъл от по-евтин филтър, за да го сменяш без болка при най-малко увреждане.
- От дугра страна всяко стъкло пред обектива внася оптически промени и малко (някои филтри - много) влошава образа. За да не страда изображението, следва да се търси за защита най-качествен филтър - но те пък не са евтини Ако, пази Боже, надраскаме скъп филтър, не можем с лека ръка да го изхвърлим...
Всеки решава за себе си но очевидно е един труден компромис. Аз съм избрал да защищавам по такъв начин само в изключително опасни ситуации (които почти не ми се случват), а в останалото време (99.9%) си щракам с незащитен обектив. Сенниците прилично пазят от случаен контакт с железа и тръни, а в прашни ситуации държа капачката и ако я махна за бърза снимка, веднага продухвам с духалката преди пак да затворя. От 20+ години нямам увреден обектив (а съм пребивавал и в пясъчни пустини), а за УВ дефекти сигурно не ми е 'набито окото', ако някой ги открие в снимките ми - да ми обади*.
*Знам как влияе УВ спектъра на контраста и резкостта, както и на цветния баланс - но аз не снимам маняшко-прецизни пейзажи с ултра-скъпи обективи, за да има някакво значение. Понеже съм забелязал, че в този форум е много популярно планинарството - на големите височини сигурно има повече смисъл за повече яснота в далечните планове.
Публикацията е редактирана (21-06-14 14:35)
|
|