Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно обективи
Автор: Stelcho2   
Дата:   06-06-14 03:03

Интересувам се защо обективите за фул фрейм не са добре за кропка и обратното.
Доста често съм срещал този казус.
Също така - аз като ползвам канон 60д - проблем ли ще е ако купя някой обектив за фул фрейм?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно обективи
Автор: Pavlov   
Дата:   06-06-14 07:55

"Обективите за фулфрейм не са добри за кропка" - няма такова нещо [smile] . Единствено трябва да съобразиш, че зрителният ъгъл е различен. Но ако снимаш само с кропка, това изобщо не го мисли.
"Обратното" - специално при Canon кропските обективи са по-издължени зад байонета. И ако сложиш такъв на фулфрейм, рискуваш да счупиш огледалото.
В профила ти пише 50 мм. Не знам точно кой модел е, но със сигурност е "за фулфрейм" [smile] , така че не се притеснявай.

Автор: quazimodo   
Дата:   06-06-14 09:09

Даже ще е по-добре, защото повечето дефекти на дадения обектив може да останат "извън кадър" [smilie21].

Автор: io_bs   
Дата:   06-06-14 12:21

Pavlov написа:
> Единствено трябва да съобразиш, че зрителният ъгъл е различен.

Еми, не е така. Дали ще снима с китака на 50 мм или с твърд 50 мм обектив за фулфрейм, все ще получи еднакъв зрителен ъгъл.

Автор: allyx   
Дата:   06-06-14 13:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: chrisnoch   
Дата:   06-06-14 13:26

Нещата не са толкова еднозначни, за съжаление.
Canon EF обективи се произвеждат от 1986 г. и за тези години байонетът на практика не е променян. EF-S е модификация, въведена през 2003 г., която е предназначена САМО за тела с кроп сензор - задният елемент на тези обективи е изнесен по-близо до сензора и стърчи зад байонета.

http://www.ixbt.com/digimage/canon/canon300d/vidobm.jpg

EF-S обективи не могат да се поставят на ФФ тела - там подвижното огледало е по-голямо и ще "катастрофира" в задния елемент на обектива.
В сравнение с модерните обективи, по-старите разработки обикновено се представят по-зле по следните критерии:
1. Просветление. Покритията на лещите непрекъснато се подобряват. По принцип по-новите обективи са с по-добро покритие.
2. Разделителна способност. Тя обикновено се измерва в LP/PH (Line Pairs per Piture Height). Височината на изображението е право пропорционална на изобразителния кръг на обектива. Ще рече, че ако един EF обектив има разрешителна способност от 3000 LP/PH, измерена с помощта на ФФ сензор, то за 1.6 кроп сензор тази стойност ще бъде 1875 LP/PH. Давам този пример, за да покажа, че данните за ФФ обективи могат да бъдат подвеждащи, ако по тях се избират обективи за тела с кроп сензори.
3. Оптимизация. Сензорите отразяват много повече светлина, отколкото филмовата лента. По-модерните обективи минимизират тези "вътрешни" отражения чрез специални покрития около байонета.

Няколко извода накратко:
- Старите EF обективи се представят по-зле от новите EF-S стъкла, когато се сравняват на тела с кроп сензор. Това важи и за някои по-нови EF обективи.
- Някои параметри на EF обективите (разделителна способност, хроматични аберации, и т.н.) са валидни за ФФ тела. Те трябва да се преизчислят за тела с кроп сензор.
- Телата с кроп сензор използват само по-централната част от изобразителния кръг на EF обективите (т.нар. "sweet spot"), но този "ефект" не трябва да се абсолютизира.

Още един важен фактор:
Оптичната стабилизация на EF обективите е изчислена за ФФ сензори. Тя не е толкова ефективна при тела с кроп сензори.

Автор: J0R0   
Дата:   06-06-14 16:54

защо обективите за фул фрейм не са добре за кропка

Не че не са добре. Казвал съм го и друг път - да си купиш обектив за ФФ и да го ползваш на кропка е същото като да си купиш тристаен апартамент и да му ползваш само двете стаи.
Плащаш за нещо което е по-голямо, по-тежко и по-скъпо, пък ползваш само част от него.
(Може би само при много дългите, над 200 мм е различно)

Дата:   06-06-14 16:59

JORO, тия дето имат пари само за боксониера, не мое ли да си купят 50 " плазмен телевизор???

Автор: kvakioh   
Дата:   06-06-14 21:23

Щом може да закачим обектив ЕФ за кое да е тяло, значи няма такова определение, че не стават за кроп.
1000000000000 пъти предпочитам 16-35/2.8 II, 24-70/2.8, 70-200/2.8 IS, пред които и да е кроп обективи в комбинация. На кроп тела да са ми тия обективи, предоволен винаги.
ЗА Никон е още по-лесно- 14-24+ 24-70+ 70-200/2.8 VR II и цял живот с тях...
Иначе, познавам десетки хора, които имат комбинацията 24-105/4 и не сменят изобщо обективи за кроп тела.
Има и варианти само твърди обективи, независимо от това дали са кроп или ФФ.
14мм, 24 или 35мм, 50 или 85мм, 135мм, 200мм.
Дефакто, по неписани статистики, повечето "работни" мм са между 20 и 70мм, в този диапазон са и повечето кадри на хората.
Аз лично съм виждал разлики в картинка и острота само при Сигми, Тамрони и Токини, при директно сравнение с кроп и ФФ тела.

Автор: Pavlov   
Дата:   06-06-14 21:31

Автор: io_bs
Дата: 06-06-14 12:21
"Еми, не е така. Дали ще снима с китака на 50 мм или с твърд 50 мм обектив за фулфрейм, все ще получи еднакъв зрителен ъгъл."

Нямах това предвид. А че с един и същ обектив, на кропка и на фулфрейм, ще имаме различен зрителен ъгъл.

J0R0, не съм съгласен с аналогията. Ако искам да си купя кола, която ще карам само аз, и нямам пари за едно- или двуместна? [smile] Пак ще си взема с 4 места, три от които няма да ползвам.
То по тая логика на Canon кропка не трябва да се ползват твърди обективи. Защото има само един твърд EF-S - 60/2.8 macro.

Автор: marves   
Дата:   06-06-14 22:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   06-06-14 22:33

------------------------------------------------------------------
Автор: marves
Дата: 06-06-14 22:20

Знаете ли, че...
EF фулфрейм обективите се представят по-лошо на APS-C кроп сензор откъм рязкост... и не само
------------------------------------------------------------------

И що тогава сички напинят за Л-ки [smilie11].

Автор: marves   
Дата:   06-06-14 22:52

Автор: allyx   
Дата:   06-06-14 23:19

Автор: J0R0   
Дата:   06-06-14 23:26

Точно пък за широката оптика е най-абсурдно да си купиш обектив за фул фрейм и да го туриш на кропка.
С какво примерно EF 17-40/4 е по-добре на кроп сензор от EF-S 17-85 IS?
Я да сравним:
Ъгъл - същия (еквивалент на 28мм). Светлосила в широкия край и до 40мм - същата. Рязкост - същата. Бързина на мотора - същата.
Предимства - по-здрав корпус.
Недостатъци - 3 пъти по-висока цена, по-обемист, по-тежък, липсват милиметрите от 40 до 85, липсва стабилизацията, филтри - два пъти по-скъпи, поради по-големия диаметър.

17-40 има смисъл ако го сложиш на ФФ, заради истинските 17 мм.
Но да си купиш скъп обектив на 17 мм и да го ползваш като 28 милиметров е разхищение на мат`рял.

Автор: stown   
Дата:   07-06-14 05:49

Автор: wildlife   
Дата:   07-06-14 11:30

Преди две седмици си купих обектив за моята тема - дива фауна. Никон 300 мм f 2.8, фул фрейм. Тялото ми е D 7100, значи кропка. Нарочно засега снимам само на 2.8, защото искам да науча тази бленда. Снимките сякаш са с недостатъчна рязкост (вижте в профила ми). Не съм използвал фотошоп. Явно телата и обективите от двата типа си вървят заедно.

Дата:   07-06-14 12:12

Веднага ще попитам за наличието на фронт-бек фокус ... щото 9К [smilie11] .

Публикацията е редактирана (07-06-14 12:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »