Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Най-добрите Nikkor AI, AI-S обективи?
Автор: djfroggy   
Дата:   15-03-14 08:28

Скъпи приятели, вече съм собственик на Сони А7. За момента имам 24-70/4 и 55/1,8. Докато Сони се натуткат да пуснат широки и дълги стъкла, мисля да ползвам ръчнофокусни обективи на Никон, заради тяхното чудесно качество и приемлива цена /в сравнение с Карл Цайс например.
Интересуват ме следните дължини: 20мм, 24мм, 28мм, 180-200мм. Моля, препоръчайте ми кои версии са най-добри. Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Най-добрите Nikkor AI, AI-S обективи?
Автор: mitku   
Дата:   15-03-14 09:10

Аз нямам широки, но имам дълги - Никор АИ-С 80-200/4 и 300/4.5. И двата са отлични обективи и по днешните стандарти им липсва единствено АФ (и стабилизация, но Сони А7 сигурно си има стабилизация на матрицата, така че това отпада). Иначе са прекрасни - евтини; здрави като танк; с отлична оптика - много остри още от най-отворено и по днешни стандарти дори и на гъстите съвременни матрици, с минимални изкривявания, почти незабележимо винетиране и на ФФ (и още повече на кропка като моята, естествено) и т.н. Евентулно човек трябва да се съобразява само, че покритията са на по-ниско ниво от днешните и старите обективи са по-склонни към "духове", ако има светлини в кадър, но не е нещо съществено. Предполагам, че Сони-то ще може и да помага доста за да гледаш кога и къде си на фокус (там фокус пийкинг май се казваше, макар че като гледам отзивите - не е много акуратно) така че почти минимализира и това, че няма АФ... та ми изглежда много добра идея това, което си намислил. Само дето широките обективи не са били голяма сила едно време поне доколкото съм гледал отзиви и снимки от тях, че не съм ги пробвал лично. Но нямам основания да не вярвам на прочетеното. Съвременните широки явно са доста по-добре и при тях е дръпнала технологията и към по-добра оптика, за разлика от нормалните и дългите, където реално нищо съществено не е измислено за последните да кажем 50 години (извън АФ, стабилизация и по-добри покрития... и поголовното ползване на пластмаса). [smilie7]

Автор: demiman   
Дата:   15-03-14 09:34

28/2.8 AI-S, 180/2.8 AI-S [smilie5]

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   15-03-14 11:32

105/2.5 е хубав портретник.Освен това е компактен, дори с преходника.

Автор: victory13   
Дата:   15-03-14 11:37

ако е 105, нека е ф/1.8 [cool]

чел съм хубави отзиви за 24/2 от широките [smilie8]

Автор: fotocolor   
Дата:   15-03-14 12:19

Nikkor 105/1.8-невероятно стъкло.Макар че моят си го купих без дифрагма,ми върши идеална работа за портрет.Вярно снимам само на 1.8

Публикацията е редактирана (15-03-14 12:19)

Автор: dekov   
Дата:   15-03-14 13:09

С какъв Никон ще ползваш обективите, а Сонито А7 защо си купил ?

Автор: simbon4o   
Дата:   15-03-14 15:08

20мм, 24мм, 28мм, 180-200мм
От тези които си изброил, 28 2.8 AIS е брутален обектив. По-скъп е но не може да сбъркаш с него. Има и по-евтини като 28 3.5 примерно, който също не е лош просто е остър за пейзажи само на затворена бленда, докато 2.8цата още от отворено е брутална.
180 2.8 е страхотен обектив, също ако попаднеш на прилично оценен ще ти хареса.

Други, които лично на мен ми харесват -
55 2.8 AIS(имам го) страхотно макро, макар и късо е много добро оптически и ползвайки го на кропка си го харесвам.
105 2.5 AIS невероятен портретчик за малко пари. Много добро отделяне на фона, корекция за аберации, всичко...Ако не бях взел бокината 90 2.5 щях никора да взема, нищо че имам и самянг 85 1.4
За по-широко от 28мм всичко е доста скъпо и от новите и от старите, но никорите са доста добри ако можеш да си ги позволиш.
Ако не те притеснява прекалено широкото самянг 14 2.8 е мнооого добър за парите си. От скоро има и филтри за него...

Автор: djfroggy   
Дата:   16-03-14 10:30

Извинявам се за късното включване.

Автор: dekov
Дата: 15-03-14 13:09

С какъв Никон ще ползваш обективите, а Сонито А7 защо си купил

Сонито А7 е купено заради Цайсови и хубави Сони обективи, които не за излезли, но престоят да излязат. Не искам обаче да пропусна пролетта и лятото да няма с какво да снимам.

Автор: fast_eyebrow
Дата: 15-03-14 11:32

105/2.5 е хубав портретник.Освен това е компактен, дори с преходника.

Имам вече Цайс 85/1,4. Не е особено компактен, но ме кефи. 105/2,5 ще дойде излишен вече.

Автор: demiman
Дата: 15-03-14 09:34

28/2.8 AI-S, 180/2.8 AI-S

Благодаря за мнението, sidthesloth вече ми предложи въпросните обективи за проба.

Сега остава съвет за нещо що-годе компактно и добро (задължително добро и не задължително компактно) на 20-21мм и на 24-25мм.
Може и да не са Никкор.

Дата:   16-03-14 10:36

Все пак не разбрах с какъв Никон ще ползваш обективите ?

Автор: hose   
Дата:   16-03-14 10:50

на сонито ще ги ползва

Автор: hotsnail   
Дата:   16-03-14 13:39

Деков много добър въпрос, но трябва да го отправиш към Никон. Видно поради липса на смислено тяло с марка Никон[beer] , човека си е взел Сони. До сега никон можеха и да пуснат хубаво безогледално тяло с 35мм сензор ама уви

Аз също си взех 105/2.5 последния. Хубав е. Ако минеш на някое 4-тъчно биропиене, може да го пробваш.

Аз широко нямам за сега, ще чакам 16-35-цата на Сони. Старите обективи са си стари обективи, много оптични дефекти. Стават за портрети и заигравки.

Никорите стават добре за тилт/шифт. Пък можеш и на алфа тяло да ги окачиш

ПП Резна ми текста форума

Публикацията е редактирана (16-03-14 13:45)

Дата:   16-03-14 16:57

Аз питам само заради това, че няма как да ползваш Никонските обективи на Сони,освен с адаптер който има леща в него и цялото упражнение се обезмисля, снимаш с Никори, а качеството е посредствено.
Успех !

Автор: JollyRoger2   
Дата:   16-03-14 17:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: sirkhann   
Дата:   16-03-14 17:28

Не. За безогледалната система всичко става с преходници без оптични елементи. Работната дистанция е по-къса. При огледално-рефлексните и SLT моделите само трябва оптичен преходник. Сони Алфа 7 е от първия вид - фулфрейм без огледало [smilie7]

Дата:   16-03-14 17:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   16-03-14 17:59

A7 е с много къса работна отсечка 18мм май и ползва сензора на д600. За никори е перфектен. Особено тия по старите. Има мерене, има разни асистенти за фокуса, зебра за експозицията....авто исо-то му е куцо ама има врътка за исото отделна, та не е болка голяма.

Със 105/2,5 е голям кеф снимането. Ще пусна някое пример че с щерката дето имам

А старите никори са кеф заради големия мазен ход на фокуса и удобната бленда.

Нещо като никон DF за бедняци става :-)

Публикацията е редактирана (16-03-14 18:02)

Дата:   16-03-14 18:08

hotsnail - я кажи честно нещо повече за този апарат. И аз мисля да го заприходявам, обаче семплите, които гледам, са като от кропка. Дори гледайки кадри от D610 и A7, разликата ми се вижда огромна и не в полза на Сонито. Много отдавна си мечтая за подобен апарат, ама ако наистина му куца картината, минавам на DP Merrill [smilie5]

Дата:   16-03-14 18:26

Дата:   16-03-14 19:00

Не знам какво гледаш и търсиш...високо исо, плитък фокус, размазан фон, обем на снимките, детайл....във тия отделения съм го хващал да се справя по-добре от кропка [smilie18]

Дата:   16-03-14 19:20

Да. Спрямо NEX-6 - малко по-добре, но разликата в детайл/ISO между A7 и D610 е като Nex 6 към A7. По принцип не ми е мерилото Nikon, а Sigma [smilie5] В много ситуации се справя по-добре от нея- висока динамика, снимки в силен контражур, високо ISO, обаче за нормални сцени май е назад [smilie2]

Искам да си ползвам и аз AI-s-овете, а на Sigma-та няма как. [smile]

Публикацията е редактирана (16-03-14 19:22)

Автор: uri64   
Дата:   16-03-14 20:37

Има и "доста прилични" Цайс-ове (не йенски, ами цайсови) на Лайка М байонет, които ще можеш да ползваш на Сонито с преходник - примерно 28/2.8, 35/2

Автор: simbon4o   
Дата:   16-03-14 20:44

телеметричните широки обективи отдавна ги отписахме за А7 и особено А7р [smilie5] просто матриците не са правени за такива стъкла.

Дата:   16-03-14 20:48

А7 е за телеметрични стъкла по-добрия избор ама си трябват софтуерни корекции с повечето от по-широките. Има някои които са добре, но трябва да се гледа обектив по обектив.

С никорите грижи няма всичките би трябвало да са перфектни.

Автор: uri64   
Дата:   16-03-14 20:57

Има си преходници на Войтландер, които са точно за Войтландер и Цайс М обективи на А7 и А7Р...оделно, че А7 няма проблеми като А7Р, а и тези проблеми са при по-широко от 24....

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »