Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за макро обективи
Автор: PIXEL5   
Дата:   08-03-14 15:30

Здравейте,
Моля за малко съдействие.
Имам нужда от макро обектив с възможно най-малкото фокусно разстояние.
ползвам EF100 - F 2,8MAKRO L-IS-USM.
Бих искал обаче да взема 50 компакт макро. Ползвал съм такъв само веднъж и при това не в ситуации, такива, че да си съставя впечатление за него.
Моля за вашето мнение, коментар и евентуално аналози.
Трябва ми за продуктови снимки, които ще се правят периодично - при клиент, а не в студиото. Естествено той не разполага с пространството което ми е нужно за 100 мм.
Моля не разводнявайте темата. наистина ми е нужно да взема решение до 1-2 дни.
Ще бъда благодарен на аргументирани обяснения, а ако са подплатени със снимки - още по - добре.
Още веднъж благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за макро обективи
Автор: kvakioh   
Дата:   08-03-14 21:01

50 компакт макро на Канон е недобър макро обектив, а и изисква допълнителна приставка, за да е 1:1 макрото. Самата приставка е дори по-скъпа от обектива (хайде да го кажа колкото обектива). Ако искате 50мм, Сигма има по-евтин и приемлив и по-качествен вариант.
ЗА съжаление няма как да услужа с 35мм макро Токина, защото не съм в БГ. Той е и най-късия макро обектив.
Добри варианти са 60 макро Канонско и Тамрон 60/2 макро, който е най-светлосилния.

Автор: вальо   
Дата:   08-03-14 21:23

помисли върху варианта ръчнофокусен 28-35 мм на М42 + 1, 2 или 3 бр. макропръстени на М42

Автор: simbon4o   
Дата:   08-03-14 22:09

Мда, ако няма да бягат обектите ръчния фокус винаги е вариант да спестиш много лев. Иначе да 50 2.8 сигма е върха за парите си!

Автор: realnoncho   
Дата:   08-03-14 22:12

Това на кроп или на фулфрейм?

Дата:   08-03-14 23:30

ФФ - снимам с Канон 5Д М2.
Принципно не ме притеснява цената, както и ръчното фокусиране. За дейността за която ми е нужен и сега практикувам така - Включвам таблет и използвам неговия по голям екран за ръчен фокус. Разликата от автоматичния в някои случаи е осезаема.
Моля за съдействие с уговорката че се стремя към най - доброто стъкло което мога да закача на М2.
Като че ли не съм склонен да ползвам допълнителни приставки.
Както казах ползвам 100 макро и по начина който описах/ с екрана на таблета / съм изключително доволен от резултатите.
За по обемисти предмети обаче се оказва че помещенията на клиента не осигуряват нужната ми дължина. И така просто се опитвам да се справя в теснотията.
Работата е такава, че мога да си позволя новата инвестиция, само, че не зная към какво да се насоча, а първия работен ден трябва да го взема.
Поднасям извинения на колегите които ангажирам с не твърде интересния казус и благодаря за съдействието.

Публикацията е редактирана (08-03-14 23:33)

Автор: realnoncho   
Дата:   08-03-14 23:34

Щом е за по-обемисти предмети значи не ти трябва 1:1 макро и канон 50 макро те устройва. Имам познат, който е много доволен от неговата 50-ка на 5д2 за сток фотография.

Автор: simbon4o   
Дата:   09-03-14 01:41

канон компакт макрото издиша като острота от някой стандартни стари 50-ки, примерно контакс планар 50 1.7... сигмата дето писахме по-горе е много по-добра. Отиваш на мястото с 24-70 или подобен и гледаш колко мм ти трябват.

Автор: hose   
Дата:   09-03-14 12:59

а защо ти трябва макро за големи предмети?! аз ли нещо пропускам...

Автор: mitku   
Дата:   09-03-14 13:20

Сигурно защото твърдите макро-обективите по принцип имат най-малки геометрични изкривявания. И евентуално ако се снимат някои видове обекти за рекламни материали - това би било важно. Макар че в реалния свят (извън тестовите резултати) ми е трудно да си представя как някой ще забележи на око разлика дали обективът е напр. с 0.15% геометрни изкривявания (нещо средно за макро-обективите) или да речем е с 0.35% (нещо средно, за останалите праймове или дори ако отива към "високите" 1.5-2% да кажем)... но нейсе - всеки си знае на какви приоритети да държи. [smilie7]

Публикацията е редактирана (09-03-14 13:24)

Автор: hose   
Дата:   09-03-14 17:56

иначе аз сигурно бих се доверил на Цайс макро за Канон при описаните условия - http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211597000007.html

Дата:   12-03-14 23:01

Колеги, благодаря за съдействието.
Не можах да се справя със ситуацията. Просто положихме усилия и поосвободихме малко място, така че си снимах с моето 100 макро.
Проблемът обаче си остава и ще търся начин да се обзаведа с една сигмичка.
Благодаря ви още веднъж и много красиви картинки.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »