Автор: krist
Дата: 21-03-14 11:10
Според мен изборът е между 18-35 G нов и 16-35 VR втора ръка. Първият е с 50% по-евтин (нови), пак с 50% по-лек, а има същата картинка - на някои фокусни разстояния и бленди е малко по-добре от втория, на други - малко по-зле, но като цяло са тука-тука. Вторият има плюс, че е прахо- и влагозащитен, стабилизацията, нанопокритието и, че е по-широк. Последното обаче отпада, ако оправиш геометричните изкривявания - 18-35 G на 18 мм дава същата картинка като 16-35 на 16 мм - тествано.. Влагозащитата може да я придобиеш за няколко долара от Амазон с дъждобран. Единствените сериозни предимства на 16-35 са стабилизацията и нанопокритието. Та, ако са ти задължителни неговите плюсове, трябва да прежалиш тежестта и повечето пари, иначе за 1250 лв. може да вземеш първия нов. 14-24 според мен е твърде къс, почти три пъти по-тежък от 18-35 и почти 3 пъти по-скъп. По-прав е, но пък не може да ползваш фитри (поне не и на поносима цена, и при по-големи неудобства) и има проблем с насрещната светлина. В картинката според мен разликата се забелязва най-вече в екстремните ъгли - там определено е по-добре, и ако държиш на това - нямаш друг избор, но иначе някой от гореизброените, с предимство към първия в твоя случай.. Имам 18-35 G и все се зачудвам от време на време да го ъпгрейдна, миналата седмица пак се чудих и пак гледах сравнения с 16-35 и 14-24, и пак се отказах - за мен няма смисъл.
|
|