Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавицата преекспонира кадъра - нещо бъркам.
Автор: vkk1   
Дата:   25-04-14 22:08

И така, имам проблем с техниката или аз нещо не правя както трябва.
Проблемът е следният:
Снимам навън, портрет, със запълваща вградена светкавица.
Пример:
Много мрачно време, на Aperture priority, ttl, auto iso /да не пада под 1/125/, на бленда 1.8, 1/125 исо 220, ми дава нула скалата. Всичко е точно. Стрелям, но ... фонът е добре, човекът е преекспониран. Дистанция около 3 метра.
При корекция след това в capture nx 2 ми дава преекспониране с около 0.95.
Меренето е на matrix, spot, af-s.
Апаратът е nikon d5000, обектив 50 1.8g.
Пробвах и с компенсиране на светкавицата с две стъпки надолу, нещата са по-добре, но отново има преекспониране.
Не знам защо се получава така. Не е винаги, но често ми се случва подобен проблем.
От къде може да се получава това нещо? Според апаратът експонацията е вярната, но - в реалност - не съвсем.
Моля ако някой има желание да помогне с идея къде бъркам.

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавицата преекспонира кадъра - нещо бъркам.
Автор: chepkata   
Дата:   25-04-14 22:25

Е как хем матрично, хем спотово мериш?

Дата:   25-04-14 22:42

Оф, извинявам се, имах предвид една фокусна точка /горна/. Моя грешка.

Автор: iasen2   
Дата:   25-04-14 22:43

при исо 200 няма как фона да ти е добре :)при такова исо фона ще ти е черен
качи на високо исо и мини на ръчен режим
бленда 2, исо 800-6400 ,скорост - между 60 и 200 и регулираш експозицията с мощността на светкавицата .

Публикацията е редактирана (25-04-14 22:44)

Дата:   25-04-14 23:20

не, не, нямах предвид, че снимам на тъмно. Става дума за облачно, мрачно време. Не мога да вдигна толкова исо-то. Аз по принцип снимам на ръчен режим, зададох авто исо, за да видя как апарата ще приеме кадъра за правилно експониран. То едвам го докарвам до 250 с толкова отворена бленда. Даже и nd филтри си поръчах за случая.
Мисля да купя външна светкавица, при нея мога ли да считам, че ще имам по-добър контрол върху нещата?

Автор: metodiev_martin   
Дата:   25-04-14 23:33

Правилно мислиш. Там поне имаш много-повече възможности за контролиране на светлината (дифузери, синхронизатори).
Ако проблемът ти е в преекспонирането, вземи си флашметър

Автор: tuizzl   
Дата:   25-04-14 23:37

Свали скоростта на 60-80 за да ти светне фона, намали ISO-то на 100 или 50, остави светкавицата в TTL. Ако пак ти преекспонира, светкавицата в режим "м" и си регулираш сам силата до постигане на правилната експозиция.

Автор: janst   
Дата:   25-04-14 23:44

Когато използваш светкавицата в TTL режим, мощността ѝ се изчислява така, че да освети правилно центъра на кадъра. Поне при Никон е така, за другите нямам представа. С други думи, всички обекти, които са по-близо до камерата, от тези в центъра на кадъра, ще са преекспонирани. Ако кадрираш така, че модела да е встрани от центъра и искаш да използваш светкавицата в TTL режим, трябва да използваш функцията FV Lock.

Автор: virosh   
Дата:   25-04-14 23:49

Компенсирай светкавицата с около -1EV или ако можеш мини на ръчен режим на светкавицата и си настрой силата и колкото трябва. Няколко тестови кадъра и ще го усетиш как е.
На мен това ми се случва почти винаги когато снимам на TTL със SB-800. Винаги преекспонира малко и трябва да компенсирам.

Автор: kirilstanoev   
Дата:   25-04-14 23:54

Не мога да дам отговор по темата,но в общ план не е добра идея да се учите да снимате на auto със светкавицата.

Дата:   26-04-14 00:03

Набързо прегледах един user manual за D5000, но никъде не видях да има FV Lock. Странно [smilie11] ! Ако наистина няма, вариантът ти е само един - настройваш експозицията по амбиентното осветление, така че фонът да е експониран както го искаш, а светкавицата превключваш на ръчен режим и с няколко тестови кадъра настройваш мощността ѝ, така че моделът също да е осветен както го искаш.

Автор: swan_   
Дата:   26-04-14 00:40

Винаги онемявам след като прочета мнения на некомпетентни хора, които раздават съвети на ляво и дясно. iasen2, tuizzl , не лъжете човека и не говорете неща наизуст. В случая авторът на темата разсъждава много по-добре от вас.
Към автора - защо искаш да снимаш със светкавицата? В крайна сметка ако наистина се налага, вградената не е най-добрият вариант. Сложи я поне на -2стопа. Като цяло е най-добре е да е на ръчен режим.

Дата:   26-04-14 00:42

Аз преди време бях питал за ttl и manual на светкавицата, и тогава хората ме посъветваха да си снимам на ttl и да не се задълбочавам.
Затова и снимам така. Още утре ще пробвам как са нещата на ръчен режим. Снимам всеки ден, така че време за експерименти - дал Господ :)
Просто ми беше интересно да не би да имам проблем с техниката, за да знам какво да правя.
Но явно това са нормални неща.
Мерси много!

Дата:   26-04-14 00:49

swan_: Използвам светкавица, защото обикновено се налага да снимам в доста неблагоприятно условия /по обяд, под сенки и т.н./, остават много остри следи по лицето и ги компенсирам по този начин.
Другата причина е, че със светкавицата, моделът изпъква повече в кадъра, поне по моите наблюдения и опит.

Автор: swan_   
Дата:   26-04-14 01:13

Ами не снимай по обяд! Или снимай на сянка. Или поне слагай слънцето да е зад гърба на модела. Другото, което забравих да ти предложа е да пробвай със спотово мерене, а не с матрично. По принцип, ако снимаш с външна светкавица има голяма разлика и се използва при подобни променили условия с контрастна светлина. Пробвай!

Автор: kollev3   
Дата:   26-04-14 15:08

Истина ли е,при TTL ако обекта е в центъра светкавицата светва с една мощност а ако е в края на кадъра ще е съвсем друго[smilie11]

Автор: MarinY   
Дата:   26-04-14 16:00

Както са ти казали, първо при голям контраст на сцената, матричното мерене винаги иска някаква компенсация, в зависимост от ефекта, който търсиш. Ползвайте спотово. Старо правило, от времето на лентата - трева в сянка е 18% сиво!
Светкавицата на задно перде, на ТТЛ и с компенсация, в зависимост къде, спотово си мерил.
Всички камери, ако не е бъзикано по менютата имат заключване на експонацията при полу натиснат спусък.

Дата:   26-04-14 16:51

При дадена мощност, светкавицата може да освети правилно само обекти на точно определено разстояние. Това разстояние може да се изчисли като се знае водещото число. Когато светкавицата се използва в режим TTL, нейнта мощност се определя така, че да бъдат осветени правилно само обектите в центъра, т.е. при префлаша се използва мерене с приоритет на центъра. Всички обекти в кадъра, намиращи се на същото разстояние от камерата, като тези в централната част на кадъра, ще бъдат правлино експонирани. Всички, които са по-близо да камерата ще са преекспонирани и съответно всички, които са по-далече, ще се недоекспонирани.
Пример: Здрач, намираме се навън и искаме да снимаме портрет. Светкавицата е в TTL режим. Ако поставим модела встрани от центъра на кадъра, съгласно правилата, а в центъра останат само много далечни обекти или пък въобще не остане нищо, светкавицата ще светне на пълна мощност и моделът ще "изгори". Решението - FV Lock - поставяме модела в центъра на кадъра. Натискаме бутона за FV Lock, светкавицата пуска префлаш и се определя мощността, нужна да освети правилно модела на разстоянието, на което се намира. След префлаша композираме кадъра, като се стараем да не променяме разстоянието до модела и снимаме. Резултат - правилно експониран модел. Как ще е експониран фона при тази ситуация, зависи единствено от скоростта на затвора.

Публикацията е редактирана (26-04-14 16:52)

Автор: MikeDimit   
Дата:   26-04-14 18:14

Махни спотовото мерене, намали скоростта и виж дали ще ти хареса резултата.

Автор: nevermess   
Дата:   27-04-14 19:39

janst [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »