Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Загуба на цветове в Lightroom
Автор: gushev   
Дата:   17-03-14 08:18

Здравейте,имам следния проблем:когато снимам в RAW и след това импортна в Lightroom,снимките са някак си по студени и безцветни.На какво се дължи това?Има ли начин да ги обработя предварително всички само за цветност?Моля помогнете :)

Отговори на това съобщение
 Re: Загуба на цветове в Lightroom
Автор: hotsnail   
Дата:   17-03-14 09:08

Нормално е!

Лайтрум прилага цветни профили отгоре на RAW файловете автоматично с които докарва снимките до неутрално положение без ефекти. Повечето фотоапарати при настройките си по подразбиране засилват малко цветовете и контрастта, вадярт амлко повечко детайл от сенките и т.н. за да докарат по приятна за окото визия на JPEG. От там и разликите. Лайтрум ти докарва по подразбиране неутрална снимка от която имаш много мегдан за обработка.

По принцип можеш да си избереш друг профил - виж на Develop модула, най-долу в дясно Cmera Calibration и си избери нещо по=шаренко от Adobe Standard.

Можеш това да го правиш и в самто начало да.

Можеш и да си нагласиш ако искаш някакви промени със 10-ките настройки дето предлага лайтрум и да си запомниш твоя любима корекция и да си я прилагаш нея - за целта се запознай малко повече е Presets в ляво.

Като цяло мисля че разсъждаваш доста грешно! Ако ще обработваш снимки - обработвай снимки т.е. научи разните неща в лайтрум за какво служат.

Ако искаш просто снимки на фамилията всички модерни апарати правят прекрасен JPEG. снимай си с него, научи разните настройки на апарата и си свиркай. RAW ти трябва за да обработваш снимките. Тъпо е да си харчиш 10-20 МБ отгоре на всяка снимка, да платиш 100-тина евра за лиценз и да ти е криво че ти няма цветовете от апарата....

Автор: джъмбо   
Дата:   17-03-14 11:00

най-често се случва защото ЛР не чете вътрешните настройки които си правил в камерата си... в джепег се запазват но за роу - само фирменият софт ги чете....

аз затова си държа камерата на заводски настройки и никога нямам изненади... а в годината пробвам поне по 10 различни камери

Автор: mihajlov2   
Дата:   17-03-14 11:12

Най-бързият и елементарен начин да "оцветиш" снимките в Лайтрум е:
Трябва да си в режим Develope.
1. Десен бутон на мишката върху снимката
2. От падащото меню - отиваш на Settings
3. А оттам - цъкаш на Punch.
И готово!
Този пресет всъщност повишава Clarity и Vibrance. С колко и как - може да се поровиш из настройките и да измениш стойностите както ти харесва.

Автор: victory13   
Дата:   17-03-14 11:20

не мисля че това прилага коректни за всяка камера "оцветявания"

отиваш на камера профилите, прилагаш според това което си снимал, доработваш, или прилагаш готов пресет, или си правиш пресет на вкус... охлюва го е казал...
най-просто, тук: http://www.presetsheaven.com/tutorials/lightroom-camera-profile-explanation/

Автор: mihajlov2   
Дата:   17-03-14 11:26

Прав си, така е. Аз просто дадох пример за най-елементарното, бързо и тъпо "оцветяване"...

Автор: rx   
Дата:   17-03-14 13:15

Всъщност решението ти донякъде се крие в най-долния панел на Develop - Camera Calibration и Process. По подразбиране лайтрума използва Adobe Standard. Виж дали някое от другите ти върши работа. Оттам нататък - игра с настройките, понеже Лайтрума не може да използва данните, записани в самия RAW, а прилага свои разбирания за това как да чете снимката.
Ако държиш preview-тата да отговарят на това, което се вижда в Raw-а, трябва да ползваш софтуера, който идва с камерата.
Според мен, настрой си камерата така, че да събира възможно най-много информация без да клипва в никой канал - ETTR, и после в Lightroom си направи различни пресети според това какви стилове снимки искаш да направиш.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »