Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за фокусиране
Автор: alexa-smile   
Дата:   03-06-14 21:25

Здравейте!
От няма и седмица имам фотоапарат и тепърва се уча, затова ще помоля за малко помощ и насока.Става въпрос за ето тази снимка:
https://photo-forum.net/i/1838669

Видно е, че липсва фокус. Искам да си обясня защо стана така и как да снимам само очите на човек?
Предполагам, че това се получи, защото снимах от много близко разстояние, т.е. по-малко, отколкото е дадено като минималното предметно разстояние за обектива. Освен това приближих максимално.
Снимам с Nikon D5200+18-105
За такива снимки макро обектив ли се ползва?
Имам и още един въпрос - как да фокусирам, когато снимам небе? До колкото разбрах от прочетеното, фокусът трябва да е на безкрайност, така ли? Само ръчно ли може да се настрои на безкрайност или това става като включиш в режим landscape?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за фокусиране
Автор: Pavlov   
Дата:   03-06-14 21:31

Снимката е размазана не заради липса на фокус, а защото е снимана при слаба светлина, на 105 мм. Апаратът е изчислил, че му трябва скорост 1/4 сек., и на толкова е снимал. А сигурно апаратът не е бил на статив, и от трепванията на ръката е размазването.
Повтори упражнението, но на дневна светлина, при скорост поне 1/200.

Дата:   03-06-14 21:46

Да, без статив го снимах в режим Портрет.
Благодаря за отговора!

Автор: ivjordan   
Дата:   03-06-14 22:00

Зарежи предварително зададените режими като "портрет", "пейзаж", "спорт" и т.н. Започни да разучаваш режимите A, S и M и какво се случва, когато ги ползваш. Не позволявай по никакъв начин скорости под 1/15 от секундата в широкия край на обектива, ако снимаш от ръка (това зависи и от стабилност на ръцете, за всеки е индивидуално, при теб може да е 1/10 или 1/20). В дългия край, скоростите трябва да са доста по-високи. Ако все пак трябва да снимаш на бавна скорост и нямаш статив и дистанционен спусък, ползвай някакъв упор - подпри апарата на греда, стълб или друг неподвижен предмет, който ще ти помогне със стабилизирането на системата.
При затруднения във фокуса, търси контрастни зони от сцената, там апаратът фокусира по-лесно. На едноцветни области като сиво облачно небе или бял сняг, фокусирането понякога е възможно само на ръчен фокус, затова търси ръба на облака в небето, нещо тъмно в снега, нещо, което създава контраст и ще помогне на фокусната система да сработи.
Ако още не си прочел упътването, направи го и чети внимателно, ако е необходимо, повече от веднъж.

Дата:   03-06-14 22:30

Благодаря за съветите!
Прочела съм си упътването, но има страшно много информация, част от която така и не запомних, затова книжката е винаги до мен. Да, точно с тези режими искам да се науча да се оправям, а не зададените автоматични. За целта обаче си трябват много повече знания и опит. Доста често ми се случва като реша да ползвам примерно приоритет скорост на затвора или на блендата, да ми изпише примерно, че обектът е много светъл или много тъмен. Опитвам да коригирам с експозицията и ISO-то, но се омотавам и нищо не става. :( Иначе съм се запасила с 3 книжки, чета и материали из нета... все някога трябва да ми се получат нещата :)

Автор: quazimodo   
Дата:   03-06-14 22:35

За фокусиране на небето - харесваш си някой наземен обект, който се намира на около 200 метра от тебе и фокусираш по него. след това изключваш автофокуса, за да не префокусира и композираш кадъра с участие на небето. Ако прекомпозираш кадъра направо без да отпуснеш спусъка, има голяма вероятност снимката да е преекспонирана поради това, че апарата ще замери по по-тъмен участък от кадъра.

Автор: V-plod   
Дата:   03-06-14 23:16

A, S и М... а P ?!?!?
Снимай на P - това е "автоматичният" режим , в който може да участваш в ръчкането на настройките с корекция на експозицията, промяна на исото, начин на мерене... A, S и M не те правят професионалист, а ти помагат в конкретни случаи.

Автор: ivjordan   
Дата:   03-06-14 23:52

^Никой не говори за професионализъм, а за контрол над експозицията. Аз не ползвам Р, не ми допада и затова не го препоръчах. Може и да си има предимства, аз не съм ги открил, но в интерес на добрия тон съм склонен да се съглася: режими A,S,M и Р.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »