Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сравнение/тест на два кадъра - от различни обективи?
Автор: PhotoBo   
Дата:   25-04-14 00:36

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Сравнение/тест на два кадъра - от различни обективи?
Дата:   25-04-14 00:36

Колеги, бихте ли дали безпристрастните си мнения като сравните два кадъра направени от два ралзлични обектива при сходни условия и тяло. Интересува ме най-вече острота и цветове. Кадрите са напълно сурови, разбира се директно от апарата.
Ето ги ТУК, както следва:
f3.5-1 сравнявате с f3.5-2, както и f5-1 сравнявате с f5-2, съответно това са изображенията направени на бленда f/3.5 и f/5

Също така не забравяйте да разгледате кадрите и по крайщата, а не само в средата.

Благодаря!

*Благодаря на колегата Влади Стефанов за предоставянето им!

Публикацията е редактирана (25-04-14 00:39)

Автор: gbdesign   
Дата:   25-04-14 00:46

На първо четене, 17-50 е малко по-остър и винетира по-малко.

Дата:   25-04-14 00:52

Това го пазех за кулминацията в края, но благодаря за мнението все пак [smilie5]
Нека повече хора да се изкажат, за да опровергая тезата си, че съм се побъркал, монитора ми не е калибриран или съм за очила [smilie7]

Автор: gbdesign   
Дата:   25-04-14 00:56

Ми то няма кой знае каква разлика. Освен това което споменах и разлика в експонацията с 0.8-0.9 EV, друга разлика не забелязах. Нито има хроматични аберации, нито лесно видима разлика в геометричните изкривявания.

Автор: stown   
Дата:   25-04-14 02:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   25-04-14 07:56

Иска ми се да избегна предубедеността на хората и за това ще съобщя обективите на по-късен етап, но някой ще се досетят и така...само не издавайте ;)

Автор: chepkata   
Дата:   25-04-14 08:43

17 милиметровият е чувствително по-остър! Разликата в експонацията, обаче, е голяма и цветовете ще се въздържа да коментирам. Така ли са и другите снимки, с толкова голяма разлика?

Дата:   25-04-14 08:47

Така са.

Автор: uzsree   
Дата:   25-04-14 10:23

17-50 e видимо по-остър на тези кадри от 16-85.

Фокуса не се вижда обаче точно къде е. Аз бих правил тези тестове на централна точка с фокусиране по конкретен обект. Може и Live View, ако се гледа само острота, а не точност на фокусиране.

Има разлика в експонацията, забелязвам и моите Тамрони да имат склонност към същото. Понякога се налага да задам -0.7 до -1.0 EV за да докарам кадъра, но и двата са времето на филмовата ера (90мм макро и 24-135мм), така че им е простено.

Автор: Батко   
Дата:   25-04-14 10:27

Изобщо не бих се замислил! Бих задържал 17-та!

Автор: ВладиСтефанов   
Дата:   25-04-14 10:43

[smilie24] Публикацията е редактирана (25-04-14 10:53)

Публикацията е редактирана (25-04-14 10:54)

Автор: vicking   
Дата:   25-04-14 13:04

Е то е ясно кои са обективите, също така отдавна се знае, че тамрона прави доста остри кадри, казвам го от личен опит /имам такъв с мотор без VC/. Но за да бъде съвсем коректен теста е трябвало да изключиш VR на никона, т.к. си снимал от статив все пак.[smile]

Автор: estate   
Дата:   25-04-14 13:19

Тамрон-а е по-добре.Дори оправих експонацията да са що годе еднакви и дори на 26% отворен файл си личи че е по-остър....Браво , бях се засилил за един 16-85 но сега ще помисля пак :)

Автор: marves   
Дата:   25-04-14 13:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   26-04-14 12:34

За мен е показателен този тест точно защото преди време замених Nikkor 16-85, от който бях изключително доволен с Tamron 17-50/2.8, заради светлосилата. Съжалявах, че не успях да направя релано лично мое сравнение на двата и все се опасявах да не съм сгрешил, въпреки, че тамрона не ми даде основание за притиснения. Сега обаче съм още по-спокоен за избора си, що се касае до острота. В интерес на истината проблем с фокуса не съм имал, защото смених няколко стъкла от въпросния Тамрон, в това число версиите със и без стабилизация, както и тези с мотор и без вграден такъв, но това за ХепиФото май не е точно така. Аз знам точно обратното, т.е. че спокойно се калиблират обективите при тях и даже не се плаща на обектив, а на услуга, т.е. може да си занесеш повече от един Тамрон ;) Но за да не подвеждам някой - нека по-запознатите да кажат как е точно. Само една бройка преди някъде 2 години преекспонираше кадрите излишно, другите които съм ползвал и имал - са били ОК в меренето.

Като заключение мога да кажа само личното си мнение и препоръка, а именно - който му е необходим всекидневен обектив за пейзажи или репортаж с изключително удобен обхват (от снимките се вижда даже 1мм колко е от значение в широкия край)- Nikkor 16-85 e перфектен избор.
За тези като мен, за които светлосилата е от значение и могат да направят компромис с по-ограничения обхват, а остротата е фактор - Tamron 17-50/2.8 без стабилизация и по възможност без вграден мотор, мисля, че е чудесен избор!
Абе кой каквото го влече [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »