Автор: asahi
Дата: 22-06-14 00:41
"Автор: pif
Дата: 21-06-14 21:39
Защо си мислите, че мониторите могат да изкарат всички цветове дето принтера може и защо си мислите, че принтера може да изкара всички цветове дето монитора може? Това са две коренно различни системи с различни възможности. Едната е адитивно смесване другото е субтрактивно. Фотомашините имат една гама, принтерите друга, мониторите трета."
Поради тази причина във фотошопа има Proof colors (Ctrl+Y) - да видиш как ще изглежда картинката в цветното пространство на изходното устройство. Мониторите покриват цветното пространство на принтерите.
Линейна калибровка? Вероятно имаш предвид линеаризация. Нещата, които описваш, са от преди ерата на color management (че няма адекватна българска думичка). В тази ера се предполага, че се работи с основни цветове, които са еднакви за всички устройства, и се следи само тяхната плътност. Тогава има смисъл да се говори за гами на основните цветове. Не се отчита отклонението на цвета от смяна на медията. Така все още работят някои офсетови печатари. Ако не си сменят боите и хартиите и с повече надзор от клиентите нещата им се получават. Ако се разместят тези условия не се получават.
В съвременното управление на цвета при калибрирането има линеаризация плюс профилиране и основните цветове могат да не са точно същите. Напр. жълтото от единия принтер да не е както жълтото от другия или на една хартия да излиза по един начин, а на друга по друг.
В заключение: Целта на управлението на цвета е получаване на предвидими цветове. Нито повече, нито по-малко.
...
Стояне, не си ме засегнал. Опитвам се да бъда полезен на заинтересованите. Разбира се всеки може да си отстоява мнението, както и да изпада в заблуди. В София бях миналата седмица и който е заявил среща с мен съм го посетил. През следващата също съм в София, но с по-сгъстена програма.
|
|