Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимка за документи
Автор: marti_3003   
Дата:   17-03-14 16:30

-Извинявам се ако темата не е на правилно място, но сметнах за неудачно да правя тема във фото-предизвикателствата насред целия архив от снимки. По същество... спешно трябва да си направя снимка за документ(не за държавна институция, но все пак със спазване на повечето такива изисквания). Разполагам с 135, 55 и 35мм твърди м42 обективи и цифрово тяло. Споделете кой какви изисквания знае, примерно че трябва да е 4:3, фона сив и т.н.
Кой обектив и каква бленда да използвам. Какви настройки на остротата, контраста и т.н. на апарата. Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Снимка за документи
Автор: imitev   
Дата:   17-03-14 16:36

От институцията не ти ли дадоха изисквания?

За останалото проба грешка ще ти свърши идеална работа...

Автор: Sokola   
Дата:   17-03-14 16:39

[smilie25] при така зададен въпрос очаквай интересни и различни отговори

Автор: marti_3003   
Дата:   17-03-14 16:45

Снимките които съм виждал до сега за тази цел са си като за документи, любопитно ми е чисто технически какви от гореспоменатите настройки да използвам

Автор: quazimodo   
Дата:   17-03-14 16:50

Ето ти нещо за отправна точка[smilie5]:

http://www.peter.and.bilyana.net/2007/02/01/snimki-za-dokumenti-v-domashni-uslovia/

И още нещо от близкото минало:

Автор: pinko
Дата: 17-06-05 09:25

http://www.mvr.bg/Guide/new_BG_documents_4.htm

Каква трябва да е снимката?

Снимки за документи за самоличност се изготвят в България само от фотографи, запознати с изискванията към снимките. Илюстрации с тези изисквания трябва да са поставени на видно място във фотографските ателиета. В чужбина информация за изискванията към снимките може да се получи в българските консулства.

ИЗИСКВАНИЯ
към снимките, прилагани към заявленията за издаване на новите документи за самоличност

1. Снимките да бъдат актуални - да са направени до 6 месеца преди датата на подаване на заявлението.
2. Снимките да бъдат цветни и да бъдат изготвени по класическата негативно - позитивна фотографска технология.
Не са валидни снимки, които са:
- заснети с цифрови камери, копирани със скенери или размножителни машини, изготвени по сух моментален способ и ретуширани снимки;
- отпечатани на офсетова или друга полиграфична техника, на лазерни, мастилено-струйни, термотрансферни или други печатащи устройства, или са тип "кромалин".
3. Снимките трябва да са изработени върху конвенционална фотохартия с гладка матова повърхност и дебелина между 0,12 и 0,20 мм.
Не са валидни снимки, изработени върху гланцова или растерова хартия.
4. Снимките трябва да имат размери - ширина 35 мм и височина 45 мм. Допуска се след обрязване на снимката нейните размери да бъдат с ширина 37 +/- 2 мм и височина 45 +/- 2 мм

5. Височината на изобразеното лице, върху снимката, измерено от долната част на брадата до върха на главата (вкл. и косата) трябва да бъде между 25 и 35 мм.

Публикацията е редактирана (17-03-14 17:01)

Автор: Божидар58   
Дата:   17-03-14 17:23

Аз снимам за документи на сив фон с Никон Д300 и обектив 85/1.8Д, като ползвам две студийни светкавици и два бели отражателни чадъра на тях. Снимам на бленда 5.6 и скорост 1/160 сек. Разбира се всеки може да ползва каквито настройки иска. Поставям хората на висок стол тип като тези на баровете, така че очите на човека да са на височината на фотоапарата. По често снимам вертикално. Апарата ми е с грип и е по удобно вертикалното снимане с него. Разпечатвам снимките в размер СТАНДАРТ - 45 на 35мм.

Автор: kadar   
Дата:   17-03-14 18:05

Толкова ли е трудно да отидеш в едно фотоателие , да кажеш какво искаш и край ?
Аз редовно се снимам за документи/разбирай всяка седмица/ и така си решавам кардинално въпроса ! Какви ми трябва да се занимавам с обективи,бленди,скорости,сиво,бяло или пембяно ? Сядам плащам и тръгвам ! Надявам се във вашето населено място има такова фотостудио ? Успехи !

Автор: da.fo   
Дата:   17-03-14 22:46

Преди 20 тина година четох една книга за основи на рекламата. Там се споменаваше в една американска реклама как се вари боб. Обяснява се на дълго и широко как се накисва, после се изхвърлят, първата, втората и третата разпенена вода, как се слагат подправки, как се запържва червен пипер в нагорещено олио на (еди колко си градуса) и т н и т н. И накрая пишеше - НЕ Е ЛИ ПО ЛЕСНО ДА СИ КУПИТЕ ЕДНА КОНСЕРВА СЪС СВАРЕН БОБ ОТ ФИРМА(ххх) - НИЕ ЗНАЕМ КАК СЕ ВАРИ БОБ И ГО ПРАВИМ НАЙ ДОБРЕ !!!

[smilie3]

Автор: Митко   
Дата:   17-03-14 23:25

След всички компетентни (и безполезни) мнения ето и моето:

Намираш бяла стена на сянка, завинтваш 50мм обектив, заставаш на 50-100см от стената и някой те снима на бленда 4-5.6 на централна точка, главата в средата на кадъра и в него да влизат раменете до зърната на гърдите. Ако стената излезе цветна си правиш бял баланс по нея преди снимката. Трябва да се вижда по малко и от двете уши, т.е. пълен анфас. Главата да леко повдигната, не знам защо, но така трябва, за да не гледаш "под очи". Ако скоростта падне под 1/50, смело вдигай исото до 6400. На малката снимка не се забелязва.

Ако печаташ във фото - сложи два реда по 4 снимки с по 2мм разстояние между тях и го отпечатай 10/15

Надявам се поне това мнение да ти е полезно

Автор: bOzo   
Дата:   17-03-14 23:40

E от такива блогове и съвети ще фалират големите играчи на пазара с минилабовете...[smilie18]

Автор: pif   
Дата:   18-03-14 10:28

Спокойно, те пак ще го ошушкат 5 кинта щото е "паспортна"
Е, ако му трябва само в електронен формат - загинали са горките.
Аз лично го съветвам да бяга от "професионалисти". В повечето студия ти взимат 5-те лева без грам да се постараят и да им пука. Магаре стояло - магаре изляло. Както се казва в поговорката.

Автор: quazimodo   
Дата:   18-03-14 13:01

През 2012г, мобилна група от 4-то рпу снима брат ми за документи в нас с Канон Г12 и лаптоп. Нито фон ги интересуваше, нито облекло или изглед на "пациента". Щракнаха един кадър, станаха и си заминаха[smilie5].

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »