Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Екотуризъм - наблюдение и фотографиране на птици и диви животни
Автор: amazona   
Дата:   28-05-14 12:41

Привет на всички, реших да пусна тази тема, провокиран от изключително глупавата реакция на пумабг, който всъщност се оказа обикновен бгпомияр, по темата за предполагаемата врабчова кукумявка в центъра на София.
В случай че админите не изтрият този ми пост, в следващия ще опиша подробно как аз виждам нещата, защото така или иначе се казаха, написаха и направиха много глупости по темата от хора които нямат идея за какво става въпрос.

Отговори на това съобщение
 Re: Екотуризъм - наблюдение и фотографиране на птици и диви животни
Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   28-05-14 23:06

Значи и тебе штъ бият, май[smilie5] Аз имам вече няколко оферти от Пумето в тая насока.[smilie24]

Дата:   29-05-14 10:33

Наблюдението на птици е сложна кауза за българина защото нема келепир.Бърдуочинга е аристократично занимание, възниква като такъв и като такъв става популярен.Аристокрацията възпитава наследниците си да опознават природата много преди да ги запознаят с отговорностите и поведението свързани с произхода им. Много монарси са срастно влюбени в това занимание, например Фердинанд Сакскобурготски след абдикацията си , оттегляйки се в имение в Австрия прекарва старините си с бинокъл в ръка, отдаден страстно на орнитологията.Простолюдието започнало да им подражава.Не е случаен и факта , че много от световно известните имена в орнитологията са имали благороден произход или са били свързани с тази субкултура.Днес в разумните общества наблюдението на птици се превръща в спорт и развлечение. Снимането на птици е неразривно свързано с тази дейност. Това занимание е най- могъщото средство за онагледяване на живота им и чудния им свят.Няма начин да бъдеш добър фотограф и да нямаш сериозни познания върху биологията и поведението им.Това важи и по отношение на всички остани представители на фауната- бозайници, влечуги , земноводни....Бях започнал да пиша тема в обучителния раздел, но се отказах. В това пространство не виждам сигнали , че някой се интересува от това извън желанието да направи впечатление.Това наистина е тъжно, жалко и доста комично.Е бачо Добри, с тебе се познаваме от повече от двадесет години, ми слиш ли , че бихме си написали нещо подобно един на друг

Дата:   29-05-14 10:36

"Дебел, ти нямаш приятели освен един клакьор, който се подвизава тук..
Отдавна никой не те бръсне за чеп за зеле! И туко прилъжеш някой новобранец ама и то е до време..
Иначе знаеш, че с теб ще се разберем ама не с приказки..
Тук съм те бил, като боксова круша, сега смятам и в 500px. да ти натрия носа.. Където кажеш там ще те мачкам! Само ела ;)
"

Автор: dave   
Дата:   29-05-14 21:40

Това съм го обсъждал вече с администраторите. Във всеки форум рано или късно попадат хора, понякога прекарали ужасно детство, понякога развили патологично количество злоба и болно Его по други причини.

Работещите форуми имат системи за модериране, които да попречат на злобните потребители да разгонят останалите. Без модериране се стига до текущото положение на Форума.

За съжаление pumabg е прав, приятелите ни един по един спират да са тук, във ФФ. Прекарват си времето на по-приятни места. Кой нормален човек отива с приятели на кръчма, в която вечер след вечер текат скандали, разни лекета заплашват със саморазправа гостите и не можеш да чуеш събеседника си от крясъци на самозабравили се Болен Сидеровци?

Болен се е самозабравил, защото е депутат. Защо се е самозабравил pumabg е интересен въпрос. Мнения?

Дата:   30-05-14 10:16

Очевидно модерирането не е безмислена идея. В противен случай в публичното пространство попадат епитети, квалификации и пикантни измишльотини, скачени с данните за търсене на техния адресат.Колкото до усещането за конкурентност в уайлдлайфа, едва ли има фотограф занимаващ се сериозно с то , койтоне знае , че топкадъра в този жанр може да бъде направен от абсолютен лаик дето дори и не предполага какво точно е снимал.Това произтича от естеството му. Същият не се нуждае от особени фотографски знания и технически умения, характерни за други жанрове. Самото усещане, че си станал недостижим артист тук е достатъчен знак, че нещо не е наред с мотивацията ти. Естествено и в това занимание съществува фиксидея, но тя винаги е свързана с индивидуалната лудост да заснемеш нещо, което все ти се изплъзва или по начин , който е логично невъзможен.Като гледам такава е тенденцията в нормалните уайлдлайф общества, където фотографирането на животни е индустрия.Липсата на реализация отнема верния коректив, превръщайки ни в жадни за "браво" идиоти.

Дата:   07-06-14 12:10

Не виждам причина тази тема да замира, когато повечето въпроси свързани със снимането на птици са точно за тук. Нека се опитаме да я извадим от кюпа на скандалните и да я използваме по предназначение. Автора и е достатъчно запознат с тази дейности може да обясни добре целите, организацията, формите и условията за бърдуочинг, фотографиране и нравствено етичните им аспекти. Това би спестило много истерия под определени кадри и би помогнало на аудиторията да оценява по- добре, кадрите, сложността им и начина по който са правени.[beer]

Автор: diskusa   
Дата:   07-06-14 21:56

Аз бях свидетел как западните туристи снимат папуняка от джипа,който беше наврян на 7-8 метра в гнездото,и няколко стола допълнително разположени наоколо...животинката се чуди от къде да мине за да си нахрани малките.Когато най-после успя и излетя,снимачите скочиха от вратите и хукнаха да го гонят тичайки след него за да направят така бленувания кадър на папуняк в полет.Amazona не бяха от твоята фирма и се надявам да не позволяваш да се случват такива неща....Отвратен съм от индустрията ви ! Гнездото на тоя папуняк в продължение на 20 дни беше постоянно оградено от палатки пълни със снимащи от цяла Европа,мязаше на палатков лагер на Майдана..грозна картина !

Автор: landstar   
Дата:   07-06-14 23:29

Абе вие от птичките и пчеличките я докарахте до ... мамата.

Дата:   08-06-14 01:29

Благодаря на тези които писаха по темата. Трябваше да пиша по-рано, но не можах да насмогна със задачите. Темата я отворих, защото наистина се натрупаха доста глупости по нея, а конкретно повода беше едно твърде нелицеприятно обръщение към мен от пумабг, човек който не познавам, след като го посъветвах да се обръне например към орнитоцентралата за въображемото му наблюдение на врабчова кукумявка в центъра на София. Последва нелицеприятното обръщение, закани за насилие и констатцията че съм смятал природата за моя и че всички трябвало да работят за мен. Освен че това са пълни глупости, се оказа че кукумявката е наистина въображаема, автора изтри темата, а всъщност преди 3 дена ми писа и съобщение на лични в което се извинява тъй като 'малко е прекалил'.

Но все пак да кажа това което мисля. Имам фирма (туроператорска, с лиценз) която организира турове за наблюдение и фотографиране на диви животни - основно птици, пеперуди и други насекоми, бозайници, земноводни, и по-малко ботаника. Интереса към снимането на wildlife последните 6-7 години нарастна много, това е факт. Имам около 10 укрития за снимане на птици, скални орли основно, но и много други видове. Работя само с клиенти от чужбина, основно Западна Европа, главно англичани. С българи не работя, пускал съм няколко пъти приятели и познати, безплатно, и ... винаги съм съжалявал че съм го правил. Голяма част от нашего брата не цени чуждия труд, живее за момента и няма съответното поведение което се изисква когато фотографа е в укритие за снимане на диви животни.
Никога не съм считал че природата е моя, за разлика обаче от доста други, повечето от които работят в природозащитните НПО-та и наистина считат че щом работят за опазването на птиците, то те са техни и никой друг няма право да ги наблюдава, снима и особено да печели от това. Това което забравят е че на тях им се плаща за това, и то от нашите данъци.

Както и да е, аз самият съм работил почти 10 години (повечето като доброволец или за смешно заплащане, но на 100%) за една малка организация за опазване на хищните птици. Една от основните причини да стартирам този бизнес е убеждението ми да покажа на хората че от природата може да се печели устойчиво, и то само като се наблюдава и фотографира, вместо убиване, улавяне, изсичане и т.н. Когато работихме в дружеството по разни проекти, много местни хора които привлякохме за каузата накрая все пак питаха – добре де, защо да го опазвам това пиле. Един от отговорите е екотуризма – уверявам ви че не малко хора промениха отношението си към животните и природата благодарение на това което правя. Последният случай е на човек който беше убил 9 вълка до момента в който се срещнахме. Сега заедно направихме едно чудесно укритие за наблюдение на вълци и от 2 години не е вдигал пушката. Лично аз считам това за изключителен успвх. Имам дори едни партньори с малък семеен хотел който ползваме редовно и които са ми казвали че ако не съм бил аз с моите групи отдавна да са затворили хотела. Тук е мястото да отговоря и на обвинението на пумабг че очаквам всички да работят за мен – смея да кажа че заплащането на гидовете е доста добро за България, и може би най-високото измежду останалите фирми. Ще кажа също и че за различни дейности свързани с природозащита съм дал сериозна сума, примерно достатъчна за пълна фотографска екипировка за wildlife.
Толкова за обиненията, а сега за екотуризма – Коцаков е много прав че бърдуотчинга (а и бозайници,пеперуди, ботаника и т.н.) е аристократично занимание, така се е зародило, и в голяма степен и сега е такова. Това контрастира с орнитологията на изток, конкретно в Русия, където крепостните селяни, откъснати от природата и набутани в имения, и по-късно вградове, са започнали да отглеждат пойни птици в кафези, като олицетворение на досега с природата.
Накратко, руснаците са отглеждали птици в кафези в тясната стая, а англичаните са обикаляли света за да наблюдават (и събират, а сега да снимат) видовете в тяхната естествена среда.
Принципно, моите клиенти са хора които са доста над средното ниво – имам предвид като интелект, образование, реализация в живота, като доходи ако искате, и най-вече като отношение към природата. Дълго е за обяснение, но е така. Имат уважение към природата и конкретно към тази пеперуда и към тази птица. Разбира се има и хора които са се увлекли напоследък по това като мода и са далеч от останалите като отношение, едни прости консуматорчета са, но наистина са малко. Тук обаче е ролята на туроператора/фирмата/водача да ги държи под контрол. Diskusa е прав за това – доста от колегите я подкараха през просото и това е факт и е много лошо. Дори онзи ден един англичанин е казал на един от водачите с които работя че е бил на тур в България миналия месец, и са снимали до Тутракан, но бил излъган че това е Дунавската Делта!! Познавам всички които предлагат подобни услуги в България. Всеки си мисли че е номер едно, но истината е съвсем друга. Всичко се сведе до това да се вземат едни пари и качестовото отиде на вятъра. Сътрудничеството е невъзможно защото всеки мрази/завижда или не вярва на другия.

Има и още едно нещо – всяка добра инциатива просто се убива – аз например 8 години се опитвах да убедя Дирекцията на национален Парк Централен Балкан в това да построим поне едно професионално укритие за наблюдение и снимане на мечки. Е, не стана. Ако искаш да бракониерстваш в парка – нямаш проблем. Факти много. Ако обаче искаш да наблюдаваш и снимаш си лош. Подобно е и отношението на почти всички които работят в природозащитните организации.
Ще отговоря на Diskusa за папуняка – така е, това е много лошо, както казах доста хора го удариха през просото. Аз лично такива неща не допускам. Обаче и тук има две важни неща. Първото – ако вземем папуняка например – ако искаш да го снимаш, е добре като разбереш къде ще гнезди, да се сложат едно две укрития, камуфлажни, маскировъчни на прилично разстояние, след това леко да ги приближиши и като дойде време за снимане, птиците са свикнали с тях и когато се влиза рано, и на рядко, безпокойството е сведено до минимум. Обаче това тук е невъзможно. Каквото и укритие да оставиш, до ден два изчезва, да не говорим за седмица или повече.
И второ – факт е че при снимането на диви животни, особено птици, много често има безпокойство. Когато е направено професионално и с мисъл за птиците то може да бъде сведено до минумум. Но все пак го има. Това, лично според мен, се компенсира от общите ползи от екотуризма. Обаче какво се получава – ако аз снимам скални орли с клиенти, това за всички е трън в очите – защото печеля. Обаче когато птиците се унищожават ежедневно с бракониерсто, избиване, изсичане на дървета, унищожаване на хабитата им с перки, вецове, разораване и т.н, почти на никой не му пука. Примерно в национален парк Рила, рейнджърите се дразнят когато снимаме пеперуди!!!, обаче с лифта до езерата нямат проблем! Това е олигофрения!

С две думи, екотуризмът би могъл доста да допринесе за България – и като имидж, и като доход, и като средство за опазване на природата. Но не стана – поради изброените по-горе причини. И на този фон, да не звучи нескромно, аз се спуквам от работа, инвестирам здраво в качество, късам си нервите с нашего брата, и накрая излиза някой и ми лепва един етикет без изобщо да разбира за какво става въпрос. Не че ми пука, но не е приятно, защото парите за тези които наистина вярват в тази кауза са на последно място, а друго е важното. Но така се получава. И заради това, лично аз през последните години изнесох повечето турове в чужбина – в почти 10 страни имам турове, главно на изток, стигнахме и до Монголия. Наслаждавам се на природата, срещам прекрасни хора, не си късам нервите и съм далеч от тукашната простотия.
Стана дългичко, надявам се да не съм досадил. Успех на всички.

Публикацията е редактирана (08-06-14 01:31)

Автор: falcon   
Дата:   08-06-14 05:53

Съгласен съм с адаша. Аз съм един от хората, които е водил в укритие за скални орли без никакво заплащане. Настани ме в къщата на баба му, дори жената ме храни известно време, защото снимането се проточи непредвидено. Потвърждам, че нивото на отношение към хората при него е много високо.
Не бих се съгласил с него напълно за НПО-та и не, че там няма грешки, но като всеки, който полага труд за нещо, понякога може да залитне в грешна преценка и дори от гледна точка да запази плодовете на труда, а не толкова, че е приел, че природата е негова.Точно както се налагат норми на поведение на посетителите в едно укритие-този, който е положил труда и организирал цялата дейност носи отговорност към птиците и иска и уважение към труда си. Е наистина понякога, може да се залитне в погрешна преценка, но пак казвам от опит, не става въпрос за това, че природата там става твоя и никой няма право на достъп до нея.
Аз например си имах толкова проблеми с колегите, когато качих тук една снимка на царски орел и повече не съм качвал, а имам десетки и то такива, които трудно ще намериш на този вид, колкото и да ровиш в интеренет. Та тези стандарти са и за самите НПО, не само за всички други[smilie3]

Публикацията е редактирана (08-06-14 06:03)

Дата:   08-06-14 14:28

Чудни постове, време е и у нас общественото мислене да се отърси от субективната заблуда и да се научи да порсонифицира вините , злодеянията и правилния подход.Неслучайно споменах и елитарния генезис на увлечението, който логично изисква и съответният начин ва общуване между феновете му.Наречето го браншова солидарност, ако става по- разбираемо.Познавах и познавам доста хора свързани с орнитологията и до ден днешен питая към тях същата солидарност и уважение, както някога. Вероятно защото споделям лудостта им пълноценно. В тоя ред на мисли, да попитам фалконя, дали не е видял при бабата на бачо Добри, некое скътано буренце.....?[smilie5] [beer]

Дата:   08-06-14 20:38

Ами не ми е дошло наум, до 2009 издържах в укрития още само на трамадоли, та опиянение не ми е липсвало[smilie18] [smilie18]

Автор: ShotlandetsaWildLife   
Дата:   08-06-14 21:17

Ето един "културен" чуждестранен фотограф в България [smilie18]

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/gvtp3175.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-06/hbxg2546.JPG

http://birdsphotographer.com/wp-content/uploads/2014/06/chujdestranen-fotograf-v-balgaria.jpg

Дата:   09-06-14 17:04

Кой е този!!!

Автор: ShotlandetsaWildLife   
Дата:   09-06-14 17:16

Нямам представа. Онагледявам мнението си че чужденците не са чак такава първокласна стока, каквато ги изкарвате. Говорил съм си по темата и с водещи чуждестранни гидове. Просто тези хора са много по-добре информирани и научени кое трябва и кое не трябва и въпреки това има доста безскрупулни щракачи сред тях.

Автор: vgramatikov   
Дата:   09-06-14 17:30

Бгпумияр [smilie18] Не бех се сещал за този метафоричен диагонал.

Хубава тема! [beer] Съгласен съм с горно изписаното.

(Без тва на Коцаков него не го чета)[smilie18]

Дата:   09-06-14 19:41

Е черни овци има навсякъде. Разделителната линия е проста- снимащи любители на птиците и фотографи избрали птиците за поле на изява[smilie3]

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   09-06-14 20:08

Не мисля , че е по-добрият вариант да отстъпвате на подобен индивид. Но и да му обръщате специално внимание също не е нужно.

Дата:   09-06-14 20:19

Хихихи, не е проблем , че не ме четеш , но поне си сейфай някъде, че ще дойде време и ше потрябва....[smilie5] [smilie5]

Дата:   09-06-14 20:23

Малее момци какви светкавици прехвърчат, мен ме нямаше във форума кога сте правили кълбета, ама щом ние с Иводам успяхме да се разберем накрая и да сключим мир, май е време да се заровят боздуганите[beer]

Автор: dave   
Дата:   09-06-14 20:51

@falcon щом ние с Иводам успяхме да се разберем накрая и да сключим мир, май е време да се заровят боздуганите [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Категорично е време пилчарите да приключим с ролята си на форумни шутове, да. Все ще си намерят други забавления колегите.

Дата:   09-06-14 21:13

Е някое спорче за спорта и за отмора няма проблем, ама без личните обиди[smilie18]

Дата:   09-06-14 21:30

Аз не съвсем случайно написах , че е аристократично занимание, естествено има и други тръпки, ежене, селски тръпки за надмощие, плюене за собствено удовлетворение , но всички те са елементи на друг приоритет.[smilie5]

Дата:   09-06-14 22:21

Жоро мани го аристократизма и сложи едно рамо бре братче, така никога няма да стане иначе[smilie5]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »