Автор: nyamago
Дата: 19-06-14 14:00
Вярно е, че калибрацията като действие / операция се прави за максимален реализъм. Но калибриращата функция в конвертиращи програми от суров файл се използва 'творчески' от мнозина за постигане на определена визия, не обезателно реалистична (понякога дори - напротив). Познавам един-двама майстори, които постигат интересни ефекти само с плъзгачите в тая функция. Но има и такива, които създават (изхождайки от цветна карта, но после преднамерено отклонявайки се в процеса) специализирани профили за конкртни камери, с конкретен цветен ефект.
Към автора на темата: да, могат да се инсталират в стандартен RAW-конвертиращ софтуер. Всеки автор на такива профили дава указания как да стане. Не ми се търси източника, но имам инсталирани в Lightroom 10-тина допълнителни профила, доколкото помня от двама автори - единият ги даваше безплатно, другият ги продаваше за много дребни пари. За съжаление и да намеря линк, няма да са ти полезни, защото са за моя конкретен апарат (и тези автори се бяха специализирали в марката, която не е твоята ; ) Но и двамата даваха в Readme файл ясни инструкции как да се инсталират (лесно е, но трябва да знаеш пътеките из директориите за конкретната версия на главния софтуер).
Търси с Гугъл за твоя конкретен апарат (важно е да са точно за него, при мен за модел със само една буква разлика не работеха). Сигурно ще намериш - на слука!
|
|