Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фокус "безкрайност" при различните обективи
Автор: psiho91   
Дата:   10-05-14 04:46

Здравейте, колеги! Имам едно бързо питане. Не можах да намеря информация за това на пръв поглед просто нещо. Интересува ме как може да се разбере къде на ринга на определен обектив е фокуса безкрайност? Знам, че при различните обективи фокус безкрайност е или на самия знак за безкрайност, или след. Но се чудя ако да речем снимам нощно време и нищо не се вижда как мога да фокусирам така, че всичко да ми е на фокус? Чудех се и още нещо - при AF с поставена капачка на обектива когато автоматичния фокус не може да фокусира, отива именно там, където си мисля, че е фокус безкрайност - това добър начин ли е за фокусиране( като след това се превключи на M)или става другояче ? Благодаря! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Фокус "безкрайност" при различните обективи
Автор: EvaJor   
Дата:   10-05-14 08:20

Присъединявам се към питането. Особено за твърдите обективи?

Re: Фокус
Автор: anjsan   
Дата:   10-05-14 08:48

На по-старите обективи , включително и на автофокусните си има скала с разстояния и безкрайността се вижда . На някои от съвременните ги няма . Общо взето при фокусиране след примерно 20м обектива клони към безкрайност , но си има леки прецизни завъртания за различните далечни обекти . За фокус по цялото разстояние вече трябва да си с по-затворена диафрагма (бленда) и фокусиране малко преди безкрайност . Чети и за хиперфокално разстояние .
Нощно време се фокусира някъде далече докъдето успява фотоапарата на AF , после се превключва на MF и се композира . Запомня се положението , ако се върти предния елемент ; за обективи с вътрешно фокусиране (IF)това не важи. Не е добре да се пипа обектива - зума или предната му част за да не се размести всичко и да избяга фокуса .

Публикацията е редактирана (10-05-14 08:57)

Автор: realnoncho   
Дата:   10-05-14 09:30

Някои от най-новите обективи с STM мотор, нито скала, нито разбираш дали си на безкрайност. Трябва да се има предвид хиперфокалното разстояние и ако се фокусира някъде над 10м става дори и на отворена бленда, ето пример с 22 2.0, фокуса е на светещият прозорец, но и планината и небето са на фокус:

http://www.nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2013/11/esen9.jpg

Публикацията е редактирана (10-05-14 09:31)

Автор: EvaJor   
Дата:   10-05-14 09:57

Това на ръчен фокус ли е?

Автор: allyx   
Дата:   10-05-14 12:30

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: kvakioh   
Дата:   10-05-14 12:35

Като снимам на ръчно, дълги експозиции, на статив или здрава основа и пускам на безкрайност, винаги връщам малко фокус ринга, една идея, половин милиметър. Никога не бърка това.
Тия новите обективи, особено на безогледалките са много зле като идея, въртиш, сучеш,50/50 е успехът. Поне така аз го мисля, от опита с няколко системи. Има една система, при която няма грешка, защото обективите са белязани и се вижда всичко.

Дата:   10-05-14 17:12

Пропуснах да кажа : с Nikon d90 съм и 16-85mm ... Иначе какво ще кажете за последното, за което се чудя - при невъзможност за фокусиране на AF(с поставена капачка или в пълна тъмнина) фокуса отива малко пред знака за безкрайност - както каза kvakioh - точно там! Тогава не е ли на фокус безкрайност?

Автор: iavorianev   
Дата:   10-05-14 18:35

Някъде бях чел че при проблем с фокуса нощно време се превключва на лаив вю и после се вдига исото на максимум.Тогава се фокусира в Луната или някоя звезда,превключва се на ръчен фокус,сваля се исото и така

Автор: asahi   
Дата:   11-05-14 13:21

Въпросът няма универсален верен отговор. Можеш да получиш отговор за конкретен обектив, ползван на конкретно тяло.

Дата:   24-06-14 02:38

Nikon d90, nikkor 16-85, nikkor 50 1.8G

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »