Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с фокуса
Автор: eenevski   
Дата:   13-04-14 08:24

От скоро сннимам с Никон д5100 и искам да попитам по опитните от вас с какъвто и да е фокус и настройки като правя средно близка да кажем портретна снимка или каквато и друга като разстояние винаги фокуса е перфектен на малка част от снимката около средата а други зони са доста зле.Това от китовия ми обектив ли е 15-55мм който май за нищо не става или от мене от кого за сега пак нищо не става.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с фокуса
Автор: chepkata   
Дата:   13-04-14 08:34

Дай пример, защото може и да е нормално.

Автор: Pavlov   
Дата:   13-04-14 08:53

Колкото по-близо си до обекта на снимане, толкова по-малка е дълбочината на фокуса. И става точно това, което описваш - центърът е на фокус, останалото е размазано.
Много хора си купуват специални обективи, за да правят точно такива снимки [smile] .

Автор: eenevski   
Дата:   13-04-14 09:03

С този китовия може от всичко по малко демек нищо нали правилно разбирам

Автор: Pavlov   
Дата:   13-04-14 09:12

Обективът нищо не може [smile] .
Въпросът е ти какво можеш да направиш с него.

Автор: Божидар58   
Дата:   13-04-14 09:44

Имах такъв китов обектив - 18-55/3.5-5.6VR, предполагам за него става въпрос. Снимал съм с него на тела Д200 И д300. След това накупих доста други обективи. Мнението ми е, че това си е идеален обектив. Става за доста неща и поне моят беше доста остър. На тези две тела дето съм го пробвал, снимките гледани на монитора не се различаваха от тези правени с необосновано скъпия 16-85/VR. Може би сте попаднал на лоша бройка. Може би на по новите тела с по- голям брой мегапиксели да не е така.

Публикацията е редактирана (13-04-14 09:48)

Автор: mmjm   
Дата:   13-04-14 09:56

По-горе казаха, може всичко да е наред, опиши с какви настройки си снимал и най-вече с колко отворена диафрагма(бленда). Изобщо пусни снимката, която не ти харесва или поне екзифа (информацията за файла). По принцип за да е на фокус целия кадър, трябва да затвориш блендата(възможно по-голямо число), ако ползваш готови режими, мисля че "пейзаж" трябва да е остър по целия кадър.

Автор: fraction   
Дата:   13-04-14 11:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: vkk1   
Дата:   13-04-14 12:29

"хората луди пари дават за този "дефект" :)"
Да, например аз :) Дори съм на път да се разделя с още хилядарка за този "дефект" в близките дни.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »