Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за напускане на работа
Автор: Славчо1989   
Дата:   13-03-14 15:10

Здравейте, имам няколко въпроса отностно прекратяване на трудов договор.
Ситуацията е следната, в момента съм на 6 месечен изпитателен договор и съм подал молба за напускане.Въпросът ми е, мога ли да си тръгна когато пожелая въпреки, че съм подал молба за напускане?Следващият въпрос е, ако ми забавят заплащането мога ли да напусна, поради неизплатено възнаграждение в срок посочен в договора?
Като разбирасе да е в моя ползва прекратяването на договора и вземане на изработените пари.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за напускане на работа
Дата:   13-03-14 15:10

...

Автор: realnoncho   
Дата:   13-03-14 15:11

Какво предизвестие имаш?

Дата:   13-03-14 15:13

Според договора трябва да пусна молба 2 месеца преди прекратяване.В момента подадох молба, в която моля да бъда освободен в едномесечен срок.

Дата:   13-03-14 15:16

Според договора, изпитателния срок е полза на работодателя(според сключения договор).

Публикацията е редактирана (13-03-14 15:20)

Автор: doofy   
Дата:   13-03-14 15:25

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване; това е от КТ демек ако има забавяне можеш и после се жалваш в инспекция по труда,те му пращат проверка и така...

Дата:   13-03-14 15:26

Да, то винаги е в полза на работодателя.
В такъв случай е най-добре да се разбереш с прекия си ръководител, че не искаш да оставаш и няма смисъл да те задържат, да се разберете като хора.

Аз последно имах тримесечно предизвестие и се разбрахме да стане наполовина. Ако случайно имаш много проблеми и спънки след като си подал молбата за напускане може демонстратично да не пипваш нищо, за да видят че няма смисъл да си там като не го искаш.

Автор: doofy   
Дата:   13-03-14 15:27

http://milovanov.bg/question-105.html
погледни и това

Автор: Svetlio70   
Дата:   13-03-14 15:30

По закон през 6 месечният изпитателен срок можеш да напуснеш по всяко време без предизвестие както и да бъдеш освободен от работодателя по същият начин но в твоя случай след като имаш някакъв договор с клаузи по въпроса незнам как стоят нещата.Незнам и този договор дали не противоречи на някои закони късаещи въпроса.Не съм адвокат но ако не намериш отговора не е лошо да се посъветваш с такъв.

п.п.
Видях че са писали по-горе докато и аз съм писал та по някои неща по по-горния въпрос може и аз да бъркам.[smilie3]

Публикацията е редактирана (13-03-14 15:35)

Автор: pepi34   
Дата:   13-03-14 15:42

Текстът е СПАМ и беше изтрит администратора на сайта.

Дата:   13-03-14 15:45

pepi34,

Наричаш хората отговорили над теб некомпетентни хейтъри, така ли да разбирам?

Автор: victory13   
Дата:   13-03-14 15:56

вероятно има в предвид, че е възможно да получи некомпетентен съвет, който да подведе питащия ... изразявайки с в духа на форума напоследък [smilie18]
срокът на предизвестие за напускане е максимум 30 дни, ако не е упоменато друго в договора... тогава важи другото...
лично на мен ми е непонятно как и защо се залага в договор 2-месечно предизвестие за напускане и защо се съгласяват подписващите с него... в днешното време читавите оферти за работа са кът, и да се самоблокираш по този начин при по-добро предложение ми е непонятно... даже и месец е прекалено дълъг срок...

Автор: georgivelev   
Дата:   13-03-14 16:01

Баси, и как ги подписвате тези договори с 2 и 3 месечено предизвестие за напускане? На мен предното ми шефче като ме накара да подпиша такова нещо, го напуснах. Вика, получавал съм голяма заплата (700лв) и чрез подписването на тримесечното предизвестие съм трябвало да декларирам лоялност към фирмата.

Ако фирмата ти плаща достатъчно, няма да напускаш. Ако фирмата е калпава, ще ги напуснеш каквото и предизвестие да им дължиш. А това с двумесечният период е глупост, защото докато трае предизвестието ти няма да си налягаш парцалите да работиш на 100%. Освен това ти пречи да си намериш лесно нова работа. Трудно някой нов работодател ще те чака толкова.

Имаш и още един вариант, вазираш и им даваш за компенсация твоята брутна заплата за периода за предизвестието. И това съм го правил (не съм им давал пари, удържаха си от невзетият полагащ се годишен отпуск).

Това работодател да съди напуснал работник за обезщетение поради неспазено предизвестие е пунта мара. Никой сериозен работодател няма да се занимава да те съди за 800 или 1000лв. Най-правилно е да се опиташ да постигнеш двустранно споразумение.

Дата:   13-03-14 16:01

Доста големи фирми имат 2 и 3 месечни предизвестия, просто са решили че така имаш време да си предадеш работата на друг. А това, че намирането на нов човек обикновено им отнема повече време не го смятат...

Дата:   13-03-14 16:02

А, ама ти си в изпитателен. В такъв случай, отиваш при работодателя си, и му викаш, че тая няма да я бъде. 99% ще те освободи на момента. Това с подаването на молба за напускане по време на изпитателен срок си е чиста проба изнудване, или незнаене от твоя страна как да постъпиш.

Дата:   13-03-14 16:05

Нончо, вероятно е оправдано, ако проектите, над които работиш, са доста големи като продължителност. Ние сме доста голяма фирма, но всички сме на 1месечно предизвестие. Ако ме накарат да подпиша за по-голямо предизвестие, ще го направя, но като тръгна да напускам ще се откупя. В никакъв случай не бих предизвестил за повече от месец, ако искам да си тръгна. Или освен ако знам, че другата работа започва след повечко време.

Автор: Havga   
Дата:   13-03-14 16:27

Здравейте, доколкото разбирам имате трудов договор със срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя и с предизвестие за Вас от 2 месеца.
От написаното до момента рабирам, също така че досега работодателят не е забавял изплащането на възнаграждението.
Това означава, че за да не търпите финансови санкции, като обезщетения за неспазено редизвестие, трябва да имате готовност да изработите срока на предизвестие, т.е още два месеца.

В молбата си сте посочили, че искате договорът да се прекрати с едномесечно предизвестие, на практика това е предложение до работодателя да прекрати договора по взаимно съгласие, като Вие предлагате това да стане след един месец. Работодателят може да не приеме това предложение и ако в молбата няма алтернативно отправено предизвестие от два месеца, съгасно договора, няма да Ви я зачетат като депозирано предизвестие и няма да Ви тече срок.
Друг е моментът, че работодателят Ви НЯМА право да прави удръжки от работната Ви заплата, без Ваше съгласие, освен в изрично изброени случаи в кадекса, и това обезщетение за неспазено предизвестие не е от тях, т.е прихващайки, той нарушава закона и може да сигнализирате в ИТ или/и да предявите иск в съда.
По все пак, ако Вие не спазите предизсвестието , той също може да предяви иск срещу Вас и като Ви осъди да търси сумата.
Но редът е той Ви заплаща всичко, което Ви дължи по КТ , осъжда Ви и Вие му заплащате неизработеното презисвестие.
Дано съм Ви била полезна. ....и наистина не търсете правни съвети във фотографски форуми, защото може да Ви струва по-скъпо.

Поздрави,

Публикацията е редактирана (13-03-14 17:04)

Дата:   13-03-14 16:58

Havga [smilie24]

Автор: Rand   
Дата:   13-03-14 17:23

Освен да заплати неизработеното предизвестие вероятно ще трябва да плати и разноските по делото.

Автор: rx   
Дата:   13-03-14 17:35

Пусни тема в лекс.бг - там са хората, които могат да ти отговорят. Горе са ти написали в общи линии как стоят нещата. Ако можете да се разберете като хора ще е най-добре. Горе са ти написали нещо много важно - молбата ти НЕ е предизвестие!!!! Т.е. ти си подаваш предизвестието, че искаш да прекратиш договора. Оттам - играят клаузите по прекратяване т.е. 2 месеца от датата на предизвестието. Шефа ти доколкото се сещам трябва да го подпише и ти задължително да имаш копие от него, за да се знае, че е връчено. След това, вече можеш да подадеш молба да развалите договорните си отношения преди изтичането на двумесечния срок.
Ако сега си подал само молба, не ти тече предизвестие. И запомнете - няма такова нещо като молба за напускане - има предизвестие - едно от малкото неща в работната среда, в които шефа няма думата да одобрява или не [smilie18]

Автор: Стоев   
Дата:   13-03-14 22:44

Havga[smilie24]

Автор: pif   
Дата:   13-03-14 23:00

Ако ти забавят плащането на заплатата имаш право на напускане без предизвестие което става с уведомление като работодателя ти дължи обезщетение за срока на предизвестие. В случая в който си в изпитателен срок не съм сигурен дали можеш да се възползваш от тази клауза. Като цяло работодателите не си падат по заяждане с работниците точно на тема напускане. Винаги можеш да си измислиш причина за лоши условия на труд и да повикаш проверки от РИОКОЗ или както там се казваше инспекцията. Всичко става с приказки с работодателя.

Дата:   14-03-14 01:55

Мерси за съветите.
Според договора финансовото възнаграждение трябва да е изплатено до 15-то чисто за предходния месец, но реално до 15-то получавам аванс, а до 30 остатъка.Това означава ли, че подавайки молба и не съм получил трудовото възнаграждение в срок до 15-ти(а съм получил част от сумата), мога да напусна без да търпя санкции и да си търся изработените до момента пари?

Автор: rx   
Дата:   14-03-14 02:00

Подписал ли си споразумение как ще си получаваш заплатата? Ако не си, по думите на договора не ти се е изплатил. Може да има някакъв преходен срок - примерно ако до 2-3 дни след датата не ти плати, но 15 дни нататък със сигурност не е добре. Консултирай се с адвокат. Като цяло в България нещата са в полза на работника, а не на работодателя, така, че освен ако ти сам не се вкараш в ролята на баламурник, онзи сам не може да стане тарикат - щом едно нещо се случва с тебе, трябва да си си сложил подписа. Ако нещо ти се случва и не си се подписвал, значи можеш да създадеш доста проблеми, които работодателя ти не иска.

Автор: Havga   
Дата:   14-03-14 07:04

Ако до 15 число получаваш аванс за текущия месец, а до 30-то за предходния и в трудовия договор или споразумение към него пише че възнаграждението се заплаща до 15- то число на месеца, следващ месеца на полагане на труда това означава , че работодателят ти бави възнаграждението и можеш да го прекратиш без предизвестие на основание чл.327, ал.2 от КТ, като имаш право на обезщетение в размер на срока на предизвестие, т.е две брутни заплати. Това, че си на договор с изпитателен срок не е от значение стига договорът да е безсрочен, т.е по принцип да не си нает за определен срок. Това е най-често срещаният случай.

Публикацията е редактирана (14-03-14 08:12)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »