Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Познай обектива...
Автор: Nedelcho1   
Дата:   26-04-14 14:11

Искам да Ви пробвам дали ще познаете марката на обективите по цветовете им. Често виждам изказвания "тоя обектив какви цветове има", "а пък на този от едикоя си марка, не ми харесват" и всякакви подобни. Поради това предполагам, че няма да е никак трудно на тези експерти да разпознаят марката по цвета [smilie3].

http://picbg.net/u/18159/46673/760135.jpg

Съжалявам предварително за леката разлика в кадрирането и от там съвсем леко различното увеличение, но надявам се, че това няма Ви подведе. И двете снимки са 100% кроп.

Ще изчакам до края на деня и ще разкрия верния отговор.

Отговори на това съобщение
 Re: Познай обектива...
Автор: Boxer   
Дата:   26-04-14 14:22

По цветовете е трудно защото вески гледа на различен монитор. Но пробвай един тест за познаване на фокусното разстояние по снимката.

Автор: nyamago   
Дата:   26-04-14 14:24

Обектът не е подходящ за такива сравнения, тъй като зртелят няма никаква отправна точка - освен ако не е гледал много пъти точно същия предмет и орнаменти. (Аз не съм).

Без лабораторна постановка, "на око" за цветопредаване се съди най-добре по естествени сюжети, заснети на дневна светлина: пейзажи (може и градски, но с небе и някаква зеленина в кадъра), природен детайл в по-близък план (но не макро) и портрети на открито с достатъчно видима кожа на модела.

Дай нещо такова!
[shtrak]

П.с. Който сериозно разбира от цветове и наистина държи на тях едва ли би гледал на какъв да е монитор.

Публикацията е редактирана (26-04-14 14:29)

Автор: HP   
Дата:   26-04-14 14:42

голяма разлика има във фокусното разстояние, така заснето лявата ми изглежда на широкоъгълен, дясната на дългофокусен. Лявата леко жълтее, дясната синее, което ме кара да мисля, че не е канон, нито никон. Сигмите синеят , както и някои Тамрони. Клоня към Сигма в дясно, за лявата-или Канон ,или Никон.
Макар че, Никон би жълтяла повече- 16/35 на Канон?

Дата:   26-04-14 15:01

nyamago, навън е трудно да се изпълни това поради много фактори. Светлината често се променя в рамките на секунди (дали от мърдащи облаци или от нещо друго), което променя цвета много повече отколкото смяната на обектива, но ето един втори сет. Тук съм снимал навън. Забележете, че въпреки съвсем малката разлика (буквално секунди) между снимките, облаците вече са се преместили.

http://picbg.net/u/18159/46673/760142.jpg

http://picbg.net/u/18159/46673/760143.jpg

Сега как е? Предполагам, че е по - лесно. [smile]

Автор: красис   
Дата:   26-04-14 16:31

Това малко ми прилича на "а познай кво съм закусвал"

Автор: rexpitbul   
Дата:   26-04-14 16:38

горнната снимка е с пентакс 18-55
а долната с канон 16-35
и 2 те са снимани на 22 мм ф7,1

Публикацията е редактирана (26-04-14 16:40)

Дата:   27-04-14 10:49

Явно като се стигне до реален тест, празните приказки от сорта на този и онзи обектив какви цветове имали увисват. Само така си обяснявам нулевия интерес към темата. Просто е много по - лесно да се приказва и да се дава мнение без съдържание, а като се стигне до действителен тест всички дават задна и се мъчат да намерят някакъв проблем с методологията.

Все пак ще отговоря:

В първото мнение лявата снимка е от Sigma 105mm f/2.8 OS Macro, а дясната Canon 85mm f/1.8 USM. В следващия пост първата снимка е с 85mm f/1.8 USM, а следващата със Sigma 105mm f/2.8 OS Macro.

Снимани са на ръчен режим, на бленда 5.6 в RAW. След това в конвертора с пипетката съм взел баланс на бялото от една и съща точка (зуумнах на 400% за да я уцеля същата). Всички други настройки са на 0.

Ще си запазя линк към тази тема, за да я давам като референция, когато някой пак се изцепи нещо за цветовете на обективите.

Автор: CaracolStudio   
Дата:   27-04-14 10:59

А добро утро и браво на колегата за темата отдавна се каня да пусна подобна .Най мразя като почнат форумните "техници" с изказванията кое става и кое не .Вземи си L обектив другият е боза .Сигурен съм ,че ако наредя две снимки едната с L примерно 24-70 другата с някой китак пак ще почнат оправдания .Същото е и за ФФ вземи си ФФ щото тва щото онова ако сложа 2 снимки надали някой ще разбере коя е снимано с кроп и коя с ФФ.

Автор: Sentel   
Дата:   27-04-14 11:44

Много добра тема. :)
Масата експерти, които обичайно обясняват как ако не дадеш 5-10К за обективи по-добре нищо да не започваш нещо се умълчаха...

Автор: J0R0   
Дата:   27-04-14 11:52

Цветопредаването на обектива, според мен е най-маловажната му характеристика в съвременната фотография.
Днес можеш да си настроиш още в апарата сума ти цветни профили.
При по-модерните апарати дори ХА на обективите не са вече проблем.
При 5Д3 можеш да заредиш във фърмуера на апарата корекции на различни обективи и още при снимането да се поправят недостатъците.
Това позволява на новите тела да се ползват леки и евтини обективи с неотстъпващо качество на по-скъпите.

Все пак по-скъпите обективи имат и други преимущества.
Здравина на корпуса.
Бързина и точност на АФ.
Светлосила.
Еднакви показатели по цялата дължина на вариото и на всякакви бленди.

Разбира се, не за всякакъв тип снимки тези неща са необходими.
За снимки като горните - не са необходими.

Автор: pmartinov   
Дата:   27-04-14 12:22

В дигитaлнaтa фотогрaфия цветът е кaчествен фaктор сaмо зa тези които не я познaвaт достaтъчно.

Автор: uri64   
Дата:   27-04-14 13:49

глупости...както винаги

Автор: allyx   
Дата:   27-04-14 14:11

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: sirkhann   
Дата:   27-04-14 14:17

Сравняването на обективи е върху критичните точки, които обикновено не понадлежат на корекция без деструктивна редакция:
- Дефокус на фон
- Дефокус на транзитивни зони
- Кома, Астигматизъм
- Осеви хроматични аберации
- Сферични аберации
- Острота, микроконтраст

За да направиш сравнение, трябва да осигуриш постановка, акцентираща върху някой от елементите, които ще бъдат сравнявани. Това е методиката на провеждане на научен експеримент. Иначе е само чесане на езици. ;)

Дата:   27-04-14 14:31

sirkhann написа:

> Иначе е само чесане на езици. ;)

именно...ама то колко народ във форума за това единствено живее...

Дата:   27-04-14 14:32

а иначе си има обективи, които са приети като еталон за цветопредаване...

Автор: ludiakolio   
Дата:   27-04-14 15:06

И въпреки това си има обективи,които на едно и също тяло дават по яки резултати от други на същото.Така е и с белия баланс,много често паразитни цветове от лещите лъжат авто настройката както и меренето и става едно никакво такова,после си играеш два часа да го оправиш пред компа.
Якият обектив просто при повечето ситуации резултатите са страхотни и има нужда от минимална обработка след това,кофти обектива все го мъчиш и се надяваш да изкара нещо като хората.Оптичните качества в такъв момента не са толкова лабораторни и при малък размер не се забелязват.
Също така има много евтини обективи с не толкова добра оптика,които дават много добро цветопредаване.
Въпросът е многозначен и отговорите ще са такива сигурно.

Автор: chepkata   
Дата:   27-04-14 15:40

По-правилно е белият баланс да се зададе еднакъв за двата кадъра, но в цветна температура, а не с пипетката. Резултатът би бил по-подходящ за сравнение. Наистина, различните обективи имат различно цветопредаване и контраст, но усещането за това се улавя при продължителна работа с тях и при определени условия.

Не е възможно, при така поставено условие, да има познали. Пък и чак точният модел обектив...
Но, при еднаква цветна температура, авторът и сам може да види по-топлата снимка.[shtrak]

Публикацията е редактирана (27-04-14 15:53)

Дата:   29-04-14 11:03

Мен ми е напълно ясно как се тества, просто се еб@в@м с форума [smilie18]. И ми се получава [cool].

А иначе разликата в баланса на бялото преди вземане на пробата беше под 100 келвина и кадрите отново изглеждаха почти еднакво. Просто хората, които обсъждат цветовете на обективите, винаги се изказват гръмко за някакви едва ли не големи разлики, ама щом могат да станат почти нулеви с един къстъм баланс на бялото, за какво говорим. Както и да е, аз разлика в цветопредаването между обективите които имам не съм видял, а повярвайте ми, аз съм pixel peeper. Ако имаше такива разлики, щяха да са доста различни нюансите на цветовете, дори при уеднаквен баланс на бялото. То се видя де, кой колко може да познава. Важното е да има пресилени изказвания, с които някои хора си оправдават притежанието на определена техника или неспособността си да боравят с нея. [thankyou]

Автор: burnmaster   
Дата:   29-04-14 11:11

За този тест е елементарен за разпознаване....[smilie7]

Левия кадър е с канонска оптика.
Десния е сигма или тамрон, но по вероятно да е сигма.

[beer]

Офф сега видях че има отговори....явно съм ги обърнал наобратно.[smilie18]

Публикацията е редактирана (29-04-14 11:15)

Автор: marves   
Дата:   29-04-14 11:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tonyboy79   
Дата:   29-04-14 14:42

Е как бе веднага ги разпознах Сигмата макро 105мм и Канонския 85 на 1,8.
Какво печеля??? [smilie8]

EDIT

Ааа ти вече си ги написал. [smilie18] [beer]

Публикацията е редактирана (29-04-14 14:42)

Автор: MikeDimit   
Дата:   29-04-14 14:49

Основата на скъпите обективи е надежност, здравина и минимални постпроцеси в/у файла. Времето е скъпо за професионалиста. Може да направи снимката перфе и с ефтин китак, но вложеният труд ще е по-голям. Един майстор строител може да си купи дрелка Френдшип или Хилти. Защо мислите ще се ръсне 3-400 лева за Хилти?

Автор: tonyboy79   
Дата:   29-04-14 14:56

MikeDimit сериозно ли го твърдиш това??? (... и минимални постпроцеси в/у файла...) [smilie10]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: