Автор: mitku
Дата: 15-03-14 09:10
Аз нямам широки, но имам дълги - Никор АИ-С 80-200/4 и 300/4.5. И двата са отлични обективи и по днешните стандарти им липсва единствено АФ (и стабилизация, но Сони А7 сигурно си има стабилизация на матрицата, така че това отпада). Иначе са прекрасни - евтини; здрави като танк; с отлична оптика - много остри още от най-отворено и по днешни стандарти дори и на гъстите съвременни матрици, с минимални изкривявания, почти незабележимо винетиране и на ФФ (и още повече на кропка като моята, естествено) и т.н. Евентулно човек трябва да се съобразява само, че покритията са на по-ниско ниво от днешните и старите обективи са по-склонни към "духове", ако има светлини в кадър, но не е нещо съществено. Предполагам, че Сони-то ще може и да помага доста за да гледаш кога и къде си на фокус (там фокус пийкинг май се казваше, макар че като гледам отзивите - не е много акуратно) така че почти минимализира и това, че няма АФ... та ми изглежда много добра идея това, което си намислил. Само дето широките обективи не са били голяма сила едно време поне доколкото съм гледал отзиви и снимки от тях, че не съм ги пробвал лично. Но нямам основания да не вярвам на прочетеното. Съвременните широки явно са доста по-добре и при тях е дръпнала технологията и към по-добра оптика, за разлика от нормалните и дългите, където реално нищо съществено не е измислено за последните да кажем 50 години (извън АФ, стабилизация и по-добри покрития... и поголовното ползване на пластмаса).
|
|