Автор: metodiev_martin
Дата: 12-05-14 00:28
Ей, да ме няма 2 дни и вече почти сте заформили кавгата. Ако бях тука, със сигурност щеше да стане
georgivelev не зная, какво означава "менте обектив", но мога да ви кажа, че самянг 14мм 2.8 е най-здравия обектив, който съм виждал (или поне единствения, който съм виждал да пада от над метър височина)
Снимахме един клип, някой блъсна един вентилатор, който от своя страна блъсна самянга, стояща на един шкаф. Последва свободен полет надолу от близо метър и 40 върху паркет.
Падна без капачка, под лек ъгъл и се счупи само сенника. Всичко друго си беше читаво (стъклариите и ръчния фокус). След близо 3 години, колегите още го експлоатират като за последно въпросния самянг и не мислят да го заменят.
Остротата и качеството на изображението са изключително добри. Детайлите в периферията са видими, дори и на бленда 2.8
Но да се върнем към 35мм обективи.
Получих кадри на сигмата от двама колеги, и мога да кажа, че остротата, още на бленда 1.4 е на много-високо ниво.
Липсват аберации и мазаници. Бокето и цветопредаването са изключително приятни. Контраст, острота, детайл -
Ако нямах горчив опит от преди време със сигма, още утре щях да го взема въпросния 35мм АРТ
Въпреки горчивия опит с марката (както вече споменах) ползвам SIGMA 12-24, поради простата причина, че канон нямат нищо от сорта на 14-24 за ФФ.
Въпреки, че е ултраширок обектив, корекции при фокуса не липсват.
При снимане на обекти на 12мм и разстояние метър-два, настройвам микроаджъстмънта на +20 и нямам никакви проблеми.
Ако обаче снимам обекти, намиращи се на над 10 метра, за да имам точен фокус, трябва да настроя микроаджъстмънта на +10+11 (и това е само за 12мм, на 15-17-20-24 е друга ракия)
Много мислех за споменатата вече втора версия на 24-70, но по всичко изглежда, че ще се откажа и от първата, която търся. Просто понякога носенето на две тела едновременно, не е особено удачно (тогава 24-105 ми върши много добра работа)
Ако не похарча парите до след месец си взимам отново един нестабилизиран 70-200 2.8 (вече почти забравих, колко тежък става след хилядното вдигане) и една пластмасова 40мм палачинка на 2.8 и се забавлявам. Като порасна, със сигурност ще пробвам и 50мм 1.2
Но винаги ще ме човърка 35мм 1.4
Ако ми остане време, пак ще ходя да тествам сигмата и току виж са ме примамили с някой маркетингов трик
Публикацията е редактирана (12-05-14 00:32)
|
|