Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Л цветове
Автор: axlastro   
Дата:   09-03-14 16:54

Според вас има ли такова нещо като Л цветове или това е маркетингов трик. Кои са EF и ЕF-S обективите, които дават това наситено цветоподаване, заради което хората са готови да тръснат по една торба жълтици? Засега най-добия цвят съм вадил от Flektogon 35 2.4 и 22/2 на M-ка та и не мога да се убедя, че всички канонски обективи доставят един и същ цвят, както твърди Кен Рокуел а и не само той.

Отговори на това съобщение
 Re: Л цветове
Автор: Gam3Ra   
Дата:   09-03-14 17:08

Лъзгаш плъзгача Saturation при постобработка и торпата жълтици у джеб

Автор: ranopile   
Дата:   09-03-14 17:13

Не, не е маркетингов трик (личен опит).

Автор: ss_sgp   
Дата:   09-03-14 17:31

в над 90% от ситуациите над 90% от хората няма да направят разлика [smile]

Автор: HP   
Дата:   09-03-14 18:01

Елементарно -взимаш и тестваш. Кой какво казал, кое е маркетингов трик и кое не е не те интересува. Това, че някой казал, че някой обектив има цвят, а друг не, е изходна точка за теб. За себе си можеш да или да го отречеш или да го потвърдиш след като тестваш сам.
А и не са чак толкова скъпи Л- обективите. Кой Л обектив ти се струва много скъп? И трябва ли ти? Ако ти е професия, значи ще ти вади пари и отговорът е Да. Ако ти е хоби е въпрос на възможности,там важи приказката за гроздето.
Колкото до това колко души няма да направят разликата-съгласен съм,че е така. Но тези, които могат да я направят, със сигурност знаят ЗАЩО им е Л обектив.

Автор: MarinY   
Дата:   09-03-14 18:04

С всички обективи има настройки на апарата и общи, и локални пипания на цвета по снимката.
Разликите между обективите са в други техни свойства.

Автор: realnoncho   
Дата:   09-03-14 18:04

Кадрите често претърпяват такава обработка, че трудно може да се опре до L цвят [smilie25]

Дата:   09-03-14 18:35

По това, което съм пробвал (70-200 4L) съдя, че не е трик. Нарочно зададох темата по този начин. Това с плъзгача на saturation е възможно най-тъпото нещо което може да направиш. Аз тези два плъзгача гледам да не ги докосвам и във фотошоп и в лайтрум - така са ме учили, има други начини да се играе с цветовете. Иначе за обработката - аз лично се старая да не прекалявам. Основно настройвам sharpness, слагам корекциите за съответния обектив и
разбира се избирам профила - дали е портрет, пейзаж или т.н. Останалото е баланс на бялото и нивата. Друго не пипам, даже понякога си оставям шума неоправен.

Realnoncho - ти снимаш с 22/2, не може да не си забелязал цветовете и контраста му при добро осветление, или аз нещо си въобразявам.

Все пак си мисля, че освен остротата обективите имат и други свойства, които не могат да се подправят в лайтрум по никакъв начин.

А иначе какво ми трябва в момента - трябва ми само един обектив, не повече - или дълго варио или твърдо средно телефото, които да ползвам за портрети и компресирани пейзажи и снимки на сгради (детайли) и пейзажи. Макро сякаш не ме интересува. Пари не изкарвам с това или по-скоро ми е нещо като допълнителен инструмент в работата, но далеч не най-важния.

Автор: alextu   
Дата:   09-03-14 18:43

Още преди Л-ките на канон имаше Л-ки на Индустар. Както е написана темата - символът "Л" се пишеше точно така на кирилица и означаваше лантан в стъклото[smilie3]

Автор: JollyRoger2   
Дата:   09-03-14 18:59

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   09-03-14 19:11

Да, снимам с 22 2.0, снимам и с още доста обективи и цветовете при всички случаи ми зависят много повече от добрата и интересна светлина, отколкото от обектива.
Особени разлики не съм забелязал, освен някои по-стари Сигми, които даваха по-топли цветове.

Дата:   09-03-14 19:12

Сега ще излезе, че канонските Л-ки са радиоактивни ?

Автор: simbon4o   
Дата:   09-03-14 19:16

Цветовете от обектива и снимането на джепег са за ламерите, които имат техника която не знаят как да ползват. Аз ползвам плъзгачите сатурейшън и вибранс и не ме е срам [smilie18]

Автор: Mogila   
Дата:   09-03-14 19:28

Има разлика определено.

Автор: JollyRoger2   
Дата:   09-03-14 19:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   09-03-14 20:04

Ей, че разбирачи тука!
С колко L обектива сравнени с други обективи на едно и също тяло сте правили сравнение???
Разлика има и при различните L обективи, да не говорим за различните марки.

Със сигурност мога да твърдя, че на 24мм, цветовете на сигмата 12-24 която имам, сравнение с тези на канона 24-105 (пак на 24мм) са в пъти по топли. Същото съм забелязал и при сигма 24-70 2.8 сравнение с канона 24-105 и канон 24-70
При канон 15-85 и канон 17-85, спрямо 17-40, 24-105 е същото.
Огромна разлика в цветопрадаването съм забелязал и при 85мм 1.8 и 135мм 2 (ако сравняваме твърди обективи)
Идентична е историята между 28-200, 55-250 и 70-200 f4 - пак лични наблюдения.
Който не вярва, да си пази спестените жълтици за черни дни, или докато не установи разликата.

Дата:   09-03-14 20:09

Живо ме интересува разликата между, да речем 85 1.8, 70-200 4L и 55-250.

Да не би ако напомпам контраста и цветовете на снимка, правена с Юпитер 200/4 примерно ще получа цветовете и контраста на 135/2 на Canon (с втория не съм снимал).

Дата:   09-03-14 20:10

Чакай сега, контраста е друга работа [smilie25]

Дата:   09-03-14 20:11

Освен това забележете - говорим за L цветове - аз смея да твърдя, че има и по-евтини обективи на Canon, а може би и на други марки, които се доближават до цветоподаването, контраста и като цяло "pop" ефекта на изображения снимани с L-ки.

Автор: Chipsy   
Дата:   09-03-14 20:12

Аз съм сравявал всички твърди обективи на Канон със съответните Л-ки и разлика има очевадна. Най малкото контраст, цветове, аберации, флеър и т.н
Заслужават си всяка стотинка, ако ти трябват за работа. Ако е за фукане и увеличаване на виртуалната пишка - всеки сам си преценява.
На мен Л-ките ми улесняват живота - по-малко пост обработка, по малко притеснения дали ще замине автофокуса или ще се счупи с поглед.
И има разлика, в момента, в който наех първата твърда Л-ка, се влюбих и смених всички твърди, които ми трябват, с Л вариант и не съжалявам нито миг. Зумове не ползвам и не знам как е там положението, въпреки че 24-70 II ми допада доста...

Автор: kvakioh   
Дата:   09-03-14 20:12

Има разлики винаги. И не е до серия обективи, ами е до точно определени обективи. Тоест, някои обективи са по-добре за цветопредаването от други. Естествено, че например китов 18-55 Канонски ще е по-зле от 17-55 например, а той не е L, но е със същите показатели и поведение.
Комбинацията кроп апарат, 17-55, 70-200 който и да е L е незаменима и отлична за работа. И това стига.
При твърдите нещата са по-различни според мен. 85/1.8 може да не е на парите, обема и светлосилата на 85/1.2 например, но не е никак лоша идея за работен портретен.
Същото е и при различните от Канон производители, които правят обективи за Канон, Никон и т.н. Има си недобри обективи и добри. Нещата и темата опират до пари, като се говори за Л обективи, и възможности. Донякъде и до късмет, защото има както не само в тази тема обективи, които са редки, струват малко, но дават отлична картина на нови дигитални тела.

Автор: mihajlov2   
Дата:   09-03-14 20:33

Според моето скромно мнение, има разлики. А ако позволите малко офтопик, още по-големи разлики има в цветопредаването на матриците и модификациите на матриците, които отделните производители на камери използват в продуктите си[smilie18] Т.е. Канон-Никон-Пентакс-Фуджи-Олимпус-Панасоник-Сони-Лайка...

Публикацията е редактирана (09-03-14 20:35)

Дата:   09-03-14 21:07

С матриците е така. Но сега говорим за стъкла. Просто на много места се говори как примерно 60 2.8 макро и 35/2 IS USM се доближават много до качествата на L-ки те в чисто оптическо отношение.
Така ли е и кои са тези "скрити" скъпоценни камъни ?

Автор: kvakioh   
Дата:   09-03-14 21:11

Е както го казах по-нагоре, има твърди Канонски обективи, които не са Л, и от трети производители, които са си безценни.
Като пример мога да дам Тамрон 60/2 макро, Сигма 70/2.8 макро, Сигма 30/1.4 АрТъ и много други.
ЗА новите is 24, 28 И 35 на Канон, да, би трябвало да са по-добри от аналозите или някакви зуум евтини обективи.
Интересен пример можех да дам, но това беше преди повече от година, с Токина 20-35/3.5-4.5, Канонския 20-35 и стария, престар 20-35/2.8 L, на над 12 години. Ми...доста по-добре е старата яка оптика от по-новите варианти. Даже при сравнение със Сигма 20-40/2.8, който е прекрасен и много рядък обектив, в припокриващите се мм с 20-35/2.8L нещата са почти изравнени. Не включвам твърдите Сигми 20, 24, 28, които определено в точните мм ще дадат по-добри резултати.

Публикацията е редактирана (09-03-14 21:15)

Автор: Gam3Ra   
Дата:   09-03-14 21:21

Хайде сега да ви кажа, че "L" при Canon означава "Luxury" и не обозначава вид просветка на лещите или други технически спецификации [smilie3] Обективите "L" на Canon са конструирани с уж "the very best" от пластмасов материал до автофокусен мотор. Една 10 годишна L-ка не е задължително да е по-добра от тазгодишен модел без тази абревиатура.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »