Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Качествено копиране и калибриране на монитор
Автор: Stoyan_5   
Дата:   21-06-14 09:53

Двете понятия са тясно свързани.

Наскоро бях неприятно изненадан от една лелка на Красно село в София, която носи снимки за копиране при ... няма да казвам кой засега.
Снимките орязани отгоре и от долу.
Прекадрирани както им дойде.
Цветовете наистина ужас.

Следващия път отивам в ателие, където лично копират снимки, да ми ги покажат на техен монитор и после при получаването да видя какви цветове са "докарали" и как са ги орязали.

Мониторите ми са калибрирани.
Като си избера ателие, където ще водя вече, ще си калибрирам монитора по тяхна снимка, ако е възможно.
Поне да зная какво ще получа в действителност.

Отговори на това съобщение
 Re: Качествено копиране и калибриране на монитор
Автор: sandart   
Дата:   21-06-14 10:08

Имах същия проблем на същото място /ако е това до трамвайната линия/ преди 1-2 години. Снимките бяха орязани по тяхно усмотрение, както им дойде...
...всеки да има едно наум!

Автор: stoyan_5   
Дата:   21-06-14 10:19

Същото място е.
Носят снимките в реномирано ателие на наш колега.

Гледам снимки на известни автори, публикувани тук.
На моя монитор са прекрасни.
По цветове са близки до тези, които аз "докарвам".
Сигурен съм, че ако ги закарам на фото, разликата ще бъде огромна.

Значи ли това, че и вашите монитори не са "калибрирани", както твърди лелката за моя?

Публикацията е редактирана (21-06-14 11:42)

Автор: asahi   
Дата:   21-06-14 10:22

"Като си избера ателие, където ще водя вече, ще си калибрирам монитора по тяхна снимка, ако е възможно.
Поне да зная какво ще получа в действителност."

Това твърдение е невярно.

Сигурен ли си, че мониторите ти са правилно калибрирани?
Сигурен ли си, че файловете ти са подготвени правилно за печат?

Дата:   21-06-14 10:32

Вече в нищо не съм сигурен.

Ще ги накарам да ми копират една моя снимка А4.
Ще я сложа до монитора и мисля да си го калибрирам ръчно.

п.с. Цитата в поста ти не е "твърдение" а "намерение", и като такова не може да бъде невярно, а възможно или невъзможно.

Публикацията е редактирана (21-06-14 14:26)

Дата:   21-06-14 12:57

Така не решаваш никой от проблемите. В профила ти на 1-ва и 2-ра страница не виждам снимка с верни цветове.

По-сигурно е:
1. Да си калибрираш монитора правилно.
2. Да си подготвиш файла правилно за печат.
3. С така подготвения материал да отидеш в студио, където печатат правилно, и да получиш очаквания резултат.

Дата:   21-06-14 14:24

Изказване, като това, че не виждаш в профила ми снимки с верни цветове, звучи несериозно.
Да е някой начинаещ бих го приел, ама ти си човек с претенции да разбира от фотография.

Снимките в моя профил не са с верни цветове умишлено, тъй като там е търсен арт ефект.
Освен това всеки, който обработва снимки има собствени предпочитания и вкус.
Нещата са съвсем субективни в това изкуство.
А от монитора и от фото-ателието очаквам да извадят точно тези цветова, които съм заложил.

Между другото погледнах и чужди снимки в ателието - всички както и моите биеха в червено.

Кажи коя от снимките в твоя профил да погледна, дето е с верни цветове!
Ще я ползвам за еталон.
Ще отида да я поръчам за копиране.
По нея ще си направя преценка за моите снимки.

Ще поръчам и тази тестова снимка.
Подозирам, че Ч/Б участъците ще са в червен оттенък.

http://www.footootjes.nl/Various/RealWorld_Colour_test_900x600.jpg

Публикацията е редактирана (21-06-14 14:55)

Автор: methood   
Дата:   21-06-14 19:59

не съм в БГ, но имам твоя проблем![smile]
имам желание да си изпринтя някоя снимка от време на време.
Пробвах в Rossman(магазин за битова химия като DM. Много червен оттенък. От тук помислих, че проблема по-скоро да е в мен и моята подготовка и обработка. Все пак пробвах и при DM. Оттам забелязах, че има разлика в цветовете на една и съща снимка и то голама.
Принта беше по-реалистичен /доближаващ се до това коета виждам на монитора/. Впечатление ми направи на гланцова хартия под лумиинисценто осветление или като цяло изкуствена светлина... се вижда въпросния червен оттенък на дневна естествена светлина не е толкова брутално червено.
и третия тест който направих беше. Фото хартия от магазина гланцирана на мастилено-струен принтер. печат директно от компа на който са обработвани... резултат: почти едни и съши цветове!

предполагам, че зависи от мн. фактори печата на снимка. Подготовка за определе тип принтер, хартия... калибриране на цветове и тн....
ще се радвам да науча повече от темата[smile]

поздрави!!! [beer]

Дата:   21-06-14 21:27

Стояне, имам чувството, че всичко ти е ясно и нямаш нужда от помощ, а от публика.

Успех!

За останалите: Този файл, отпечатан в sRGB, трябва да изглежда с неутрален фон и ясно различими градации на цветовете. Вътрешният кръг е с леко отклонение в синьо.

Подчертавам, че този файл не е предназначен за калибриране на принтери и монитори. Ако някой иска устройството му да "докара" цвета трябва да ползва съответния хардуер и софтуер, а не тестови картинки от нета.

Автор: angelovgros   
Дата:   21-06-14 21:36

Различните монитори, които ползвам, дават различна картина, но си вършат работата, която не е фотографска.
Очаквам колега професионалист /от към техниката/, да извършим калибровката.
Доколкото ми беше обяснено, се прави калибровка на системата - монитор-принтер-фотохартия.Всяка промяна на хартията, дава леки разлики-според мострите, които разгледах.Сега пробвам няколко вида хартия, за да си определя основната.

Автор: pif   
Дата:   21-06-14 21:39

Защо си мислите, че мониторите могат да изкарат всички цветове дето принтера може и защо си мислите, че принтера може да изкара всички цветове дето монитора може? Това са две коренно различни системи с различни възможности. Едната е адитивно смесване другото е субтрактивно. Фотомашините имат една гама, притерите друга, мониторите трета.
Фотомашините си линиеализират принта с точност под половин процент за всяка от стъпките.
Старите нурицу машини (3000 серията) имаха денситометър който автоматично калибрира монитора. Реузлтата беше плачевен. Същата машина имаше и ръчна калибровка. Първо те кара да настроиш брайтнеса и контраста по едни сиви, черни и бели квадрати и след това ти пуска 5 принта с които си калироваш ръчно монитора. Така този монитор е калибровън към хартията и знаеш какво ще изезе точно. Ако искаш да си калиброван към някаква абсолютна имагинерна скала - тогава ползваш методите на Асахи. Тогава си избираш дали да работиш в Адоб, сРГБ или каквото ти скимне. Тогава цветовете ти са верни само за показване на компютър. Когато искаш хартия - калибрираш по хартия. Било то с денситометър/спектрометър или ръчно. Пускаш еталонен принт, мериш Х на брой квадратчета, сваляш кривите на хартията и по тях си правиш калибровка на монитора. Линейна калибровка няма никакъв смисъл когато ще работиш за печат.

Дата:   21-06-14 21:41

"Доколкото ми беше обяснено, се прави калибровка на системата - монитор-принтер-фотохартия."

Това твърдение е невярно.
Мониторът се калибрира към стандартно цветно пространство.
Принтерът се калибрира към стандартно цветно пространство.
Системата за управление на цвета върши останалото.

Дата:   21-06-14 22:26

pif написа:

Същата
> машина имаше и ръчна калибровка.
> Първо те кара да настроиш
> брайтнеса и контраста по едни
> сиви, черни и бели квадрати и след
> това ти пуска 5 принта с които си
> калироваш ръчно монитора. Така
> този монитор е калибровън към
> хартията и знаеш какво ще изезе
> точно.

Ако искаш да си калиброван
> към някаква абсолютна имагинерна
> скала - тогава ползваш методите на
> Асахи. Тогава си избираш дали да
> работиш в Адоб, сРГБ или каквото ти
> скимне. Тогава цветовете ти са
> верни само за показване на
> компютър.

Когато искаш хартия -
> калибрираш по хартия. Било то с
> денситометър/спектрометър или
> ръчно. Пускаш еталонен принт,
> мериш Х на брой квадратчета,
> сваляш кривите на хартията и по
> тях си правиш калибровка на
> монитора.

Линейна калибровка няма
> никакъв смисъл когато ще работиш
> за печат.
--------------------------------------
Ами това е.
Благодаря!
При мен са калибрирани мониторите и резултата е лош.
Ще разбърникам единия лаптоп и ще го калибрирам по "хартията" на фотото.
Надявам се да се получи.

Благодаря и на Асахи за отделеното време!
Съжалявам ако съм те засегнал!
Ако идваш към София, моля, вземи си спайдъра!
Ще се погрижа да имам и разпечатка/и дотогава за да има "материал" за сравнение.

Дата:   22-06-14 00:41

"Автор: pif
Дата: 21-06-14 21:39

Защо си мислите, че мониторите могат да изкарат всички цветове дето принтера може и защо си мислите, че принтера може да изкара всички цветове дето монитора може? Това са две коренно различни системи с различни възможности. Едната е адитивно смесване другото е субтрактивно. Фотомашините имат една гама, принтерите друга, мониторите трета."

Поради тази причина във фотошопа има Proof colors (Ctrl+Y) - да видиш как ще изглежда картинката в цветното пространство на изходното устройство. Мониторите покриват цветното пространство на принтерите.

Линейна калибровка? Вероятно имаш предвид линеаризация. Нещата, които описваш, са от преди ерата на color management (че няма адекватна българска думичка). В тази ера се предполага, че се работи с основни цветове, които са еднакви за всички устройства, и се следи само тяхната плътност. Тогава има смисъл да се говори за гами на основните цветове. Не се отчита отклонението на цвета от смяна на медията. Така все още работят някои офсетови печатари. Ако не си сменят боите и хартиите и с повече надзор от клиентите нещата им се получават. Ако се разместят тези условия не се получават.

В съвременното управление на цвета при калибрирането има линеаризация плюс профилиране и основните цветове могат да не са точно същите. Напр. жълтото от единия принтер да не е както жълтото от другия или на една хартия да излиза по един начин, а на друга по друг.

В заключение: Целта на управлението на цвета е получаване на предвидими цветове. Нито повече, нито по-малко.

...

Стояне, не си ме засегнал. Опитвам се да бъда полезен на заинтересованите. Разбира се всеки може да си отстоява мнението, както и да изпада в заблуди. В София бях миналата седмица и който е заявил среща с мен съм го посетил. През следващата също съм в София, но с по-сгъстена програма.

Автор: Wik   
Дата:   22-06-14 00:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   22-06-14 16:14

Явно не е истина.

Дата:   23-06-14 10:08

В това филмче се показват обичайните начини за калибриране на монитор.
Най-интересната част е представянето на фрее програма за калибриране.
https://www.youtube.com/watch?v=oBYbvVEVMbc

От тук се тегли програмата
http://www.quickgamma.de/

Автор: n1x0n   
Дата:   23-06-14 15:14

Не си калибрирай монитора към снимка... от където и да било.

Първо, защото от този момент нататък ВСИЧКИТЕ ти обработени кадри ще се с някакво отместване в цветовете на ВСИЧКИ останали устройства, освен конкретният принтер.

Второ, защото утре в това твое "избрано" фото ще сменят консумативите и вече и там няма да ти се получават нещата. Като резултат - ще имаш един диск пълен с кадри, на които трябва да се им се оправят цветовете наново.

Автор: ecobo   
Дата:   23-06-14 19:15

Ползвайте SoftProof-а, няма по-добър начин да видите какво ще се получи на печат. Има обаче две подробности:
1. Монитора ви трябва да е калибиран (и да е читав, да покрива МИНИМУМ цялото sRGB пространство)
2. Трябва да имате профил на изходното устройство.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »